Πρόσωπα

Βαλβέρδε: Ο λυτρωτής του Μπιλμπάο έχει την τεχνογνωσία να κερδίζει τρόπαια στην «κόψη» του ξυραφιού! (video)

Βαλβέρδε: Ο λυτρωτής του Μπιλμπάο έχει την τεχνογνωσία να κερδίζει τρόπαια στην «κόψη» του ξυραφιού! (video)

Τα άστρα «συνωμότησαν» και τον όρισαν επικεφαλής ενός ποδοσφαιρικού ρομάντσου. Η Αθλέτικ πανηγυρίζει το πρώτο της μεγάλο τρόπαιο μετά από 40 έτη και ο Βαλβέρδε δικαιούται... μεγάλο μερίδιο από την επιτυχία. Ο «στοιχειωμένος» τελικός της Γλασκώβης που απλώς τον έκανε ανίκητο σε παρατάσεις και διαδικασίες πέναλτι!

Η «Χώρα των Βάσκων» γιορτάζει για το καμάρι της. Από τα ξημερώματα (07/04), η Αθλέτικ του Ερνέστο Βαλβέρδε στέφθηκε Κυπελλούχος Ισπανίας για 24η φορά στην ιστορία της. Με αυτό το τρόπο η ομάδα από το Μπιλμπάο αποτελεί τη δεύτερη πολυνίκη του θεσμού, μετά την Μπαρτσελόνα των 31 Κυπέλλων. Επίτευγμα διόλου αμελητέο.

 



Λέγεται πως το Κύπελλο είναι ο θεσμός των «εκπλήξεων» και αυτό πιστοποιείται περίτρανα και στην περίπτωση του Copa del Rey, με την Μπιλμπάο να γίνεται η έκτη διαφορετική κάτοχος σε διάστημα έξι ετών και με δεδομένη την παρουσία των μεγαθηρίων στον θεσμό (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο). Οπωσδήποτε βοηθάει το φορμάτ με τα μονά παιχνίδια, με μοναδική εξαίρεση τα διπλά παιχνίδια για τη φάση των «4».

Όμως με δεδομένη την αντιγραφή του ισπανικού μοντέλου από το Coppa Italia και το γεγονός πως στην γείτονα χώρα, η κάτοχος είναι σταθερά μία από τις μεγάλες ομάδες του ιταλικού ποδοσφαίρου, κάτι άλλο συμβαίνει στην Ισπανία.

Το Κύπελλο είναι ο θεσμός της «ευκαιρίας» για καλές ομάδες που δεν δύναται να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο στο πρωτάθλημα.

Το 2019 το κατέκτησε η Βαλένθια του Μαρθελίνο. Το 2020 το πήρε η Σοσιεδάδ του Ιμανιόλ Αλγκουασίλ, ο οποίος κάθεται ακόμη στο τιμόνι της ομάδας. Το 2021 ήταν η σειρά της Μπαρτσελόνα του Ρόναλντ Κούμαν. Το 2022 τη «σκυτάλη» παρέλαβε η Ρεάλ Μπέτις του Μανουέλ Πελεγκρίνι και του… Λορέν Μορόν. Το 2023 πήγε στη Μαδρίτη και στη Ρεάλ του Κάρλο Αντσελότι για να έρθει η Μπιλμπάο και να το κάνει δικό της το 2024. Ακριβώς 40 χρόνια έπειτα από την πιο πρόσφατη, 23η κατάκτηση (1983/1984).

Για να σκεφτεί κανείς τι έχει μεσολαβήσει από τότε. Το μακρινό 1984 η Μπιλμπάο μετρούσε 23 κατακτήσεις του Κυπέλλου και ήταν πρώτη στη σχετική λίστα με την Μπαρτσελόνα να έπεται με 20, την Ρεάλ να έχει 15 και τις Βαλένθια και Ατλέτικο να μετρούν από πέντε κατακτήσεις εκάστη.

Ένας άλλος κόσμος.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ίσως ο πιο εμβληματικός προπονητής του βασκικού συλλόγου (έχει καθίσει στον πάγκο της ομάδας για 2.836 ημέρες, ήτοι για 7,7 χρόνια) έμελλε να σπάσει αυτή τη παράδοση και να χαρίσει το πρώτο σπουδαίο τρόπαιο στην ομάδα του. Στο μεσοδιάστημα, η Μπιλμπάο είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση δύο Supercopa Ισπανίας το 2015/2016 και το 2020/2021 αμφότερα κόντρα στους «μπλαουγκράνα» τρόπαια τα οποία ισοδυναμούν με παρηγοριά στον άρρωστο, καθώς στερούνται τόσο ειδικού βάρους, όσο και κύρους.

Ο Βαλβέρδε τα κατάφερε στα πέναλτι, στερώντας τη χαρά από τους νησιώτες της Μαγιόρκα. Μία διαδικασία την οποία ο ίδιος γνωρίζει καλά, πολύ καλά από τη θητεία του τόσο ως προπονητής του Ολυμπιακού όσο και της Εσπανιόλ. Με την προπονητική φόρμα των «Ερυθρόλευκων» ο Βαλβέρδε κατέκτησε δύο Κύπελλα Ελλάδας.

Πρώτα, το 2008/2009 στον αλήστου μνήμης τελικό με την ΑΕΚ, ο οποίος οδηγήθηκε στην παράταση (4-4) και ο οποίος τελικά κρίθηκε από τη διαδικασία των πέναλτι, με 15-14 υπέρ του Ολυμπιακού!

Στη συνέχεια, τη χρονιά 2011/2012 ο Βαλβέρδε κατέκτησε ένα ακόμη Κύπελλο Ελλάδας με τον Ολυμπιακό, κερδίζοντας τον Ατρόμητο του Γιώργου Δώνη με 2-1 στην παράταση, χάρη σε γκολ του Νταβίντ Φουστέρ στο 118’, λίγο πριν το φινάλε.

Ωστόσο, η πληγή που φέρει βαρέως ο νυν προπονητής της Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι ο χαμένος τελικός του Κυπέλλου UEFA τη χρονιά 2006/2007 στη διαδικασία των πέναλτι από τη Σεβίλλη, περίοδο που υπηρετούσε ως προπονητής της Εσπανιόλ.

Tότε είχε δει την ομάδα του να αγωνίζεται με 10’ από το 68’ εξαιτίας αποβολής του Μοϊσές, να επιβιώνει, να στέλνει το παιχνίδι στη παράταση και τη διαδικασία των πέναλτι, εκεί όπου έλαμψε το άστρο του Αντρές Πάλοπ, ο οποίος σταμάτησε τρεις φορές τα πέναλτι των Καταλανών. Τραγική ειρωνεία πως το νικητήριο πέναλτι προήλθε από την εκτέλεση του Αντόνιο Πουέρτα, ο οποίος λίγους μήνες μετά έχασε τη μάχη με τη ζωή του με τραγικό τρόπο.

Το τραύμα της Γλασκώβης παραμένει ακόμη νωπό, έστω και εάν από το 2006/2007 όποτε έπαιξε σε τελικό και όποτε κι αν χρειάστηκε είτε η παράταση είτε η διαδικασία των πέναλτι ο Βαλβέρδε απλώς κέρδιζε. Το έκανε με τον Ολυμπιακό, το έκανε όμως κι χθες για να μετατραπεί σε απόλυτο «Θεό» μιας ποδοσφαιρικής πολιτείας που συγκεντρώνει στοιχεί ενός ποδοσφαιρικού ρομαντισμού.

Ο Βαλβέρδε είναι ο «λυτρωτής» του Μπιλμπάο. Χάρη σε αυτόν, η ομάδα που αποτελείται αποκλειστικά από Βάσκους ποδοσφαιριστές κατέγραψε μία σούπερ επιτυχία σε εποχές όπου ο ρομαντισμός απλώς δεν υφίσταται. Ποια άλλη ομάδα μπορεί να το κάνει αυτό;

Ο Ίκερ Μουνιάιν με την ιδιότητα του αρχηγού του βασκικού συλλόγου σήκωσε το Copa del Rey. 15 χρόνια πριν (μία τέτοια ημέρα το 2009) είχε κάνει το επίσημο ντεμπούτο του με τα χρώματα της ομάδας την οποία υπηρετεί από παιδάκι.

Τα αδέρφια Γουίλιαμς πανηγύρισαν μαζί ένα τρόπαιο. Ιδίως, η αφοσίωση του Ινιάκι απαιτούσε κάποιου είδους επιβράβευση και δικαίωση, η οποία αποδόθηκε.

Η Μπιλμπάο έχει χτίσει μία τρομερή παράδοση. Να κατακτά ένα τρόπαιο Copa del Rey με συχνότητα 40 ετών. Έχει κατακτήσει το τρόπαιο του 1904, του 1944, του 1984 και του 2024. Εκπληκτικό!

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0