Πρόσωπα

Χρειάστηκαν... 90 μέρες για το απόλυτο ευρωπαϊκό ρεκόρ: Τι κατάφερε ο Μεντιλίμπαρ με τον Ολυμπιακό, με τέσσερις προκρίσεις; (video)

Χρειάστηκαν... 90 μέρες για το απόλυτο ευρωπαϊκό ρεκόρ: Τι κατάφερε ο Μεντιλίμπαρ με τον Ολυμπιακό, με τέσσερις προκρίσεις; (video)
Ο Ολυμπιακός τα κατάφερε και θα διεκδικήσει τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του! Με την αρμάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να τον τοποθετεί με χρυσά γράμματα στα βιβλία του ποδοσφαίρου, αφού μόνο αυτός και άλλοι τέσσερις προπονητές κατάφεραν, να βρίσκονται σε back to back ευρωπαϊκούς τελικούς, με διαφορετική ομάδα!

Το ελληνικό «έπος» είναι πλέον γεγονός και ο Ολυμπιακός θα βρεθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε έναν ευρωπαϊκό τελικό!

Ξεχωριστή βραδιά ήταν και για τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, αφού ο Βάσκος προπονητής κατάφερε, στην δεύτερη σεζόν που προπονεί ομάδα με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, να την «οδηγήσει» και αυτή σε τελικό στα Κύπελλα Ευρώπης!

Ο Ισπανός τεχνικός μετά την κατάκτηση του Europa League την περσινή σεζόν με την Σεβίλλη, βρίσκεται ξανά σε ένα ευρωπαϊκό τελικό, αλλά με διαφορετική ομάδα! Το επίτευγμά του γίνεται ακόμα πιο ξεχωριστό αν αναλογιστούμε πως μόνο τέσσερις προπονητές το έχουν καταφέρει αυτό. Ο λόγος για τους Σβεν Γκόραν Έρικσον, Έκτορ Ραούλ Κούπερ, Ράφα Μπενίτεθ και Τόμας Τούχελ!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτος χρονικά προπονητής που κατάφερε δύο διαδοχικές σεζόν να βρίσκεται σε ευρωπαϊκό τελικό με διαφορετική ομάδα ήταν ο Σβεν Γκόραν Έρικσον.

Ο Σουηδός ήταν ο άνθρωπος που «οδήγησε» την Γκέτεμποργκ στην πρώτη ευρωπαϊκή της κατάκτηση το 1982, «συντρίβοντας» το Αμβούργο με 4-0 συνολικό σκορ στους διπλούς τελικούς του Κυπέλλου UEFA. Ωστόσο, το καλοκαίρι της ίδιας σεζόν «αποχαιρέτησε» τον σύλλογο της Σουηδίας για χάρη της Μπενφίκα.

Στην Πορτογαλία έμεινε για δύο χρόνια και με τους «Αετούς της Λισαβώνας» κατάφερε να πανηγυρίσει την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου UEFA ένα χρόνο μετά τον θρίαμβο της Γκέτεμποργκ! Ωστόσο, η «κατάρα» του Μπέλα Γκούντμαν δεν τον βοήθησε για back to back κατάκτηση, αφού ηττήθηκε από την Άντερλεχτ σε διπλό τελικό.

Χρειάστηκαν 17 ολόκληρα χρόνια για να επαναληφθεί το κατόρθωμά του Έρικσον από κάποιον προπονητή με τον Κούπερ να παίρνει την σκυτάλη από τον Σουηδό.

Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ, που πέρασε και από τον Άρη, κατάφερε να βρεθεί στον τελευταίο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1999 με την ομάδα της Μαγιόρκα και στον τελικό του Champions League της επόμενη χρονιάς με την Βαλένθια. Ωστόσο, κανένας από τους δύο τελικούς δεν ολοκληρώθηκε με τίτλο, αφού ηττήθηκε από την Λάτσιο και την Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα.

Μοναδικός προπονητής που κατάφερε να «γευτεί» την χαρά δύο συνεχόμενων ευρωπαϊκών τίτλων με διαφορετική ομάδα ήταν ο Ράφα Μπενίτεθ τις σεζόν 2003-04 και 2004-05! Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος που μπήκε στην τροπαιοθήκη του Ισπανού ήταν το Κύπελλο UEFA με την Βαλένθια το 2004, όταν και αντιμετώπισε την Μαρσέιγ του Ζοσέ Ανιγκό. Ένα χρόνο μετά κατάφερε το ακατόρθωτο, αφού κατέκτησε στα πέναλτι τον τελικό του Champions League στην Κωνσταντινούπολη με την Λίβερπουλ, ανατρέποντας το εις βάρος του 3-0 του ημιχρόνου, απέναντι στην Μίλαν!

Πριν τον Μεντιλίμπαρ υπάρχει ακόμα ένας τεχνικός που βρέθηκε δύο συνεχόμενες χρονιές σε τελικό με διαφορετική ομάδα. Και οι δύο στο Champions League! Ο Τόμας Τούχελ το 2020 έφτασε στην πηγή αλλά δεν… ήπιε νερό, αφού ηττήθηκε με 1-0 από την Μπάγερν Μονάχου, όντας προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν, στον τελικό Λισαβώνας.

Η νέα χρονιά θα έβρισκε τον Γερμανό τεχνικό ξανά στον τελικό του Champions League, αυτήν την φορά με την ομάδα της Τσέλσι, μαθαίνοντας από τα λάθη του και κατακτώντας το τρόπαιο επικρατώντας με 1-0 της Μάντσεστερ Σίτι.

Το μόνο που μένει να φανεί πλέον είναι, αν ο Μεντιλίμπαρ θα καταφέρει να κάνει ό,τι και ο συμπατριώτης του Μπενίτεθ, κατακτώντας ευρωπαϊκή διοργάνωση με διαφορετική ομάδα δύο συνεχόμενες σεζόν!

Διονύσης Καλαϊζής

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0