Retro Stories

ΑΕΚ – Βελέζ Μόσταρ, Αύγουστος 1982: Η πρώτη επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς ως αντίπαλος στο Νίκος Γκούμας!

ΑΕΚ – Βελέζ Μόσταρ, Αύγουστος 1982: Η πρώτη επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς ως αντίπαλος στο Νίκος Γκούμας!

Η ΑΕΚ υποδέχεται σε φιλική αναμέτρηση τη Βελέζ Μόσταρ στο Νίκος Γκούμας, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να επιστρέφει για πρώτη φορά ως αντίπαλος της «Ένωσης» στις 3 Αυγούστου του 1982.

Σχετικά Άρθρα

Σαν παιχνίδι της μοίρας, η κλήρωση της ΑΕΚ για τον 2ο γύρο του νεοσύστατου Europa Conference League, την ήθελε αντιμέτωπη με τη Βελέζ Μόσταρ. Ένα σύλλογο που απέχει τρεις δεκαετίες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει να συναντήσει την ΑΕΚ 39 ολόκληρα χρόνια, αλλά έχει ως κύριο συνδετικό κρίκο μαζί της τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ήταν Ιούλιος του 1977 όταν ο εμβληματικός σέντερ φορ έκανε για πρώτη φορά το ταξίδι προς την Ελλάδα, για να φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλα. Ολοκλήρωσε τέσσερα χρόνια αγωνιστικής προσφοράς ως μέλος της ΑΕΚ, τα οποία έφεραν δύο σερί πρωταθλήματα (1978, 1979), με το πρώτο να συνδυάζεται με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Με τον τρόπο αυτό εισήλθε στο «Πάνθεον» των ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τα «κιτρινόμαυρα», αφού το δίδυμο που δημιούργησε με τον Θωμά Μαύρο και τον οδήγησε στο να πετύχει 65 γκολ σε 106 συμμετοχές, ακόμη μνημονεύεται.

Σε μία σχέση που πέρασε από πολλά κύματα, όπως κάθε δυνατός έρωτας, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς άφησε το δικό του στίγμα στην ΑΕΚ και η πρώτη του επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια ως αντίπαλος, προσέλκυσε περίπου 20.000 κόσμου στις εξέδρες του Νίκος Γκούμας για να ξανασμίξουν μαζί του και να τον αποθεώσουν.

«Νιώθω πραγματικά πολύ χαρούμενος, αλλά και συγκινημένος που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα, κοντά στο περιβάλλον της ΑΕΚ και στους φίλους μου. Νομίζω ότι είναι κάτι που δεν μπορώ να το περιγράψω σωστά με τα λόγια» ανέφερε εκείνη την ημέρα.

ΑΕΚ_ΒΕΛΕΖ_5_1.jpg

Έκτοτε άλλαξαν πολλά. Πέρασαν τέσσερις δεκαετίες παρά ένα έτος άλλωστε.

Ωστόσο, απόψε (22/07, 21:30) η ΑΕΚ αντιμετωπίζει ξανά τη Βελέζ Μόσταρ και με έναν ιδιαίτερο τρόπο γυρίζει τον χρόνο πίσω στις 3 Αυγούστου του 1982, σε αλλοτινές εποχές της ίδιας, του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα.

Το Νίκος Γκούμας κατάμεστο για να αποθεώσει τον «πρίγκιπα του Νερέτβα»

Το καλοκαίρι του 1981 ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, έπειτα από τέσσερα χρόνια αστείρευτης μαγείας και προσφοράς στην ΑΕΚ, επιστρέφει στην ομάδα που τον ανέδειξε. Η Βελέζ Μόσταρ ανοίγει ξανά τις αγκάλες της και τον υποδέχεται.

Έναν χρόνο μετά την επιστροφή του, με πρωτοβουλία της διοίκησης της ΑΕΚ υπό τον Μιχάλη Αρκάδη, η Βελέζ καλείται να επισκεφτεί την Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου φιλικού προετοιμασίας της «Ένωσης» εν όψει της καινούργιας σεζόν.

Επικρατεί ντελίριο. Ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα της εξέδρας επιστρέφει και αποθεώνεται. Συναντά φίλους εντός αγωνιστικού χώρου, όσους τον λάτρεψαν από την κερκίδα, αλλά και μελλοντικούς συνεργάτες, όπως τον Πέτρο Ραβούση.

Η Νέα Φιλαδέλφεια ασφυκτιά και υποδέχεται -επισήμως- 15.617 φιλάθλους, με τον αριθμό, ωστόσο, να είναι πολύ μεγαλύτερος και να προσεγγίζει τις 20.000! Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο μαζί με τον εμβληματικό τερματοφύλακα της Βελέζ, Ενβέρ Μάριτς, αλλά και τον επίσης πρώην παίκτη της ΑΕΚ, Φράνιο Βλάντιτς, και αποθεώνεται τόσο από τον κόσμο, όσο και από τους πρώην συμπαίκτες του.

ΑΕΚ_ΒΕΛΕΖ_4_1.png

Στο αγωνιστικό μέρος, η ΑΕΚ επικρατεί με 2-1 με τον Γιάννη Δίντσικο να επιστρέφει από σοβαρό τραυματισμό και να βρίσκεται σε μεγάλη μέρα. Ο Βαγγέλης Βλάχος (3’) και ο Λύσανδρος Γεωργαμλής (35’) πετυχαίνουν τα δύο γκολ των «κιτρινόμαυρων» με τον Μετέποβιτς να ισοφαρίζει έστω και προσωρινά στο 33ο λεπτό. Το σκορ του παιχνιδιού δεν άλλαξε, χάρη στον Ένβερ Μάριτς, ο οποίος αποσόβησε στο 50ο λεπτό ένα τρίτο και σπάνιας ομορφιάς τέρμα, όταν απέκρουσε ένα εκπληκτικό ψαλίδι του Θωμά Μαύρου.

70940598_10220872068135797_2592173390617903104_n.jpg

Στη φωτογραφία διακρίνονται ως όρθιοι: Τσαϊκόφσκι (προπονητής), Μπαλής, Μανωλάς (την επόμενη μέρα παρουσιάστηκε στον στρατό), Ράντονιτς, Βλάχος, Στεργιούδας, Ραβούσης. Ως καθιστοί: Μαύρος, Στυλιανόπουλος, Γεωργαμλής, Δίντσικος και Παραπραστανίτης. Στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκαν οι Οικονόπουλος, Τζιράκης, Αρδίζογλου, Βλαντής, Καραβίτης, Τατίδης.

Οι τίτλοι ωχριούν μπροστά σε όσα προσέφερε

Η ιδιαίτερη σχέση του Ντούσαν Μπάγεβιτς με την ΑΕΚ είναι δύσκολο να αναλυθεί. Παρά τις στιγμές στο συναισθηματικό ζενίθ ή ναδίρ, το μόνο δεδομένο είναι πως το καλοκαίρι του 1977, η «Ένωση» χωρίς να το γνωρίζει, ξεκινούσε να γράφει μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της. Είτε είχε τον «Ντούσκο» εντός των τεσσάρων γραμμών, είτε στον πάγκο της.

Ο αναμορφωτής της ΑΕΚ κατάφερε να κερδίσει σύσσωμη την ελληνική φίλαθλη κοινότητα με το θέαμα που παρουσίασε η ομάδα του -κυρίως- στα ‘90s, το οποίο συνδυάστηκε και με τίτλους. Κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα εκ των οποίων τα τρία ήταν συνεχόμενα (1989, 1992, 1993, 1994), ένα Σούπερ Καπ το 1990, αλλά και ένα Κύπελλο Ελλάδας το 1996.

Ωστόσο, ακόμη και οι τόσες κατακτήσεις στα επτά χρόνια που παρέμεινε στον πάγκο της «Ένωσης» στην πρώτη του θητεία, δεν μπορούν να αποδώσουν την αύρα που εξέπεμπε, τόσο ο ίδιος, όσο και η ΑΕΚ της οποίας είχε τα ηνία.

Αν κάτι κρίνεται ικανό να αποδώσει τι σημαίνει Ντούσαν Μπάγεβιτς για την ΑΕΚ και τι ΑΕΚ για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ίσως είναι τα λόγια του εκείνο το απόγευμα του Αυγούστου το 1982.

«Ποτέ δεν μετάνιωσα που το 1977 κατέληξα στην ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι με διεκδικούσαν τότε αρκετοί μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Τα τέσσερα χρόνια που έπαιξα στην Ελλάδα, είναι για μένα τα καλύτερα της καριέρας μου».

 ΑΕΚ_ΒΕΛΕΖ_2.png

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0