Retro Stories

Retro Stories 1979: Η πρώτη μεγάλη πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας σε μεγάλη διοργάνωση είχε τη σφραγίδα του Αλκέτα Παναγούλια!

Retro Stories 1979: Η πρώτη μεγάλη πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας σε μεγάλη διοργάνωση είχε τη σφραγίδα του Αλκέτα Παναγούλια!

Η πρώτη πρόκριση στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας ήταν πριν 42 χρόνια και το «BN Sports» καταγράφει τα όσα συνέβησαν πριν το νικηφόρο ματς (1-0) με τη Σοβιετική Ένωση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

12 Σεπτεμβρίου 1979: Η Εθνική μας ομάδα έμελλε να πετύχει μια σπουδαία διάκριση για το ελληνικό ποδόσφαιρο την πρώτη πραγματικά μεγάλη σε αυτό το επίπεδο.

Ο Αλκέτας Παναγούλιας και οι ποδοσφαιριστές του έριξαν στο «καναβάτσο» την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση, επικρατώντας με 1-0 μέσα στη Λεωφόρο. Το αποτέλεσμα αυτό, έφερε την παρθενική πρόκριση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε τελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, του EURO που διεξήχθη στα γήπεδα της Ιταλίας το καλοκαίρι του 1980 και συγκεκριμένα από τις 11 Ιουνίου μέχρι και τις 22 Ιουνίου.

Πως φτάσαμε, όμως, ως εκεί; Οι διεθνείς μας και ο προπονητής τους Αλκέτας Παναγούλιας ήταν σε έναν απαιτητικό όμιλο (τον 6ο) για την προκριματική φάση του EURO 1980, με αντιπάλους τη Σοβιετική Ένωση, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία.

Ελλάδα-3.jpg

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκείνης της εποχής ο όμιλός μας δεν ήταν εύκολος. Με τους ίδιους αντιπάλους πλην της Φιλανδίας είχαμε παλέψει για να πάμε στο παγκόσμιο κύπελλο της Αργεντινής, δύο χρόνια νωρίτερα αλλά δεν τα είχαμε καταφέρει. Το φαβορί ήταν η Σοβιετική Ένωση, ενώ η Ελλάδα θα πάλευε με τις Ουγγαρία και Φινλανδία ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει μια καλή παρουσία, την στιγμή που μόνο ο πρώτος από το γκρουπ θα έπαιρνε το εισιτήριο.

Η ιστορία, όμως, του ποδοσφαίρου έχει αποδείξει περίτρανα πολλάκις, πως η «στρογγυλή θεά» είναι πάντα απρόβλεπτη. Και αυτό ακριβώς το στοιχείο της την κάνει ξεχωριστή και μοναδική. Η Ελλάδα του Παναγούλια δεν ξεκίνησε καλά τον Όμιλο, καθώς μέτρησε δύο ήττες από Φινλανδία (3-0) και Σοβιετική Ένωση (2-0) εκτός έδρας.

Ωστόσο, ο... διακόπτης γύρισε και η Εθνική μας με πολύ μεγάλους ποδοσφαιριστές της εποχής, όπως οι Κούδας, Δεληκάρης, Αναστόπουλος, Γαλάκος, Λιβαθηνός, Νικολούδης, Κωνστανίνου, Δαμανακής κ.ο.κ. μπόρεσε να φτάσει σε μια επική πρόκριση. Όλα άρχισαν με τον διασυρμό της Φινλανδίας με 8-1 η οποια είχε νικησει ήδη εκτός από εμάς και τους Ούγγρους.

Ακολούθησε μια επική εμφάνιση απέναντι στην Ουγγαρία στη Θεσσαλονίκη και νίκη με όλα τα γκολ να σημειώνονται στο δεύτερο ημίχρονο, 4-1. Τον Μάιο του 1979, η «λευκή» ισοπαλία (0-0) ξανά με τους Ούγγρους στο γήπεδο τους μας έφερνε σε θέση οδηγού.

Όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς, η υπόθεση της πρόκρισης κρεμόταν σε μια κλωστή. Σαν σήμερα, πριν από 42 χρόνια, 12 Σεπτεμβρίου του 1979 η Ελλάδα φιλοξένησε τη Σοβιετική Ένωση στη Λεωφόρο, με τον κόσμο να έχει γεμίσει το ιστορικό γήπεδο (κόπηκαν 25.537 εισιτήρια)!

au_hxv_13.9.1979.jpg

Για τη χώρα μας δεν υπήρχε στο μυαλό κανένα άλλο αποτέλεσμα πέρα από τη νίκη, που θα τις έδινε τεράστιες ελπίδες πρόκρισης, σε συνδυασμό βεβαίως και με το αποτέλεσμα του Ουγγαρία - Φινλανδία στις 17 Οκτωβρίου (τότε η νίκη έδινε δύο βαθμούς).

Οι διεθνείς από το πρώτο λεπτό με το «μαχαίρι στα δόντια», με τον κόσμο να «βράζει» στις εξέδρες! Οι Σοβιετικοί είχαν παραταχθεί χωρίς τον Όλεγκ Μπλαχίν, ενώ η Ελλάδα ήταν πάνοπλη. Το «χρυσό» γκολ το πέτυχε στο 26ο λεπτό ο Τάκης Νικολούδης με δύσκολη προβολή ύστερα από ωραία ενέργεια του Γιώργου Δεληκάρη.

Η Εθνική μας έχασε κι άλλες ευκαιρίες να σκοράρει, ενώ ο Αρδίζογλου είδε το δοκάρι να του στερεί το 2-0, όπως συνέβη αντίστοιχα και με τους αντιπάλους μας. Όλα τα αρχικά προγνωστικά για τον Όμιλο της Ελλάδας ανατράπηκαν! Η λήξη του αγώνα βρήκε τους ποδοσφαιριστές και τον Αλκέτα Παναγούλια να γίνονται ήρωες και... «ένα» με τον κόσμο που μπήκε στο χορτάρι για να πανηγυρίσει την τεράστια νίκη, που μετατράπηκε σε πρόκριση μετά και την ήττα της Φινλανδίας με 3-1 από τους Ούγγρους!

Τα αποτελέσματα της Εθνικής στον 6ο όμιλο των προκριματικών: 1η αγ. Φινλανδία – Ελλάδα 3-0, 2η αγ. Σοβιετική Ένωση Ελλάδα 2-0, 3η αγ. Ελλάδα – Φινλανδία 8-1, 4η αγ. Ελλάδα – Ουγγαρία 4-1, 5η αγ. Ουγγαρία – Ελλάδα 0-0, 6η αγ. Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 1-0.

Δείτε παρακάτω και σχετικά πρωτοσέλιδα της εποχής:

αθ_ηχω_12.9.79.jpg

αθ_ηχω_13.9.79_β.jpg

απογευματινη_13.9.jpg

τα_νεα_13.9_β.jpg

απογευματινη.jpg



Κυριάκος Δημητρόπουλος


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0