Retro Stories

Ο Νίκος Μιχόπουλος στο BN Sports για την επική πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Άρσεναλ το 1997: «Δεν περιγράφεται αυτό που ζήσαμε…»

Ο Νίκος Μιχόπουλος στο BN Sports για την επική πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Άρσεναλ το 1997: «Δεν περιγράφεται αυτό που ζήσαμε…»

Συμπληρώθηκαν 24 χρόνια, από τη μέρα που ο ΠΑΟΚ έκανε το πρώτο βήμα για μία από τις μεγαλύτερες(αν όχι τη μεγαλύτερη) προκρίσεις στην ιστορία του, κόντρα στην Άρσεναλ. Το «χρυσό» γκολ του Φραντζέσκου, το κατάμεστο Χάιμπουρι και το αριστερό του Βρύζα

«Zisis… the end, for Arsenal». Αυτό το πρωτοσέλιδο που διάβαζε όλη η Αγγλία, την 1η μέρα του Οκτώβρη. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ είχε πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση του UEFA Cup, μέσα στο Χάιμπουρι επί της Άρσεναλ, και είχε γράψει μία από τις πιο «χρυσές» σελίδες της ιστορίας του.

Συγκεκριμένα, ο Ζήσης Βρύζας ισοφάρισε στο 87ο λεπτό το γκολ του Ντένις Μπέργκαμπ και έστειλε τον Δικέφαλο στον δεύτερο γύρο του κυπέλλου UEFA. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, χρειάστηκε το υπερπολύτιμογκολ του Κώστα Φραντζέσκου από το πρώτο ματς. Μία μέρα  σαν και σήμερα, πριν από 24 χρόνια, ο ΠΑΟΚεπικρατεί με 1-0 της Άρσεναλ στην κατάμεστη Τούμπα και βάζει το πρώτο «λιθαράκι» για μία ιστορική στιγμή.

Φαβορί τίτλου η Άρσεναλ και η κατάμεστη Τούμπα…

Σίγουρα, κανείς στον ΠΑΟΚ δεν χάρηκε όταν είδε την κληρωτίδα του UEFA Cup να τον φέρνει αντιμέτωπομε την Άρσεναλ. Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου και ο Δικέφαλος ήταν απλώς ένα… εμπόδιο στον δρόμο για τον μεγάλο τελικό.

Το ρόστερ των «κανονιέρηδων» αποτελούνταν από τρομερές μονάδες, που είχαν κάνει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό βιογραφικό. Συγκεκριμένα, εκτός από τον Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο, υπήρχαν ποδοσφαιριστές όπως οι Ντένις Μπέργκαμπ, Ιάν Ράιτ, Μαρκ Όφερμαρς και Τόνι Αντάμς. Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ δεν είχε ανάλογη δύναμη, με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο του και την απώλεια του Θοδωρή Ζαγοράκη να είναι εμφανή στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας.

Το πρώτο ματς θα γινόταν στην Τούμπα στις 16 Σεπτεμβρίου και το δεύτερο στο Χάιμπουρι, στις 30 του ίδιο μήνα. Οι φίλοι του Δικεφάλου περιμέναν με μεγάλη ανυπομονησία το ματς, ελπίζοντας σε ένα «θαύμα» και σε ότι καλύτερο μπορούσε να διεκδικήσει η ομάδα τους. Η «σπίθα» έγινε… φωτιά, όταν ο Κώστας Φραντζέσκος εκτέλεσε τον Σίμαν για το 1-0, στο 61ο λεπτό. Αυτό έμελλε να είναι και το τελικό σκορ στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων.

2666178.jpg

Στο Λονδίνο με καράβι την… ελπίδα!

Με αυτό το «χρυσό» τέρμα, ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στο Νησί, έχοντας μία τεράστια ευκαιρία να πάρει πολύ σημαντική πρόκριση επί της Άρσεναλ. Το Χάιμπουρι ήταν κατάμεστο από σχεδόν 38 χιλιάδες οπαδούς. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να μην φάνταζε το μεγαθήριο, όμως οι «κανονιέρηδες» δεν ήθελαν να αφήσουν περιθώρια. Η ασφυκτική πίεση των πρώτων λεπτών, απέδωσε με το τέρμα του Ντένις Μπέργκαμπ στο 22ολεπτό.

Ένα γκολ, που έστελνε το ματς στην παράταση και με ακόμα ένα, την Άρσεναλ στην επόμενη φάση. Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη κράτησε την ψυχραιμία της, δεν υπέκυψε στο 1-0 και έτσι το ματς δεν άλλαξε μέχρι το 88ο λεπτό. Κάπου εκεί, ο Ζήσης Βρύζας αποφάσισε να αρπάξει τη «πένα» και να υπογράψειτη πιο σημαντική σελίδα της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Ο Έλληνας άσος κάνει ότι θέλει την άμυνα της Άρσεναλκαι με αριστερό σουτ κάνει το 1-1 για τον Δικέφαλο. Ήταν αρκετό για να κάνει όλη τη Θεσσαλονίκη να ξεχυθεί στους δρόμους.

Οι αντιδράσεις των Άγγλων που δεν το… πίστευαν

Όπως ήταν φυσικό, η είδηση του αποκλεισμού της Άρσεναλ, έκανε τον γύρω του κόσμου και στο Νησί, οι εφημερίδες δεν χαρίστηκαν. Συγκεκριμένα, η «Sun», έβγαλε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Zisis, the end...», που απευθυνόταν στο τέρμα του Έλληνα άσου για το 1-1. Ταυτόχρονα, ο Αρσέν Βενγκέρ, είχε δείξει, μέσω των δηλώσεών του, τι επικρατεί στα αποδυτήρια του αγγλικού συλλόγου.

photos023.jpg

«Θα χρειαστώ κάποιες ώρες για να αναλύσω τι έγινε. Ήταν κάτι απρόβλεπτο. Ίσως έπρεπε να μελετήσουμε καλύτερα ποιος είναι αυτός ο ΠΑΟΚ», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του. Βέβαια, την ίδια σεζόν, η Άρσεναλ επιβεβαίωσε πως είχε ένα από τα καλύτερα ρόστερ της ιστορίας της, καθώς εντός συνόρων, πανηγύρισε το νταμπλ και τους πρώτους τίτλους της μετά το 1971, ξεχνώντας τον αποκλεισμό-σοκ από τον ελληνικό σύλλογο.

Όσο για την συνέχεια του ΠΑΟΚ στο UEFA Cup, ο δεύτερος γύρος τον έφερε αντιμέτωπο με την εξίσου πολύ δυνατήΑτλέτικο Μαδρίτης, η οποία δεν… αντέγραψε την Άρσεναλ και τον άφησε εκτός διοργάνωσης. Βέβαια, από εκείνη την δυάδα παιχνιδιών, δεν ξεχνιέται η ρεβάνς στη Τούμπα και το τελικό 4-4.

cf85cebbceb9cebacebf-4-0161.jpg

«Δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια όσα έζησα»

Από την άλλη, μία από τις σημαντικές μορφές σε εκείνες τις δύο ιστορικές βραδιές, ήταν ο Νίκος Μιχόπουλος. Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο BN Sports για τα όσα έζησε στο εντός και εκτός έδρας παιχνίδι με την Άρσεναλ.

Από το δέος που ένιωσε όταν άκουσε το όνομα της Άρσεναλ, στο γκολ που έδωσε… πίστη για πρόκρισηκαι από εκεί, στο τελευταίο σφύριγμα στο Χάιμπουρι.

Αναλυτικά είπε:

  • Όταν ακούσατε το όνομα της Άρσεναλ από την κλήρωση του πρώτου γύρου του UEFACup, τι σκεφτήκατε στον ΠΑΟΚ;

«Σε πρώτη φάση, μας προκάλεσε δέος πως θα παίξουμε με έναν τόσο ισχυρό αντίπαλο. Ωστόσο, όσο περνούσε και ο καιρός, τόσο περισσότερο «διψούσαμε» για να πάρουμε κάποιο αποτέλεσμα ή ακόμα και την πρόκριση. Ουσιαστικά, θέλαμε να παρουσιαστούμε αξιοπρεπώς απέναντι σε έναν τόσο ισχυρό αντίπαλο»

arsenal04.jpg

  • Την ώρα που ο Φραντζέσκος πέτυχε το 1-0 στην Τούμπα, τι εικόνες σας έχουν μείνει στο μυαλό;

«Κοίταζα τις εξέδρες και ήταν σαν… ηφαίστειο. Ο κόσμος χαιρόταν, πανηγύριζε με όλη την ψυχή και εμείς στον αγωνιστικό χώρο βρισκόμασταν στον δικό μας κόσμο. Ήταν απίστευτη στιγμή που δύσκολα μπορεί κάποιος να την περιγράψει»

  • Εκείνη η νίκη στην Θεσσαλονίκη, σας έδωσε αυτοπεποίθηση και πίστη για το παιχνίδι στο Χάιμπουρι;

«Πριν το ματς, είχαμε την ελπίδα και την θέληση να παίξουμε με αξιοπρέπεια σε έναν τόσο δυνατό αντίπαλο. Όμως, όταν κερδίσαμε, πήραμε τεράστια αυτοπεποίθηση. Δεν μπορώ να το πω διαφορετικά. Είχαμε τόσο μεγάλη πίστη στους εαυτούς μας και λέγαμε πως πρέπει να περάσουμε.»

2666184.jpg

  • Τι κλίμα επικρατούσε στο Λονδίνο πριν την έναρξη του ματς και πως ήταν η ατμόσφαιρα στο γήπεδο;

«Από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας εκεί, είμασταν συγκεντρωμένοι στον στόχο μας. Δεν θέλαμε κανείς και τίποτα να μας αποσπάσει την προσοχή και στο μυαλό μας είχαμε πως έχουμε μία τεράστια ευκαιρία να γράψουμε ιστορία. Όταν μπήκαμε στο Χάιμπουρι, ήταν το κάτι άλλο. Ένα τόσο επιβλητικό γήπεδο που τον είχαν κατακλίσει οι οπαδοί της Άρσεναλ. Βέβαια, είχαμε αρκετό κόσμο και εμείς, οι οποίοι μας βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό να μην υποκύψουμε στην πίεση, ειδικά μετά το 1-0»

  • Ο Μπέργκαμπ σκόραρε στο 22ολεπτό και ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα. Με αυτό πήγατε και στα αποδυτήρια. Τι ειπώθηκε μεταξύ σας και τι σας είπε ο προπονητής για το δεύτερο 45λεπτο;

«Δεν μας είχα φύγει η «σπίθα» της ελπίδας. Είχαμε πίστη πως μπορούμε να περάσουμε και ότι θα καταφέρουμε. Το πιστεύαμε. Ο Άγγελος Αναστασιάδης θυμάμαι που μας έλεγε πως πιστεύει σε εμάς. Πιστεύει ότι θα προκριθούμε γιατί είμαστε εξαιρετική ομάδα και αυτό μας έδωσε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο»

μιχόπουλος.jpeg

  • Μόλις ακούστηκε το τελευταίο σφύριγμα, πως νιώσατε και τι υποδοχή σας περίμενε στην Θεσσαλονίκη;

«Δεν υπάρχουν λόγια. Όντως δεν υπάρχουν. Πολλές φορές το λέμε για να το πούμε, αλλά σε εκείνη την περίπτωση, όντως δεν μπορώ να εκφράσω πως ένιωσα. Ήταν κάποια λεπτά της απόλυτης τρέλας. Μας έφευγε η ψυχή από το στόμα στους πανηγυρισμούς. Δεν πιστεύαμε τι είχαμε καταφέρει. Είχαμε αποκλείσει την Άρσεναλ που λίγους μήνες μετά πήρε νταμπλ στην Αγγλία. Όσο για την Θεσσαλονίκη, υπήρχε ένα τεράστιο πλήθος κόσμου του ΠΑΟΚ που μας περίμενε. Μας υποδέχθηκαν σαν ήρωες. Μας αγκάλιαζαν, προσπαθούσαν να μας φιλήσουν, μας χαιρέταγαν. Ήταν ότι πιο όμορφο.»

  • Το ρόστερ της Άρσεναλ ήταν από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Εσείς ποιον ξεχωρίσατε σε αυτόν τον συνωστισμό αστέρων;

«Αν έλεγα έναν, θα αδικούσα το υπόλοιπο ρόστερ. Από ποιον να αρχίσει και σε ποιον να τελειώσεις. Άπαντες ήταν εκπληκτικοί και μέσα στο γήπεδο σε καθήλωναν. Ήταν παγκόσμιας εμβέλειας ποδοσφαιριστές και τα ονόματά τους, κολοσσοί. Ντένις Μπέργκαμπ, Ίαν Ράιτ, Άνταμς. Απίστευτοι αθλητές.»

2666180.jpg

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0