Retro Stories

Η μέρα που η ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου απογειώθηκε με το 6-1 επί του Ολυμπιακού (video)

Η μέρα που η ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου απογειώθηκε με το 6-1 επί του Ολυμπιακού (video)

Σαν σήμερα, στις 17 Μαΐου του 1978, η ΑΕΚ έγραψε μια νέα σελίδα στην ιστορία της η οποία έμεινε ανεξίτηλη ανάμνηση στον κιτρινόμαυρο κόσμο επικρατώντας 6-1 του Ολυμπιακού.

Έχοντας ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα και πανηγυρίζοντάς το στο 2-0 επί του ΠΑΟΚ (15/05/78), η ΑΕΚ έβαλε πλώρη για το νταμπλ. Αφού απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας (1-0, 01/02/78), η ομάδα του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι κλήθηκε να αντιμετωπίσει και το εμπόδιο του Ολυμπιακού.

Η ημέρα του ημιτελικού είχε φτάσει. Το παιχνίδι είχε «εισβάλει» σε κάθε ελληνικό σπίτι καθώς μέσω της τηλεοπτικής μετάδοσης που παρείχε η ΥΕΝΕΔ, όλος ο φίλαθλος κόσμος είχε την ευκαιρία να το παρακολουθήσει.

Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που κατάφερε αρχικά να προηγηθεί στο 11ο λεπτό με τέρμα του Βορειοϊρλανδού Ντέρεκ Σπενς. Η ΑΕΚ από πλευράς της όμως με τα τρία γρήγορα γκολ που πέτυχε στο πρώτο ημίχρονο, έγραψε τον πρόλογο του μονολόγου που θα ακολουθούσε.

IMG_2175_1.jpg

Την αρχή έκανε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στο 13ο λεπτό ο οποίος «αδειάζοντας» τον Σιώκο, μπόρεσε να «εκτελέσει» τον Κελεσίδη και να σημειώσει το 1-1. Το προβάδισμα στην αναμέτρηση δεν άργησε να δώσει ο Θωμάς Μαύρος που από κάθετη μπαλιά του Τάκη Νικολούδη έγραψε το 2-1, ενώ το 3-1 του ημιχρόνου έκανε ο Τάσος Κωνσταντίνου «αλώνοντας» την αντίπαλη άμυνα.

Το κατάμεστο «Νίκος Γκούμας» είχε πια ξετρελαθεί και αυτό βέβαια ήταν μόνο η αρχή! Στο 58ο λεπτό ο Νικολούδης έραψε ξανά το όνομά του στους σκόρερ, καθώς με απευθείας εκτέλεση φάουλ, το οποίο είχε κερδίσει ο Μαύρος, έκανε το 4-1. Το εναέριο πλασέ του πρωταγωνιστή της προηγούμενης φάσης αλλά και εκείνο έπειτα από τη συνεργασία του με τον Νικολούδη (76’, 90’), ήρθαν για να σφραγίσουν τον θρίαμβο του τελικού 6-1.



Ο θάνατος όμως ενός καρδιοπαθούς φιλάθλου του Ολυμπιακού μετά το 2-1, επισκίασε τη συγκίνηση του παιχνιδιού. Ο 32χρονος άτυχος άνδρας αν και ζούσε με βηματοδότη δεν μπορούσε να κρατηθεί μακριά από το γήπεδο, αφού η αγάπη για την ομάδα του δεν του το επέτρεπε…

Σκόρερ: 13' Μπάγεβιτς, 36' Κωνσταντίνου, 58' Νικολούδης, 17', 76' και 90' Μαύρος // 12' Σπενς
ΑΕΚ (Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι): Χρηστίδης, Νικολάου, Μπάγεβιτς, Νικολούδης, Ραβούσης, Ιντζόγλου, Μουσούρης, Παπαϊωάννου (46' Αρδίζογλου), Μαύρος, Βιέρα, Κωνσταντίνου (55' Τσάμης)
Ολυμπιακός (Τόζα Βεσελίνοβιτς): Κελεσίδης, Ανδρούτσος, Κυράστας (64' Μαριόλης), Σιώκος, Κατσαβάκης, Βαμβακούλας, Κρητικόπουλος, Περσίας, Γαλάκος, Σόρενσεν, Σπενς

70a2f0392847dc331972c7d3d3673ab9_XL_1.jpg

IMG_2172_1.jpg

Η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του συλλόγου εννοείται πως ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση όλων των τίτλων. Στον τελικό της διοργάνωσης η «Ένωση» επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ, σηκώνοντας έτσι και την κούπα. Πρώτοι σκόρερ αναδείχθηκαν Μαύρος και Μπάγεβιτς σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο αντίστοιχα.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0