Retro Stories

Retro stories (1985): Η μετακίνηση Σαργκάνη και Βαμβακούλα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό που σήκωσε θύελλα!

Retro stories (1985): Η μετακίνηση Σαργκάνη και Βαμβακούλα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό που σήκωσε θύελλα!

Την εποχή που υπήρχαν οι πενταετίες στα συμβόλαια  μια μεταγραφή του Νίκου Σαργκάνη και του Νίκου Βαμβακούλα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό αποτέλεσε το 1985 γεγονός της χρονιάς. Το BN Sports γυρίζει το χρόνο 36 χρόνια πίσω για να σας μεταφέρει τον πάταγο που έκανε η μετακίνηση τους. Σε μια εντελώς άλλη εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γραφεί ο Αργύρης Κωστούρος

Καλοκαίρι του 1985 και οι εφημερίδες ασχολούνταν για πολλές ημέρες με τις λεπτομέρειες της ιστορίας, καθώς οι δύο παίκτες ήταν βασικοί πυλώνες των Πειραιωτών στην τετραετή κυριαρχία τους στα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος και ακρογωνιαίοι λίθοι στο ισχυρό αμυντικό οικοδόμημα που είχαν φτιάξει οι ερυθρόλευκοι .

Σήμερα, το BN Sports θυμίζει στους αναγνώστες του τα κυριότερα σημεία της πολύκροτης μετακίνησης, δίνοντας έμφαση σε αυτή του Νίκου Σαργκάνη, που είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, με τα απόνερα της μεταγραφής να συνεχίζονται ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της, με εκατέρωθεν συνεντεύξεις και ανακοινώσεις, μεταξύ του «Φάντομ» και του προέδρου του Ολυμπιακού Σταύρου Νταϊφα που πυροδότησαν, το ήδη τεταμένο, κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο ρόλος του Γκόρσκι

Τον Ιούνιο του '85, ο Σαργκάνης κλείνει πενταετία στον Ολυμπιακό. Αγκυροβόλησε στον Πειραιά το καλοκαίρι του 1980, ερχόμενος από την Καστοριά του Καζιμίρ Γκόρσκι, με παράσημο την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος και μία συγκλονιστική εμφάνιση ένα χρόνο πριν, τον Μάϊο του 1979, όταν η Καστοριά απέσπασε λευκή ισοπαλία στο Στάδιο Καραϊσκάκη, με τον Σαργκάνη να αναδεικνύεται στο πρόσωπο της χρονιάς, εξουδετερώνοντας δύο πέναλτι, στερώντας ουσιαστικά τον τίτλο στον Ολυμπιακό που κατέληξε με επεισοδιακό τρόπο στην ΑΕΚ .

Η παρουσία του Σαργκάνη σε εκείνο το ματς και γενικότερα στο πρωτάθλημα δεν πέρασε απαρατήρητη από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου μας. Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πολύ κοντά στην υλοποίηση της μεταγραφής, με τον εμβληματικό πρόεδρο του Νίκο Παντελάκη να έχει δώσει τα χέρια με τον πρόεδρο της Καστοριάς Χαλκίδη. Όμως, η συμφωνία του Γκόρσκι με τον Ολυμπιακό άλλαξαν άρδην τα δεδομένα και με ένα τηλεφώνημα ο Σαργκάνης υπογράφει στους Πειραιώτες καθ΄ υπόδειξίν του Πολωνού, που τον ήθελε μαζί του στους ερυθρόλευκους. Άλλωστε, όταν χτίζεις μία ομάδα, ξεκινάς από έναν ικανό τερματοφύλακα που να εμπνέει σιγουριά και αυτοπεποίθηση στην ομάδα . Στοιχεία που διέθετε σε αφθονία ο Σαργκάνης .

Τα χρόνια περνούσαν, ο Ολυμπιακός με φύλακα άγγελο της εστίας του το «Φάντομ» που είχε γίνει αναντικατάστατος και στην Εθνική ομάδα, ενώ το όνομα του συζητιόταν και στην Ευρώπη, κατακτούσε διαδοχικούς τίτλους. Τον Μάϊο του 1984, ο Σαργκάνης τραυματίζεται σοβαρά στην ωμοπλάτη, σε ένα ματς με τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο. Το χέρι του είχε σχεδόν παραλύσει και οι γιατροί δεν έδιναν πολλές ελπίδες. Όμως η κράση, η θέληση, οι ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και τα... θαλάσσια μπάνια που έκανε στον Κάλαμο, έπεισαν τον Νταϊφα να μην τον αντικαταστήσει.

thumbnail_SARGANIS_2.jpg

Η χρονιά ('84-'85) για τον Ολυμπιακό, αλλά και για τον Σαργκάνη, δεν πήγε καλά. Η ομάδα έμεινε εκτός Ευρώπης, με το «Φάντομ» να επηρεάζεται από το κακό κλίμα της ομάδας, ίσως και από τις επιπτώσεις του τραυματισμού του, πραγματοποιώντας μέτριες εμφανίσεις που έφτασαν στα όρια του τον πολύπειρο γκολκίπερ, αναγκάζοντας τον να εμπλακεί και σε ένα σοβαρό επεισόδιο στο Ρέντη με έναν οπαδό που τον αποδοκίμαζε.

Το πρωτάθλημα τελειώνει, με τον Ολυμπιακό να συντρίβει το Αιγάλεω με 6-0, αλλά να μην είναι στην κλήρωση της Γενεύης για το επόμενο Κύπελλο UEFA . Ο Νταϊφάς είχε αποφασίσει να ανανεώσει την ομάδα, απομακρύνοντας οκτώ βασικά στελέχη. Καλεί τον Σαργκάνη στα γραφεία της ΠΑΕ, λέγοντας του «Οφείλεις πολλά σε εμένα, δεν πρέπει να είσαι αχάριστος. Σε έφερα από την Καστοριά στον Ολυμπιακό, σε βοήθησα στις επιχειρήσεις σου και στον τραυματισμό σου. Η προσφορά μου είναι 10εκ.δρχ., αλλά μέσα στην προσεχή τετραετία θα πρέπει να εξοφλήσεις το χρέος από τα δάνεια των 7εκ. δρχ που είχες λάβει από την ΠΑΕ, ενώ αναλαμβάνεις και την οφειλή στην εφορία».

Ο Σαργκάνης δεν απάντησε. Ουσιαστικά, ο Νταϊφάς του πρότεινε συμβόλαιο 3,5 εκ. δρχ, εκ διαμέτρου αντίθετο, με την αξία και την προσφορά του στον Ολυμπιακό.

Λίγους μήνες πριν, ο διεθνής γκολκίπερ ζήτησε 10εκ. δρχ, απαιτώντας να του χαριστεί το δάνειο, κάτι που δεν δεχόταν ο Νταϊφάς . Στο μεσοδιάστημα των συζητήσεων, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός προσφέρουν συμβόλαιο με υψηλότερες αποδοχές.

thumbnail_SARGANIS_6_1.jpg

«Προσφορά σαν να μου λένε φύγε»

Όμως, ο Σαργκάνης περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή τον Ολυμπιακό. Ο Σάββας Θεοδωρίδης, που ήταν γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος, κάνει έρανο, και μαζί με τον Σωκράτη Κόκκαλη, τον πρόεδρο της Προοδευτικής Δημήτρη Αρχοντάκη και έναν... φαρμακοποιό από τη Σκόπελο, ονόματι Αστεριάδη, προσφέρουν επιταγή-δώρο 6 εκ.δρχ στον παίκτη για να υπογράψει στον Ολυμπιακό .

Το «Φάντομ» σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ» εξηγεί: «Πάντα επεδίωκα να τα βρω με τον Ολυμπιακό. Ήθελα να συζητήσω, αλλά όλες οι κουβέντες πήγαν στο βρόντο. Κάποια στιγμή είπα τη γνώμη μου για ένα ποσό και ο Νταϊφάς μου είπε πως δεν συμφωνούμε και μπορείς να βρεις άλλο σύλλογο. Η προσφορά του ήταν τέτοια που ουσιαστικά μου έλεγε να φύγω και μόνο η παρέμβαση του κυρίου Θεοδωρίδη με έκανε να περιμένω μέχρι την τελευταία στιγμή».

Ο Νταϊφάς απαντώντας στα λεγόμενα του Σαργκάνη στις εφημερίδες, υποστήριξε πως ο Ολυμπιακός στήριξε πολλά χρόνια τον παίκτη, τον ήθελε στην ομάδα, παρά το γεγονός πως είχε απογοητεύσει με την απόδοση του την τελευταία σεζόν και ιδίως στα δύο ματς Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Αποκάλυψε δε, πως ο Σαργκάνης είχε συμφωνήσει με τον Βαρδινογιάννη αρκετές εβδομάδες πριν τελειώσει το πρωτάθλημα, ενώ η ΠΑΕ ήταν έτοιμη να σύρει τους δύο παίκτες (και τον Βαμβακούλα) στα δικαστήρια εάν δεν εξοφλήσουν τα δάνεια που είχαν εισπράξει από τον Ολυμπιακό.

thumbnail_SARGANIS_5.jpg

thumbnail_SARGANIS_7_1.jpg

Ο Παναθηναϊκός περίμενε στη γωνία. Το φλερτ της ομάδας με τον Σαργκάνη ήταν υπαρκτό από τα μέσα της δεκαετίας του '70, όταν υπερασπιζόταν τα δοκάρια του Ηλυσιακού, ενώ άλλες δύο φορές ( 1977 και 1979 ), οι «πράσινοι»  προσπάθησαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης διαμήνυε πως μόνο όταν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις του Σαργκάνη με τον Ολυμπιακό, θα εμπλακεί στην υπόθεση. Οι δύο παίκτες, σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο, πηγαίνοντας για το κότερο του Βαρδινογιάννη στη Μαρίνα Ζέας μεταμφιέζονται σε παπάδες για να μην γίνουν αντιληπτοί από τον κόσμο του Ολυμπιακού.

thumbnail_SARGANIS_1.jpg

thumbnail_SARGANIS_4_1.jpg

Η προσφορά του Παναθηναϊκού στον Σαργκάνη φτάνει στα 15εκ.δρχ., με πληρωμένο το δανειακό χρέος του (7,8 εκ.δρχ), την εφορία (4,8 εκ.δρχ.), ενώ οι Πειραιώτες θα καρπωθούν και το νόμιμο ποσό των 20εκ.δρχ. από την μετακίνηση, με το συνολικό κόστος της μεταγραφής να αγγίζει τα 50εκ.δρχ. Η αντίστοιχη προσφορά του ΠΑΟ για τον Βαμβακούλα κόστισε συνολικά 40εκ.δρχ . Ο «Τιραμόλα» πήρε 13εκ. στο χέρι, με την εφορία και το χρέος του πληρωμένο από τον Βαρδινογιάννη, ενώ ο Ολυμπιακός εισέπραξε τη νόμιμη προσφορά των 17,5εκ.δρχ.

Οι δύο διεθνείς ποδοσφαιριστές υπογράφουν στον Παναθηναϊκό για πέντε χρόνια, o Σαργκάνης θα σμίξει και πάλι με τον Καζιμίρ Γκόρσκι, που είχε αναλάβει τεχνικός σύμβουλος του Πιετρ Πάκερτ στο τριφύλλι κατακτώντας Νταμπλ στην πρώτη τους σεζόν ξεκινώντας μία νέα καριέρα.

thumbnail_SARGANIS_8.jpg

www.bnsports.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0