Πρόσωπα

Από τους τέσσερις «πύργους», ένας έμεινε όρθιος και.... κατάπιε όλο το Παλάου: Λέγεται Νίκολα Μιλουτίνοφ και αποφάσισε Final 4! (video)

Από τους τέσσερις «πύργους», ένας έμεινε όρθιος και.... κατάπιε όλο το Παλάου: Λέγεται Νίκολα Μιλουτίνοφ και αποφάσισε Final 4! (video)

Η σκακιέρα του Παλάου Μπλαουγκράνα είχε τέσσερις πύργους. Στη βραδιά που  είδε τον ομόχρωμό του να υποφέρει, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ μπήκε μπροστά, και «κατάπιε» όχι μόνο τους άλλους δύο, αλλά ολόκληρο το Παλάου. Η εμφάνιση του Σέρβου είναι δήλωση, είναι κατάθεση ψυχής, είναι υπενθύμιση του ποιος είναι και τι θέλει στον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός είναι ο ορισμός της ομάδας, με μια νοοτροπία που ξεκινάει από τον προπονητή του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, δε θέλει να ακούει για «ήρωες» και πρωταγωνιστές, ούτε όταν πρόκειται για τον ίδιο του τον εαυτό.

Ίδια θα ήταν φυσικά και η προσέγγισή του, αν κάποιος τον ρωτούσε για τα πρόσωπα της τεράστιας πρόκρισης του Ολυμπιακού μέσα στο Παλάου.

Και βέβαια, είναι δύσκολο να μην ξεχωρίσει κανείς τον αρχηγό Κώστα Παπανικολάου, τον Σακίλ ΜακΚίσικ που καθάρισε με το «έτσι θέλω» το παιχνίδι, και όλους όσοι ευθύνονται για την αμυντική εικόνα που... έπνιξε την Μπαρτσελόνα.

Για να φτάσει, όμως σε σημείο, να διεκδικήσει το παιχνίδι στο φινάλε, ο Ολυμπιακός χρειάστηκε σε ολόκληρο το παιχνίδι, έναν τοίχο να απορροφήσει τα χτυπήματα της «σκυλιασμένης» Μπαρτσελόνα, να θυσιάσει το δικό του σώμα όσο οι Καταλανοί ορμούσαν. Βέβαια, όπως αποδείχθηκε δε χρειάστηκε καν να το θυσιάσει, γιατί ούτε ένας Μπλαουγκράνα δεν μπόρεσε να «σπάσει» τον τοίχο. Το όνομα αυτού, για να μην κουράσουμε περαιτέρω, είναι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Η μακρά απουσία του, σε συνδυασμό με την τόσο ήρεμη φυσιογνωμία του, και το πόσο συγκαταβατικά αντιμετώπισε τις περιπτώσεις στις οποίες χρειάστηκε να μην αγωνιστεί, μας έκανε να ξεχάσουμε όχι πόσο σπουδαίος παίκτης, αλλά πόσο «πεινασμένος» είναι.  Αυτό ήταν που αποφάσισε να μας υπενθυμίσει.

Και τα «θύματα» ήταν δύο εκ των καλύτερων ψηλών της EuroLeague, που έμοιαζαν, χωρίς την παραμικρή υπερβολή, με... παιδιά που έπαιζαν με έναν μεγαλύτερο. Άθροισαν 15 πόντους, με μόλις 4 ριμπάουντ και 7 λάθη, αλλά πρόκεται για μια από τις περιπτώσεις, που η εικόνα λέει πολύ περισσότερα από τους αριθμούς.
willy1.jpg

Όπου «εικόνα», μπορούμε να βάλουμε τις αντιδράσεις του έξαλλου σε όλο το παιχνίδι Βέσελι, τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Ερνανγκόμεθ να πατήσει στο «ζωγραφιστό», ή 3-4 παίκτες της Μπαρτσελόνα να προσπαθούν να πάρουν καλύτερη θέση από τον Μιλουτίνοφ στη ρακέτα, για να του κάνουν τελικά φάουλ.

vesely1.jpg
Κι όλα αυτά, σε μια πάρα πολύ δύσκολη βραδιά του Μουσταφά Φαλ στο επιθετικό κομμάτι (0 πόντοι, 0/4 βολές).

Την σπουδαία πρόκριση του Ολυμπιακού, την πιστώνονται όλοι, από το προπονητικό τιμ μέχρι τον τελευταίο παίκτη που πάτησε παρκέ. Αυτός που κράτησε την ομάδα ζωντανή, όμως, και την έφερε σε θέση να διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί στο φινάλε, ήταν ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, σε ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της ζωής του, μέχρι το επόμενο.


Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0