Πρόσωπα

«Ξένος και πρώτος σκόρερ, με το... καλημέρα!»: Ελ Κααμπί και Μορόν θέλουν να αντιγράψουν Σισέ, Μπλάνκο και άλλους επτά! (video)

«Ξένος και πρώτος σκόρερ, με το... καλημέρα!»: Ελ Κααμπί και Μορόν θέλουν να αντιγράψουν Σισέ, Μπλάνκο και άλλους επτά! (video)
Ελ Κααμπί ή Μορόν, θα καταφέρουν να γίνουν το «10» το... καλό στη «βίβλο» του ελληνικού πρωταθλήματος;
Η λίστα είναι μακρά, αλλά εφόσον ο Ελ Κααμπί αναδειχθεί πρώτος σκόρερ, ο Ολυμπιακός θα κάνει το 2/2 και θα γίνει η ομάδα, που πέτυχε τις περισσότερες φορές... διάνα!

Σε τι; Μα φυσικά στην «έρευση» του κατάλληλου επιθετικού, αλλά και στην άμεση προσαρμογή του, στο ελληνικό πρωτάθλημα και ποδόσφαιρο γενικότερα, κατ' επέκταση.

Από τη σύσταση της Α' Εθνικής, δηλαδή τη σεζόν 1959/60, μόλις εννέα φορές, κατάφερε ένας μη Έλληνας ποδοσφαιριστής, να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, στην πρώτη σεζόν της καριέρας του στη χώρα μας!

Εννέα φορές, σε 63 χρόνια! Δείγμα του πόσο δύσκολο είναι να προσαρμοστεί ένας ποδοσφαιριστής τόσο γρήγορα σε ένα νέο περιβάλλον, άρα και πόσο σπάνιο, να «βγει» πρώτος σκόρερ με το... καλημέρα!

Φέτος, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί, με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 5-1 του Ολυμπιακού επί της Λαμίας, έφτασε τα 17 γκολ. Και υπάρχουν ακόμα έξι αγωνιστικές στα Play Offs της Stoiximan Super League, για να «ανεβάσει» κι άλλο, τον συγκεκριμένο αριθμό!



Προς το παρόν, παραμένει μόνος πρώτος στον πίνακα των σκόρερς. Μία θέση που αν την κρατήσει, θα επιβεβαιώσει για δεύτερη σερί σεζόν, πως ο Ολυμπιακός έχει το «know how», στην εξεύρεση του σωστού σέντερ φορ!

Γιατί; Επειδή και πέρυσι, έφερε στην Ελλάδα τον Σεντρίκ Μπακαμπού, και στο φινάλε της πρώτης του σεζόν στα μέρη μας, αφού «μάτωσε» τα δίχτυα, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 18 γκολ!

Εκτός από τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί, και ο κυνικός επιθετικός του Άρη, Λορέν Μορόν, διεκδικεί με αξιώσεις μία θέση στη συγκεκριμένη λίστα, μετρώντας 15 γκολ έως τώρα.

Όσον αφορά στο ποιοι το είχαν καταφέρει νωρίτερα;



Η λίστα ξεκινά από τη σεζόν 1974/75 και τον Ρομπέρτο Καλκαντέρα (Εθνικός Πειραιώς), ενώ περιέχει μερικά θρυλικά ονόματα, όπως οι Ίσμαελ Μπλάνκο, Τζιμπρίλ Σισέ και Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

Παράλληλα, υπάρχουν και αρκετοί «εκπρόσωποι» επαρχιακών ομάδων, κάτι που αποτελεί παράσημο για συλλόγους χωρίς τις οικονομικές δυνατότητες των «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου, άρα και με μικρότερη ευελιξία, στο μεταγραφικό παζάρι.

Ο λόγος για τον Ίμρε Μπόντα του Ολυμπιακού Βόλου (1988/89), τον Εστεμπάν Σολάρι της Ξάνθης (2013/14) και τον Τομ Φαν Βέερτ της ΑΕΚ, πλέον, αλλά του Βόλου (2021/22), στην πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, όσοι ξένοι ποδοσφαιριστές αναδείχθηκαν πρώτοι σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα, στην πρώτη τους σεζόν σε αυτό:

(1974/75) Ρομπέρτο Καλκαντέρα, Εθνικός Πειραιώς: 20 γκολ
(1987/88) Χένρικ Νίλσεν, ΑΕΚ: 21 γκολ
(1988/89) Ίμρε Μπόντα, Ολυμπιακός Βόλου: 20 γκολ
(2007/08) Ίσμαελ Μπλάνκο, ΑΕΚ: 20 γκολ
(2009/10) Τζιμπρίλ Σισέ, Παναθηναϊκός: 23 γκολ
(2013/14) Εστεμπάν Σολάρι, Ξάνθη: 16 γκολ
(2019/20) Γιουσέφ Ελ Αραμπί, Ολυμπιακός: 20 γκολ
(2021/22) Τομ Φαν Βέερτ, Βόλος: 17 γκολ
(2022/23) Σεντρίκ Μπακαμπού, Ολυμπιακός: 18 γκολ

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0