Retro Stories

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 3-1 (1981): Ο τελικός της καταξίωσης, αλλά και της εμφάνισης του φανατισμού (video)

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 3-1 (1981): Ο τελικός της καταξίωσης, αλλά και της εμφάνισης του φανατισμού (video)
Η πρώτη έγχρωμη μετάδοση τελικού Κυπέλλου Ελλάδας χαρακτηρίστηκε από ένταση στις κερκίδες, ταχύτατο ρυθμό στον αγωνιστικό χώρο, πολλά γκολ και θριαμβευτή τον Ολυμπιακό.
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Πάνος Δημητρίου

Γυρίζοντας πίσω στο χρόνο, στο μακρινό 1981, συναντάμε τους δύο μονομάχους (Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ), έτοιμους να ακονίσουν τα ξίφη τους στο πλαίσιο του 39ου τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Το κλίμα ήταν βαρύ και στα δύο στρατόπεδα. Η τραγωδία της Θύρας 7, λίγους μήνες νωρίτερα, είχε συγκλονίσει όχι μόνο το οικοδόμημα του Ολυμπιακού, αλλά ολόκληρη τη χώρα. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη, προσπαθούσε να συνέλθει από τον αιφνίδιο χαμό του προπονητή του Γκιούλα Λόραντ, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, κατά τραγική ειρωνεία στο νικηφόρο αγώνα (1-0) απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, τότε για το πρωτάθλημα.

Ο τελικός είχε οριστεί για τις 21 Ιουνίου 1981 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Το εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν εξασφαλισμένο και για τις δύο ομάδες, καθώς ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα 1980/81. Οι φίλαθλοι της ομάδας του Πειραιά είχαν την ευκαιρία να το πανηγυρίσουν στο «Γ. Καραϊσκάκης», στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος απέναντι στον υποβιβασμένο Ατρόμητο (3-1).

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Αισιοδοξία επικρατούσε και στο στρατόπεδο των Θεσσαλονικέων καθώς ήταν νωπές οι δάφνες του νικηφόρου αποτελέσματος για το πρωτάθλημα. Η πορεία του «Δικεφάλου» προς τον τελικό του θεσμού δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Στον 1ο γύρο απέκλεισε τη Νίκη Βόλου στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια, 5-3). Στον 2ο γύρο νίκησε τη Βέροια εκτός έδρας με σκορ 2-0. Για τη φάση των «16», σε διπλούς αγώνες, απέκλεισε τον Ολυμπιακό Βόλου με το ίδιο σκορ (2-1). Στα προημιτελικά, η κλήρωση του χαμογέλασε, αφού απέναντι στον πιο αδύναμο Εθνικό Αστέρα δεν αντιμετώπισε καμία δυσκολία (5-0 και 3-2). Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο για τον τελικό ήταν αυτό της ΑΕΚ στα ημιτελικά. Το ξεπέρασε όμως, επικρατώντας καθαρά, με δύο νίκες (1-0 και 2-0).

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν σαφώς πιο εύκολο έργο, αποκλείοντας κατά σειρά τη Χαλκίδα (3-1), τον Πιερικό (5-0), τον Πανιώνιο (0-0, 2-0 στην παράταση), στους «8» την Καβάλα (0-0, 2-0) και στα ημιτελικά, την ομάδα έκπληξη του θεσμού, Παναιγιάλειο (3-0, 3-1).

3243250_0_1.jpg

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Τα εισιτήρια του τελικού είχαν γίνει ανάρπαστα. Τα 30 χιλιάδες «χαρτάκια» είχαν αποδειχθεί πολύ λίγα για να καλύψουν τη ζήτηση των οπαδών και των δύο ομάδων. Ορδές υποστηρικτών του ΠΑΟΚ από τη Θεσσαλονίκη, κατέφθαναν στην πρωτεύουσα με κάθε μέσο και οι μαυραγορίτες στην Ομόνοια δεν έχασαν την ευκαιρία να επωφεληθούν, πουλώντας τα, σε τριπλάσιες τιμές! Η αστυνομία έκανε συνεχείς εκκλήσεις για ηρεμία, όμως η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι πριν από την έναρξη του αγώνα. Για νεκρές ζώνες στο γήπεδο, ούτε λόγος. Το σχέδιο της αστυνομίας περιελάμβανε απλά, τον διαχωρισμό του γηπέδου σε δυο πλευρές. Την πλευρά της σκεπαστής θύρας είχαν καταλάβει οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού.

Το συνεργείο της ΕΡΤ με τον Γιάννη Διακογιάννη στην περιγραφή, ήταν έτοιμο να μεταφέρει τη φιέστα του ποδοσφαίρου για πρώτη φορά, με έγχρωμη παραγωγή. Στον αγωνιστικό χώρο οι Μανώλης Μαυρομμάτης, Χρήστος Ράπτης και Σταύρος Τσώχος θα μετέφεραν όσα δεν θα έπιαναν οι κάμερες. Έτοιμοι ήταν, ωστόσο, και οι φίλαθλοι των δυο ομάδων: για επεισόδια! Οι συγκρούσεις έξω από το γήπεδο και η ανταλλαγή φωτοβολίδων μέσα σε αυτό, κέντρισαν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών από το σπίτι. Τα γεγονότα της Θύρας 7 είχαν οδηγήσει την αστυνομία σε μία παθητική στάση, ενώ οι ύβρεις περνούσαν συνεχώς από τα μικρόφωνα της κρατικής τηλεόρασης.
21-6-1981_2.jpg

ΑΜΦΙΡΡΟΠΗ ΜΑΧΗ

Στον αγωνιστικό χώρο αντίθετα, όλα ήταν έτοιμα στις 21.30 το βράδυ, με τους 22 ποδοσφαιριστές να παρατάσσονται μπροστά στο διαιτητικό τρίο (Ζλατάνου, Δέδε και Βασάρα) φορώντας μαύρα περιβραχιόνια. Η πρώτη αμφισβητούμενη φάση δεν άργησε να κάνει την εμφάνιση της. Στο 5ο λεπτό του αγώνα μια λάθος μεταβίβαση του Σίγγα στον Λεμονή, οδήγησε στο μαρκάρισμα και στην πτώση του τελευταίου εντός περιοχής, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, με τον διαιτητή του αγώνα να αρνείται το πέναλτι στους «ερυθρολεύκους».

Κι ενώ το ματς παιζόταν μακριά από τις εστίες των δύο αντιπάλων, ο Ολυμπιακός με αναπάντεχο τρόπο παίρνει το προβάδισμα. Ήταν το 18ο λεπτό του αγώνα όταν ο Δαμανάκης στην προσπάθεια του να απομακρύνει μια σέντρα του Μαικ Γαλάκου, στέλνει άθελα του, την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για το 1-0. Στη συνέχεια του πρώτου ημιχρόνου οι Πειραιώτες θα αναζητήσουν ένα δεύτερο γκολ που θα τους έδινε ένα ισχυρό προβάδισμα, δίχως όμως αποτέλεσμα.

Το δεύτερο ημίχρονο θα ξεκινήσει όπως και το πρώτο. Με διαμαρτυρίες για πέναλτι, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, Σίγγα και Λεμονή. Μάλιστα η κατάληξη ήταν η ίδια. Ο διαιτητής διέταξε τη συνέχεια του παιχνιδιού. Το δεύτερο γκολ, όμως, δεν άργησε να έρθει, αφού στο 59ο λεπτό με κεφαλιά του Ορφανού (που θα αμφισβητηθεί έντονα ως επιθετικό φάουλ), θα διαμορφωθεί το 2-0. Το σκορ οδήγησε τους Πειραιώτες σε οπισθοχώρηση γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να μειώσει στο σκορ, με κεφαλιά του Δαμανάκη, τέσσερα λεπτά αργότερα.

21-6-1981c1.JPG

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΑ... ΚΑΠΝΟΓΟΝΑ

Ο αγώνας είχε αποκτήσει μια άγρια ομορφιά, άγριες όμως ήταν πλέον και οι διαθέσεις των οπαδών ,με αλλεπάλληλα εκτοξεύσεις καπνογόνων εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου! Ο Πολωνός προπονητής του Ολυμπιακού, Γκόρσκι, ενώπιον του διαγραφόμενου κινδύνου, προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις περνώντας στον αγωνιστικό χώρο τους Μίχο και Άλστρομ αντί των Νικολούδη και Ορφανού. Ο Αρίσταρχος Φουντουκίδης, από πλευράς ΠΑΟΚ έπαιξε τα «ρέστα» του, αντικαθιστώντας τον Κούδα με τον πιο φρέσκο Βασιλάκο.

Το ματς όδευε προς τη λήξη του, με τον Ολυμπιακό να έχει αναλάβει ξανά την πρωτοβουλία και τον Νίκο Σαργκάνη να έχει σταματήσει νωρίτερα όλες τις επιθετικές πρωτοβουλίες των αντιπάλων. Ένα λάθος, όμως, του Θωμά Σίγγα, στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, θα δώσει την ευκαιρία στον Βαγγέλη Κουσουλάκη να βγει στην αντεπίθεση και με πλασέ να διαμορφώσει το τελικό 3-1, που θα σφραγίσει μια απόλυτα επιτυχημένη χρονιά για την ομάδα του, με την κατάκτηση του ντάμπλ στην Ελλάδα.

photo_25_1.jpg

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Ολυμπιακός: Σαργκάνης, Κυράστας, Βαμβακούλας, Παπαδόπουλος, Νοβοσέλατς, Κουσουλάκης, Ορφανός (Άλστρομ), Νικολούδης (Μίχος), Λεμονής, Γαλάκος, Περσίας.
ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Σάλαμον, Σίγγας, Δαμανάκης, Κερμανίδης (Τριανταφυλλίδης) ,Γεωργόπουλος, Γκουερίνο, Κούδας (Βασιλάκος), Κωστίκος.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα γκολ της αναμέτρησης



Η νύχτα της 21ης Ιουνίου 1981 θα έκλεινε με τον αρχηγό των νικητών Σταύρο Παπαδόπουλο, να σηκώνει στον Αττικό ουρανό το Κύπελλο Ελλάδας, τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πάρουν δηλώσεις από νικητές και ηττημένους μέσα σε ένα σύμπλεγμα φιλάθλων και τέλος την εμφάνιση του χουλιγκανισμού σε ζωντανή και… έγχρωμη μετάδοση!

ΠΑΟΚ_ΟΣΦΠ_ΑΤ_ΗΧΩ_1.jpg

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0