Πρόσωπα

Μπαρτζώκας: O «gentleman» σκακιστής στην… παρτίδα της ζωής του! (video)

Μπαρτζώκας: O «gentleman» σκακιστής στην… παρτίδα της ζωής του! (video)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ή αλλιώς ο «αρχιτέκτονας» των Πειραιωτών, που έχει χτίσει ένα οικοδόμημα με ισχυρά θεμέλια, οδήγησε την ομάδα του για τρίτη συνεχόμενη φορά στο Final Four. Το BN Sports ξετυλίγει το… κουβάρι της πορείας και της προσωπικότητας του επιτυχημένου προπονητή, που ζει και αναπνέει για τον Ολυμπιακό και μπορεί να πει κανείς πως έχει κι αυτός «κρύο αίμα».

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, αλλά ένα είναι σίγουρο. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη λέξη «επιτυχία» και πάει χέρι-χέρι με τον Ολυμπιακό την ομάδα που αγάπησε από μικρό παιδί και… υπηρετεί με ευλάβεια και σεβασμό.

Είτε τον αγαπάς, είτε τον μισείς. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικοι δρόμοι για τον «Coach-B» κι ούτε χρειάζεται κιόλας για έναν άνθρωπο με αυτή την προσωπικότητα και αυτό το έντονο ταπεραμέντο.

Μπορεί να τα παίρνει στο… κρανίο όταν βρίσκεται στον πάγκο, να τα… χώνει στους παίκτες του, να βγαίνει από τα ρούχα του, όταν νιώθει πως αδικείται, όμως ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας κύριος εκτός παρκέ, ένας δίκαιος άνθρωπος με συγκεκριμένη φιλοσοφία.

99.jpg

Αυτή η φιλοσοφία δε γεννήθηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Αποτελεί δουλειά χρόνων που έχει κάνει ο ίδιος ο 58χρονος τεχνικός και τη μετέδωσε αυτά τα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται ξανά στην άκρη του πάγκου των «ερυθρόλευκων».

Το αποτέλεσμα; Ο Ολυμπιακός βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη φορά στο Final Four της EuroLeague και δεν γίνεται να μην αποδοθεί μεγάλο μερίδιο αυτής της επιτυχίας στον καθοδηγητή του. Έναν άνθρωπο που πέρασε από τα μπασκετικά λημέρια βιώνοντας όλες τις εκφάνσεις του για να γαλουχηθεί, όπως πρέπει και να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης.

Για τον Γιώργο Μπαρτζώκα η ενασχόληση με το μπάσκετ ξεκίνησε λίγο παράδοξα, αφού πρώτα τον είχε κερδίσει το ποδόσφαιρο, όμως όντας από μικρός στις υποδομές του Αμαρουσίου τον  γαλούχησε η ομάδα των Βορείων Προαστίων  και τον έμαθε να αγαπάει την «πορτοκαλί θεά».

Ήταν ένας ταλαντούχος πάουερ φόργουορντ με εξαιρετική τεχνική, ωστόσο οι τραυματισμοί που αντιμετώπισε στα γόνατα τον… πρόδωσαν κι αναγκάστηκε να αφήσει πίσω του το μπάσκετ από την οπτική του παίκτη, όμως το υπηρέτησε από την ηλικία μόλις των 22 ετών ως προπονητής.

bartzokas_1.jpg

Αντίθετα με τη γενική αντίληψη που επικρατεί, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα την δεκαετία του 2000, από τα 22 του ξεκίνησε να δουλεύει σε τοπικές κατηγορίες, μίνι, παίδων, κάτω των 19, εργάστηκε ως τέταρτος, τρίτος, δεύτερος ή κύριος προπονητής με όλα αυτά τα στοιχεία να τον καθιστούν ικανό να διαχειριστεί οποιαδήποτε κρίσιμη κατάσταση.

Ο αυτοδημιούργητος κόουτς, που παράτησε τη Νομική για να ακολουθήσει την αληθινή του αγάπη ξεκίνησε από την ομάδα της καρδιάς του, το Μαρούσι, κάνοντας τα πρώτα βήματα στην Α1 στο πλευρό του Παναγιώτη Γιαννάκη. Επόμενος σταθμός, η Ολύμπια Λάρισας την οποία οδήγησε σε δύο συνεχόμενες παρουσίες στα Play Offs της Α1 και ήταν εκείνος που ανέδειξε μάλιστα το ταλέντο του Γιώργου Πρίντεζη, που είχε πάει δανεικός από τον Ολυμπιακό. Αυτό σίγουρα μπορεί να πιστωθεί στον Γιώργο Μπαρτζώκα, αφού έχει αποδείξει με το πέρας του χρόνου το ταλέντο του σε αυτό το κομμάτι.

h3209847_127678509654_3.jpg

Έπειτα επέστρεψε στο Μαρούσι, όπου και κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Προπονητή της Χρονιάς για τη σεζόν 2009-10 ξεπερνώντας σε ψήφους τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ακολούθησε ο Πανιώνιος κι έτσι ήρθε και η αρχή της πορείας με τον Ολυμπιακό, όταν διαδέχθηκε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς μετά την παρακαταθήκη του πρωταθλήματος Ευρώπης χωρίς φόβο, αλλά με πάθος.

mpatzokas_in__1_.webp

Αποστολή εξετελέσθη λοιπόν, για τους «ερυθρόλευκους» που είδαν το πολυπόθητο τρόπαιο της EuroLeague να επιστρέφει και την αμέσως επόμενη χρονιά στον Πειραιά νικώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό. Έτσι, ο «Coach-B» έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής με τίτλο Ευρωλίγκας.

mpatzokas_in__2_.webp

Ωστόσο υπήρχε ένας ανεξήγητος σκοταδισμός και μία δυσπιστία προς το πρόσωπό του. Όλα αυτά έφεραν ως αποτέλεσμα, μολονότι πρωταθλητής Ευρώπης, την παραίτησή του τον Οκτώβριο του 2014 μετά από μία ήττα στο Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

«Είναι κάποιες στιγμές που στη ζωή σου οφείλεις να γίνεσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει. Και για μένα, μια τέτοια στιγμή έφτασε σήμερα, δυο χρόνια και κάτι από την μέρα που ξεκίνησε η συνεργασία μου με τον Ολυμπιακό».

Έτσι με τα λόγια αυτά ο κόουτς αποχαιρέτησε την ομάδα που αγαπάει. Την ομάδα του. Δεν ήθελε να μείνει «κολλημένος» στο παρελθόν. Ήξερε ότι έπρεπε να εξελιχθούν και οι δύο πλευρές χωριστά και να ωριμάσουν πριν ξανασμίξουν.

bartzokas_1_1.jpg

Ακολούθησε μία ονειρική χρονιά με την Λοκομοτίβ Κουμπάν, φτάνοντας μέχρι το Final Four της Ευρωλίγκας, μία σεζόν, που μάλλον δεν θα θέλει να θυμάται με τη Μπαρτσελόνα και δύο αξιόλογες χρονιές στη Χίμκι πριν επιστρέψει στον τόπο του… εγκλήματος.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Ολυμπιακού ήταν να… ρίξει την αυτοκρατορία του Παναθηναϊκού και ο άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να το κάνει ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Πόσο ειρωνικό είναι αυτό, αν σκεφτεί κανείς πως μία ήττα από τους «πράσινους» ήταν εκείνη που τον οδήγησε στην παραίτηση στην πρώτη του θητεία;

«Μέγας είσαι… κόουτς και θαυμαστά τα έργα σου»

Είχε πει ο Έλληνας τεχνικός πως αν μπορούσε να γράψει μια ιστορία μικρός, που θα ήθελε να γίνει, θα ήταν αυτή. Να υποστηρίζεις μια ομάδα και να δουλέψεις σε αυτή. Έτσι κι έγινε. Ο Μπαρτζώκας ήρθε για δεύτερη φορά στον Ολυμπιακό, τώρα όμως για να μείνει.

Κατάφερε μάλιστα με το «καλημέρα σας» να φέρει εις πέρας το στοίχημα των Πειραιωτών.  Κατέκτησε την τελευταία διετία όλους τους εγχώριους τίτλους και οδήγησε τους παίκτες του σε ένα σερί 14ων συνεχόμενων νικών απέναντι στους «πράσινους».

1609042_1.jpg

Βέβαια κυριάρχησε και στην Ευρώπη, εκεί όπου μετράει αισίως πλέον τρεις συνεχόμενες παρουσίες σε Final Four με αποκορύφωμα τον περσινό τελικό στο Κάουνας, όπου κι έφτασε μια… ανάσα από την κατάκτηση, αφού έχασε το περίφημο καλάθι του Γιουλ τρία δευτερόλεπτα πριν ακουστεί ο ήχος του buzzer για τη λήξη.

Το περσινό άρτιο «οικοδόμημα», όμως του Ολυμπιακού άρχισε να εμφανίζει… ρωγμές. Κύριο ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε η αποχώρηση των δύο βασικών σκόρερ της ομάδας, του Σάσα Βεζένκοφ και του Κώστα Σλούκα.

Γι’ αυτό και το έργο του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν πολύ πιο δύσκολο φέτος. Φόρεσε την στολή του… αρχιτέκτονα κι έπρεπε να ξαναφτιάξει το «ερυθρόλευκο» οικοδόμημα χωρίς ακριβά υλικά, αλλά δεν υπάρχει καταλληλότερος για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.

Παρά την ελλιπή προετοιμασία ένεκα Μουντομπάσκετ, τους άπειρους τραυματισμούς και την κόπωση, ήρθαν κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ για να το βοηθήσουν να φορτσάρει. Τα έλεγε ο κόουτς, «να μας κρίνετε, όταν θα μας δείτε στο γήπεδο πλήρεις».

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και η άφιξη του Φιλίπ Πετρούσεφ στο Λιμάνι, όπως και του Μόουζες Ράιτ έφεραν νέο «αέρα» στον Ολυμπιακό. Το αποτέλεσμα; Οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν μια ιστορική νίκη στο Game 5 των Play Offs της EuroLeague απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο Παλάου Μπλαουγκράνα και προκρίθηκαν στο Final Four του Βερολίνου.

Αυτό επετεύχθη με μία επιτομή του «Μπαρτζωκικού» τρόπου, που παίζεται το μπάσκετ. Άμυνα, άμυνα, άμυνα και πάλι άμυνα. Μόλις 63 πόντους έβαλε ο Ολυμπιακός και δέχθηκε 59 και ξέχωρα από αυτό, αν κάνει κάποιος μία αναδρομή στην φετινή σεζόν (2023-24) θα δει τις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, όπως το «κόψιμο» του Ράιτ από τη Basket League.

Παράλληλα η φετινή χρονιά ξεχώρισε μιας και δεν διακρίθηκε ένας παίκτης, αλλά σε κάθε ματς ήταν διαφορετικός ο πρωταγωνιστής δείχνοντας πως λειτουργεί μια πραγματική ομάδα. Ήταν ο Άλεκ Πίτερς; Ήταν ο Αϊζάια Κάνααν; Ήταν ο Σακίλ ΜακΚίσικ; Δεν είχε σημασία, γιατί ήταν όλοι εκεί.

Ειδικά για τον ΜακΚίσικ υπήρξε μεγάλη παραφιλολογία, αλλά ο 58χρονος προπονητής τον στήριξε… μέχρι τέλους λέγοντας πως δεν πουλάει τους παίκτες του και δικαιώθηκε, γιατί μια ομάδα χτίζεται με εμπιστοσύνη και αλληλοβοήθεια.

6214290.jpg

Τώρα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας από «αδικήμενος» έγινε επιτυχημένος φτάνοντας τις 147 νίκες στον πάγκο του Ολυμπιακού για τη Basket League (από το 1992/93) και αφού μέσα από το τελευταίο παιχνίδι του Top 6 ξεπέρασε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς (145), ενώ κόντρα στην ΑΕΚ ξεπέρασε έναν άλλον θρύλο των ελληνικών πάγκων, τον αείμνηστο Γιάννη Ιωαννίδη (146).

Ο Μπαρτζώκας, λοιπόν, έγινε ο απόλυτος πολυνίκης προπονητής στον «ερυθρόλευκο» πάγκο στο ελληνικό πρωτάθλημα και στρέφει το… βλέμμα ξανά στο Final Four της EuroLeague αποδεικνύοντας ότι ο Ολυμπιακός είναι πολύ σκληρός για να μη… ζήσει.

Έτσι οι «ερυθρόλευκοι» ετοιμάζονται για την σημαντικότερη… παρτίδα τους συναντώντας και πάλι τη Ρεάλ Μαδρίτης αυτή τη φορά, όμως στον ημιτελικό, αλλά με τέτοιον «Ροκ σταρ» στον πάγκο τους ξέρουν πως θα το παλέψουν… μέχρι τέλους.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0