Πρόσωπα

Το ντεμπούτο του «αιώνιου» Φραντσέσκο Τότι που σήμανε την αρχή της δικής του... αυτοκρατορίας στη Ρόμα! (video)

Το ντεμπούτο του «αιώνιου» Φραντσέσκο Τότι που σήμανε την αρχή της δικής του... αυτοκρατορίας στη Ρόμα! (video)

Υπάρχουν κάποιες μέρες, όπου αρκεί ένα μικρό συμβάν και μερικά δευτερόλπετα για να περάσουν έπειτα στην ιστορία. Μία τέτοια ήταν η 28η Μαρτίου 1993, όταν ο 16χρονος Φραντσέσκο Τότι πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Ρόμα.

Φραντσέσκο Τότι. Ένα όνομα, μία ιστορία. Ο «αυτοκράτορας» της Ρώμης και ο «αιώνιος» αρχηγός της Ρόμα, ένας από τους τελευταίους ρομαντικούς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ανήκει σε ένα κλειστό... κλαμπ παικτών που έχουν φορέσει τη φανέλα μίας μόνο ομάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους. Από το 1993 έως το 2017 έζησε κάθε χαρά και λύπη με την αγαπημένη του Ρόμα και το «αντίο» του το 2017 συγκίνησε όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Ο πιο πιστός «στρατιώτης» των Ρωμαίων, δημιούργησε τη δική του… αυτοκρατορία στο Ολίμπικο, αλλά αυτό ήταν κάτι που δεν χτίστηκε σε μία ημέρα.

Όταν καθόταν στον πάγκο της ομάδας την μακρινή 28η Μαρτίου 1993, σε μία αναμέτρηση της Ρόμα στην έδρα της Μπρέσια, ο 16άχρονος τότε Φραντσέσκο Τότι ούτε που θα μπορούσε να φανταστεί τι του επιφύλασσε το μέλλον.

Τρία λεπτά πριν από τη λήξη του παιχνιδιού και με τη Ρόμα να έχει εξασφαλίσει τη νίκη με 2-0, ο Βουγιαντίν Μποσκόφ αποφάσισε να τον ρίξει στο ματς. Στο 87’, ο Τότι αντικατέστησε τον Ρουγκιέρο Ριτσιτέλι, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του και συστήθηκε δειλά-δειλά στο ιταλικό κοινό.


«Ήμουν τρελά ενθουσιασμένος όταν κατάλαβα ότι θα ήμουν εγώ αυτός που θα έμπαινε στο γήπεδο. Έκανα προθέρμανση για δέκα… δευτερόλεπτα και αφότου πέρασα μέσα ως αλλαγή, ήρθα σε επαφή με την μπάλα ελάχιστες φορές. Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα εκείνης της μέρας»,
είχε πει πριν από λίγα χρόνια ο Τότι, ενθυμούμενος το ντεμπούτο του.


Μέσα σε έναν χρόνο, η παρουσία του στην πρώτη ομάδα της Ρόμα καθιερώθηκε. Ο έφηβος σιγά-σιγά «ανδρώθηκε» και το 1998, σε ηλικία 21 ετών, έγινε αρχηγός της. Την προηγούμενη σεζόν, είχε ήδη κατοχυρώσει τη φανέλα με το νούμερο «10».

Και για να χρησιμοποιήσουμε το γνωστό… κλισέ, τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο εμβληματικός αρχηγός, πανηγύρισε με τη Ρόμα σημαντικά τρόπαια, όπως ήταν το πρωτάθλημα του 2001 και η back-to-back κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλλίας (2007 και 2008).

Σε προσωπικό επίπεδο, αναδείχθηκε πέντε φορές παίκτης της χρονιάς στην Ιταλία και ήταν ο νικητής του Golden Boot τη σεζόν 2006/2007 με 26 γκολ. Και φυσικά, ξεχωριστή θέση στο παλμαρέ του κατέχει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Αγωνίστηκε με τη Ρόμα για 25 συνεχόμενες σεζόν και κατέχει το ρεκόρ με τις περισσότερες διαδοχικές σεζόν ως αρχηγός μίας ομάδας, από το 1998 μέχρι το 2017, όταν αποχαιρέτησε την ομάδα της καρδιάς του, αλλά και το ποδόσφαιρο, κρεμώντας τα παπούτσια του σε ηλικία 41 ετών.

Έχει χαρίσει στους οπαδούς μοναδικές, «χρυσές» στιγμές και το όνομά του είναι συνυφασμένο με τη Ρόμα και το Ολίμπικο.

Και όλα, ξεκίνησαν μία μέρα σαν σήμερα, πριν από 31 χρόνια, στο γήπεδο της Μπρέσια.




Άρτεμις Κλεφτάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0