Πρόσωπα

Από την αμφισβήτηση και την κατακραυγή, στην αποθέωση: Ο Λούκμαν δεν το έβαλε ποτέ κάτω και τελικά… δικαιώθηκε! (video)

Από την αμφισβήτηση και την κατακραυγή, στην αποθέωση: Ο Λούκμαν δεν το έβαλε ποτέ κάτω και τελικά… δικαιώθηκε! (video)

Κάποτε όλοι τα είχαν βάλει μαζί του για ένα άστοχο πέναλτι και η πολλά υποσχόμενη καριέρα του άρχισε να παίρνει την κατιούσα, αλλά ο Αντεμόλα Λούκμαν δεν… λύγισε. Το βράδυ της Τετάρτης (22/05), έδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι έχει αφήσει πίσω του τους «εφιάλτες» του παρελθόντος, φτάνοντας τελικά στην απόλυτη εξιλέωση.

Στο ποδόσφαιρο, όλοι έχουν τις στιγμές τους. Τις καλές τους ημέρες και, αντίστοιχα, τις κακές. Εκείνες που θα βρεθούν στο στόχαστρο για κάποιο «ολέθριο» λάθος και αυτές που θα βιώσουν την απόλυτη λύτρωση.

Κάτι τέτοιο ισχύει και στην περίπτωση του Αντεμόλα Λούκμαν. Ο Νιγηριανός, γεννημένος στο Λονδίνο, έκανε το ματς της ζωής του στον τελικό του Europa League απέναντι στην Μπάγερ Λεβερκούζεν και έχει γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών των «μπεργκαμάσκι» από το βράδυ της Τετάρτης (22/05).

Χάρη στο δικό του χατ-τρικ, η Αταλάντα υποχρέωσε την ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο στην πρώτη φετινή της ήττα και παράλληλα έδωσε το τρόπαιο σε εκείνη του Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι, στον «παρθενικό» ευρωπαϊκό τελικό της




Ένα παιδί που για πολλά χρόνια «ψαχνόταν» ποδοσφαιρικά, αλλά πλέον φαίνεται πως έχει βρει το κατάλληλο «λιμάνι» στο Μπέργκαμο. Εκεί, όπου έχει… αναγεννηθεί την τελευταία διετία.

Έχει γίνει πρωτοσέλιδο τις τελευταίες ώρες και θα αποτελεί για πάντα μία «χρυσή» σελίδα στην ιστορία της Αταλάντα με την εμφάνισή του στον τελικό. Ωστόσο, τέσσερα χρόνια πριν είχε βρεθεί ξανά στο προσκήνιο.

Για όλους τους λάθος λόγους. Τον Νοέμβριο του 2020, ως παίκτης της Φούλαμ, πρωταγωνίστησε σε μία φάση που τον «σημάδεψε». Σε μία αναμέτρηση με τη Γουέστ Χαμ για την Premier League, τα «σφυριά» πήραν προβάδισμα στο 91’, με τον Σούτσεκ. Η Φούλαμ, σε μία κακή σεζόν που μαχόταν για την παραμονή της και τελικά υποβιβάστηκε στην Championship, είχε την τεράστια ευκαιρία να φέρει το ματς στα ίσα στα τελευταία δευτερόλεπτα, στο 98ο λεπτό. 

Κέρδισε πέναλτι, ο Αντεμόλα Λούκμαν πήρε την πρωτοβουλία να τοποθετήσει την μπάλα στην άσπρη βούλα. Αποφάσισε να νικήσει τον Φαμπιάνσκι με πέναλτι-πανένκα. Ωστόσο, η εκτέλεσή του ήταν… χείριστη, με τον Πολωνό να μπλοκάρει εύκολα την μπάλα.


Ο αδηφάγος αγγλικός Τύπος, έπεσε να τον… φάει, όπως συνηθίζει να κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις, με τον κόσμο επίσης να κριτικάρει τον αλαζονικό τρόπο που επιχείρησε να εκτελέσει το πέναλτι.

Όλα αυτά πλέον φαίνονται σαν μία κακή ανάμνηση, καθώς ο 26χρονος ζει δικαίως το δικό του όνειρο. Από όταν πήρε μεταγραφή από την Τσάρλτον στην Έβερτον το 2017, ο Λούκμαν προσπαθεί να στεριώσει στις ομάδες από όπου έχει περάσει.

Πηγαινοερχόταν μεταξύ Έβερτον, Λειψίας, Φούλαμ και Λέστερ, μέχρι που τον Αύγουστο του 2022 η Αταλάντα τον έκανε δικό της έναντι σχεδόν 9 εκατ. ευρώ. Αυτή τη διετία μετράει 30 γκολ και 16 ασίστ συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, αποτελώντας αδιαμφισβήτητα έναν κομβικό παίκτη για τον Γκασπερίνι.

Η απόλυτη δικαίωση ήρθε με το ιστορικό χατ-τρικ απέναντι στη Λεβερκούζεν. Περιχαρής και ευτυχισμένος, πανηγύρισε την κατάκτηση του Europa League μαζί με τους γονείς του, τους ήρωές του.

Ήταν οι άνθρωποι που πάλευαν να του εξασφαλίσουν τα προς το ζην, ώστε ο ίδιος να μπορεί να κάνει αυτό που αγαπούσε περισσότερο: Να παίζει ποδόσφαιρο. Σε παλιότερη συνέντευξή του, είχε αναφέρει ότι συχνά έτρωγε σε σπίτια φίλων, γιατί το δικό τους ψυγείο ήταν… άδειο.

Από τα δύσκολα παιδικά χρόνια σε μία «περιπλανώμενη» καριέρα. Από το χαμένο άστοχο πέναλτι-πανένκα το 2020, στο χατ-τρικ με την Αταλάντα σε έναν ευρωπαϊκό τελικό. Τελικά, κάποια όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.  

Άρτεμις Κλεφτάκη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0