Πρόσωπα

Οι «αγάπες» του, πάνω απ’ όλα: Ο ξεχωριστός κύριος Βαλβέρδε, για πάντα αφοσιωμένος στην Μπιλμπάο και στον Ολυμπιακό! (video)

Οι «αγάπες» του, πάνω απ’ όλα: Ο ξεχωριστός κύριος Βαλβέρδε, για πάντα αφοσιωμένος στην Μπιλμπάο και στον Ολυμπιακό! (video)

Δεν το συναντάς συχνά. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε όμως, μοιάζει να είναι «χαμένος» στον ρομαντισμό, μιας άλλης εποχής. Το «μυρμήγκι» της Αθλέτικ Μπιλμπάο αφήνει το μοναδικό «στίγμα» του στον σύλλογο που αγαπά, αλλά αποδεικνύει πως δεν ξεχνά ποτέ τον Ολυμπιακό!

Σχετικά Άρθρα

«Ήταν μια ξεχωριστή, διαφορετική, ιστορική χρονιά», δήλωσε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, λίγο μετά την ανανέωση του συμβολαίου του με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Δεν αναφερόταν φυσικά, αποκλειστικά σε όσα κατάφεραν οι Βάσκοι την φετινή σεζόν. Αποτέλεσε δίχως αμφιβολία, κάτι μοναδικό και για τον ίδιο.

Το «μυρμήγκι» βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας που αγαπά. Δεν το δηλώνει απλώς. Φροντίζει να το αποδεικνύει σχεδόν σε καθημερινή βάση. Δίπλα της στις χαρές, στήριγμά της στις δυσκολίες. Έφτασε όμως ο καιρός, να «γευτεί» και ο ίδιος στη χώρα των Βάσκων, μία τεράστια επιτυχία.

Κανείς δεν ξεχνά τους τίτλους που κατέκτησε ο 60χρονος τεχνικός στην Μπαρτσελόνα, αλλά ο ίδιος αδημονούσε πολύ περισσότερο για την στιγμή που θα έφτανε στην «πηγή» με την ομάδα της καρδιάς του. Εκεί, όπου θα έπινε και… νερό, έπειτα από μία σεζόν «όνειρο» στο Copa Del Rey.

Ο κόσμος της Μπιλμπάο «διψούσε» για επιστροφή στους τίτλους. Είχαν περάσει 40 ολόκληρα χρόνια, από την τελευταία κατάκτηση ενός σπουδαίου εγχώριου τίτλου. Βέβαια, κέρδισε το ισπανικό Σούπερ Καπ το 2016 και το 2021, όμως δεν μπορούν να συγκριθούν με το Κύπελλο.

Η ανανέωση του συμβολαίου του άλλοτε προπονητή του Ολυμπιακού, έμοιαζε με τυπική διαδικασία. Επιβεβαιώθηκε και στην πράξη. Δύο «στροφές» πριν την ολοκλήρωση της La Liga, με την Μπιλμπάο, πέρα από την κατάκτηση του Κυπέλλου, να έχει σφραγίσει και το εισιτήριο για το επόμενο Europa League, ούσα στην πέμπτη θέση, ήρθε η επίσημη ανακοίνωση.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα είναι ο προπονητής της Αθλέτικ Μπιλμπάο, τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμα. Δεν θα μπορούσε να φύγει. Όχι τώρα. Θέλει να φτάσει με τους Βάσκους, όσο ψηλότερα γίνεται. Άλλωστε, δεν «προδίδει» τις ομάδες που λατρεύει. Πληθυντικός, διότι όπως παραδέχθηκε το «μυρμήγκι», στην καρδιά του υπάρχουν και άλλοι «ερυθρόλευκοι».

Το βλέμμα του παραμένει διαρκώς στραμμένο προς τον Πειραιά. Ακόμα κι αν έχουν περάσει 12 ολόκληρα χρόνια από την στιγμή που αποχώρησε, με δάκρυα στα μάτια.

«Αξιοσημείωτο, απίστευτο. Ελάτε τώρα. Τι περιμένετε να σας πει ένας άνθρωπος που μετά την Μπιλμπάο, η δεύτερή του ομάδα είναι ο Ολυμπιακός. Χωρίς καμία υπερβολή», τόνιζε ο Βαλβέρδε, λίγο μετά την ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού, στον τελικό του Europa Conference League.

Συνολικά, κάθισε στον πάγκο των «ερυθρολεύκων» για τρία χρόνια, έχοντας δύο θητείες. Το διάστημα μοιάζει σύντομο. Κι όμως, αγαπήθηκε όσο κανείς! Εμπνέοντας πάντα τον σεβασμό των αντιπάλων του.

Αξέχαστη είναι βέβαια και η επιστροφή του ως… αντίπαλος. Μόνο «ψυχρή» δεν ήταν πάντως η υποδοχή του, στο Γ. Καραϊσκάκης, όταν ο Ολυμπιακός φιλοξενούσε την Μπαρτσελόνα, για τη φάση των ομίλων του Champions League, το 2017-18. Όλο το γήπεδο να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του και ο ίδιος, φανερά συγκινημένος, να κατευθύνεται προς τον πάγκο των… φιλοξενούμενων!

Δεν μνημονεύεται τόσο για τους τίτλους που κατέκτησε στην εν Ελλάδι παρουσία του (τρία πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα), αλλά πολύ περισσότερο για το ποδόσφαιρο που παρουσίαζαν οι παίκτες του στον αγωνιστικό χώρο. Μία από τις καλύτερες «εκδόσεις» του Ολυμπιακού.

Ένας πραγματικός «κύριος», που βάζει πάνω απ’ όλα τις «αγάπες» του. Τις ομάδες που λατρεύει να καθοδηγεί. Και ποιος ξέρει; Ίσως μια μέρα, να γυρίσει ξανά στο δεύτερο «σπίτι» του. Εκεί που αγάπησε και αγαπήθηκε. Γιατί οι «μεγάλοι έρωτες», δύσκολα λησμονούνται…

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0