Πρόσωπα

Ομπράντοβιτς: Η απουσία του «άρχοντα των δαχτυλιδιών» κάνει… θόρυβο μετά από μία δεκαετία! (video)

Ομπράντοβιτς: Η απουσία του «άρχοντα των δαχτυλιδιών» κάνει… θόρυβο μετά από μία δεκαετία! (video)

Ήρθε η στιγμή η EuroLeague να αποχωριστεί από την τελική της φάση τον… βασιλιά της, τον θρύλο της. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς μένει εκτός Play Offs μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια. Πώς τα φέρνει έτσι η ζωή…

Μπορεί η Παρτίζαν να νίκησε για την τιμή των… όπλων τη Βαλένθια στην τελευταία «στροφή» της EuroLeague, όμως δεν κατάφερε να κλείσει μία θέση στην δεκάδα της βαθμολογίας για να παλέψει για την συμμετοχή της στα φετινά Play Offs.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία που η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση δεν θα απολαύσει την παρουσία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε αυτή την φάση.

Ο κορυφαίος προπονητής της Ευρώπης έχει… σαρώσει όλους τους τίτλους έχοντας στο παλμαρέ του 9 τρόπαια EuroLeague ανάμεσα στα 64 συνολικά που έχει κατακτήσει στην 30χρονη πορεία του στους πάγκους.

Μπορεί να επικρατεί «γκρίνια» στις τάξεις της σέρβικης ομάδας για τον τρόπο με τον οποίο επήλθε αυτός ο αποκλεισμός, αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει από την στιγμή που ξέφυγε του ελέγχου της Παρτίζαν κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Το ζήτημα είναι ότι οι πανταχού μπασκετόφιλοι θα στερηθούν την παρουσία του θρυλικού «Ζοτς», ενός προπονητή που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Ο… Μίδας της «πορτοκαλί θεάς» που όποια ομάδα κι αν αγγίξει γίνεται χρυσός, που έκανε τον Παναθηναϊκό τον «γίγαντα» της Ευρώπης δε θα μας δώσει την ευκαιρία να τον απολαύσουμε στην πιο κρίσιμη στιγμή της EuroLeague. Δεν θα γίνουμε παρατηρητές του άγχους, των νεύρων και του χαρακτηριστικού «μελιτζανί» -χαριτολογώντας- χρώματός του όταν βγαίνει εκτός εαυτού.

1462998964678.jpg

Ο άνθρωπος που κάθισε τυχαία στους προπονητικούς πάγκους στα 31 του χρόνια στην Παρτίζαν μετά από μία δεκαετία σταθερής παρουσίας στα Play Offs, φέτος θα ξεκουραστεί ενόψει της νέας σεζόν που έρχεται.

Απ’ όταν η EuroLeague έχει διαμορφωθεί με τον τρόπο που την ξέρουμε σήμερα (με αλλαγές κατά καιρούς στο φορμάτ), οι φορές που ο Ομπράντοβιτς έχει λείψει από την τελική της φάση μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

obradovic-2007_1.jpg

Από τα ένδοξα χρόνια του στον Παναθηναϊκό ο «Ζοτς» στέρησε από την EuroLeague την παρουσία του στα Play Offs μόλις τρεις φορές. Τα πέντε δαχτυλίδια που διεκδίκησε όταν δημιούργησε την «πράσινη αυτοκρατορία» είναι γνωστά και η σχέση ζωής που δημιουργήθηκε ανάμεσα στο «Τριφύλλι» και τον Ομπράντοβιτς είναι γνωστή. Ωστόσο, υπήρξαν μόλις τρεις φορές σε αυτά τα 13 χρόνια κοινής πορείας που με τον Σέρβο στο τιμόνι του ο Παναθηναϊκός δεν τερμάτισε στην 8άδα της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, αυτό συνέβη τις σεζόν 2002-03, 2007-08, 2009-10. Βέβαια, εκείνες τις χρονιές η ομάδα συνέχιζε τις εγχώριες επιτυχίες με δύο double και ένα πρωτάθλημα.

Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του, μετά από έναν χρόνο αποχής, ήταν η Φενέρμπαχτσε την οποία έπλασε και ανέλαβε να τη… μεγαλώσει, όπως κι έκανε, όταν το 2017 πανηγύρισε την 9η Ευρωλίγκα του. Σαφώς η πρώτη χρονιά (2013-14) που έκατσε στην άκρη του πάγκου της τουρκικής ομάδας δεν ήταν εύκολη και δεν κατάφερε να την οδηγήσει στα Play Offs, αλλά αυτό αποτελεί το μοναδικό «μελανό» σημείο αυτής της πορείας επτά χρόνων. Η σεζόν 2019-20 όπου ήταν και η αρχή της πανδημίας δεν συμπεριλαμβάνεται καθώς ακυρώθηκε, ωστόσο η Φενέρ βρισκόταν στην 8η θέση που θα την οδηγούσε στα Play Offs.

zeljko-obradovic-in-fenerbahce-kariyeri_1593003913.webp

Αφού έκανε κι εκεί, λοιπόν, τον κύκλο του με επιτυχία, ο Ομπράντοβιτς επέστρεψε στον τόπο του… εγκλήματος που δεν είναι άλλος από την Παρτίζαν, την ομάδα στην οποία ανδρώθηκε κι επέστρεψε μετά από 28 χρόνια. H ομάδα επέστρεψε μετά από 8 χρόνια αποχής στα «σαλόνια» της EuroLeague την σεζόν 2022-23 και αμέσως κατάφερε να συμμετάσχει στα Play Offs της διοργάνωσης, όπου και συνάντησε το εμπόδιο της Ρεάλ Μαδρίτης.

Zeljko_obradovic_partizan.jpg

Φέτος, τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα. Οι αλλαγές στο ρόστερ της Παρτίζαν προκάλεσαν ανισορροπία ούτως ώστε η ομάδα να φτάνει να… παλεύει μέχρι και την τελευταία στιγμή για ένα spot στην τελική δεκάδα της κατάταξης, ενώ εξαρτιόταν και από τα αποτελέσματα άλλων αναμετρήσεων.

Ωστόσο, αυτή η συνθήκη σε τίποτα δε μειώνει το μεγαλείο και την «αυτοκρατορία» του Ομπράντοβιτς ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θέλει και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην άκρη του πάγκου της ομάδας που τον «έπλασε».

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0