Πρόσωπα

Όταν όλοι… ξέγραφαν τον ΠΑΟΚ, ο Λουτσέσκου φώναζε «the show must go on»! (video)

Όταν όλοι… ξέγραφαν τον ΠΑΟΚ, ο Λουτσέσκου φώναζε «the show must go on»! (video)

Το πίστευε, μετέδωσε το «πνεύμα νικητή» στους παίκτες του και στο φινάλε δικαιώθηκε. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε πιθανότατα το σπουδαιότερο «ρουά ματ», στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Και αυτό δεν ήρθε ούτε εύκολα, ούτε τυχαία…

Βράδυ 24ης Απριλίου. Απρόσμενο «στραβοπάτημα» στη Λαμία, -7 από την κορυφή και την ΑΕΚ, τρίτος, με ματς λιγότερο. «Ταξίδι» μερικές εβδομάδες μετά, ως τα ξημερώματα της 20ης Μαΐου. Η Θεσσαλονίκη δεν «κοιμάται». Αντίθετα… φλέγεται.

Ο ΠΑΟΚ έχει μόλις αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας! Την τελευταία αγωνιστική, στην έδρα του μεγάλου του αντιπάλου, στο «Κλ. Βικελίδης»! Έπειτα από ένα εκπληκτικό ντεμαράζ, στα τέσσερα τελευταία του παιχνίδια. Ένας τίτλος, που έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του «αρχιτέκτονα», Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο Ρουμάνος τεχνικός είναι γνωστός για τον εκκεντρικό χαρακτήρα του. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει όμως, το αστείρευτο προπονητικό του ταλέντο; Ο «Δικέφαλος του Βορρά» κατέκτησε την Stoiximan Super League, στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όλων των εποχών. Παράλληλα, παρέμεινε «ζωντανός» για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε δύο ακόμα διοργανώσεις.

Πρώτος στον όμιλό του στο Europa Conference League, μία απίθανη ανατροπή στο δεύτερο ματς με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στους «16» και μία ευρωπαϊκή πορεία, η οποία σταμάτησε πάνω στην Κλαμπ Μπριζ. Δεν είναι και λίγο πάντως, να φτάνεις ως τα προημιτελικά στα Κύπελλα Ευρώπης, για δεύτερη φορά, μέσα σε τρία χρόνια.

Στο Κύπελλο Ελλάδας, έφτασε μία… ανάσα από τον τελικό, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Παναθηναϊκός δεν «λύγισε» στη Λεωφόρο, έστειλε το ματς στα πέναλτι με «χρυσό» γκολ του Λημνιού στις καθυστερήσεις της παράτασης και εκεί, ήταν εκείνος που εν τέλει χαμογέλασε.

Όλα αυτά, με την ομάδα του Λουτσέσκου να ξοδεύει στις δύο μεταγραφικές περιόδους της φετινής σεζόν, λιγότερα χρήματα και από τους τρεις ανταγωνιστές της! Συγκεκριμένα, έβγαλε από τα ταμεία της μόλις 4,75 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3 χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του Κίριλ Ντεσπόντοφ.

Τα περισσότερα ξοδεύτηκαν από τον Ολυμπιακό, που έδωσε συνολικά 17 εκατομμύρια, ενώ ακολουθεί η ΑΕΚ με 15,15 εκ. και ο Παναθηναϊκός, που έδωσε 8, για να ενισχύσει το ρόστερ του.

αξψρξψ4.jpeg

Στήριξη και εμπιστοσύνη στην ομάδα λοιπόν. Εκεί «πάτησε» ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Και δικαιώθηκε. Από τους «γερόλυκους», αλλά υπερπολύτιμους Τάισον και Βιεϊρίνια, στα παιδιά που προέρχονται από τα «σπλάχνα» του ΠΑΟΚ. Ο «βράχος» Κουλιεράκης, ο «μάγος» Κωνσταντέλιας, ο Μιχαηλίδης, ο Τζίμας.

Στα δύσκολα, ο 55χρονος τεχνικός τόνωσε το ηθικό των παικτών του, κάνοντάς τους να πιστέψουν στο -έως εκείνην την στιγμή- αδύνατο. Διότι, σαν κάτι τέτοιο φάνταζε η κατάκτηση του τίτλου από τους «ασπρόμαυρους», μετά την ισοπαλία στη Λαμία. Το φανέρωναν και οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών άλλωστε, που έφταναν στο 16.00, σε περίπτωση που κάποιος επέλεγε να προβλέψει ως πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ, εκείνη την περίοδο!

Τότε, ο «Δικέφαλος του Βορρά» είδε την κορυφή να απομακρύνεται σημαντικά, έστω κι αν είχε ματς λιγότερο. Η πλειοψηφία έσπευσε να θέσει εκτός «κούρσας» τους Θεσσαλονικείς. Ο Λουτσέσκου όμως, φώναζε «the show must go on»!

Τι ακολούθησε; Ένα «ασύλληπτο» 4/4 σε ντέρμπι κόντρα σε ΑΕΚ (με ανατροπή του σκορ στο τελευταίο δεκάλεπτο), Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην Τούμπα, αλλά και μία νίκη-τίτλου στην έδρα του Άρη! Δέχθηκε το «δώρο» των Πειραιωτών την προτελευταία αγωνιστική και δεν πέταξε την ευκαιρία στα «σκουπίδια».

«Αυτό το πρωτάθλημα ήταν το δυσκολότερο της καριέρας μου», παραδέχθηκε ο προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδας. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, γι’ αυτό και οι οπαδοί του, έδειξαν να το χάρηκαν πολύ περισσότερο, ακόμα και από το αήττητο του 2019! Κόντρα στις πιθανότητες, ο Ρουμάνος έκανε το σπουδαιότερο «ρουά ματ», στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος.

Έχοντας τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας του ΠΑΟΚ, έχει φτάσει στην κατάκτηση τεσσάρων τίτλων (2 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα), από τους 12 που έχει συνολικά στην τροπαιοθήκη του ο «Δικέφαλος του Βορρά». Και κάπως έτσι, μετατρέπεται απολύτως δίκαια, σε έναν «ζωντανό θρύλο» του συλλόγου!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0