Πρόσωπα

Οι «κορυφές» του Νεμάνια Μπιέλιτσα, δια χειρός Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Στεφ Κάρι και… Εθνικής Ελλάδας! (video)

Οι «κορυφές» του Νεμάνια Μπιέλιτσα, δια χειρός Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Στεφ Κάρι και… Εθνικής Ελλάδας! (video)

Ο Νεμάνια Μπιέλιτσα είπε «αντίο» στο μπάσκετ, και εμείς θυμόμαστε πώς ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον έκανε MVP, πώς η Εθνική Ελλάδας έγινε «θύμα» στον δρόμο προς τη μεγαλύτερη διάκρισή του με την Σερβία, αλλά και το δαχτυλίδι που του… φόρεσε ο Στεφ Κάρι, ως το ωραιότερο αποχαιρετιστήριο δώρο!

Ο Νεμάνια Μπιέλιτσα ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, έπειτα από μια πολύ πλούσια καριέρα. Μια καριέρα η οποία ξεκίνησε από την Αυστρία (!), συνεχίστηκε σε Ερυθρό Αστέρα, Μπασκόνια και Φενέρμπαχτσε, όπου έζησε το prime του στα χέρια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, και μετά από μια επταετή περιπλάνηση στο NBA, ολοκληρώθηκε με ισχνή ή και μηδαμινή παρουσία σε Φενέρ και Ερυθρό.

Σε αυτήν τη μεγάλη διαδρομή, υπάρχουν τρεις στιγμές που μπορούμε να πούμε ότι καθόρισαν το status του, και διαμόρφωσαν το legacy του. Μία με την Εθνική Σερβίας, μία με την ομάδα στην οποία έπαιξε το καλύτερό του μπάσκετ, και μια στιγμή ολοκλήρωσης της πορείας του στο NBA, οι οποίες μπορούν να συνθέσουν σε ένα βαθμό το «παζλ» όλης του της καριέρας.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2014

Το 2014 αποτέλεσε την αρχή μιας σπουδαίας τριετίας, για μια από τις τόσες χρυσές φουρνιές του σέρβικου μπάσκετ, υπό τις οδηγίες του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Παρ’ όλα αυτά, το αφήγημα δεν ήταν από την αρχή τόσο αισιόδοξο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, η Σερβία ξεκίνησε επιεικώς μέτρια, με ρεκόρ 2-3 στην πρώτη φάση των ομίλων, όπου τερμάτισε τέταρτη. Αποτελούσε, έτσι, μια «εφιαλτική» διασταύρωση για κάποιον που τερμάτισε πρώτος στον δικό του όμιλο. Αυτός ο «κάποιος» ήταν φυσικά, η Εθνική Ελλάδας, που βρήκε μια μεταμορφωμένη, «σεληνιασμένη» Σερβία στους «16» και ηττήθηκε με 90-72.

Εκείνο το παιχνίδι δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως άλλαξε την σύγχρονη ιστορία της Εθνικής Σερβίας. Ακόμα πιο σημαντικός, ήταν ο ημιτελικός με τη Γαλλία. Μια συγκλονιστική μάχη Μπατούμ (35 πόντοι) και Τεόντοσιτς (24 πόντοι), με τον Μπιέλιτσα σε μια εμφάνιση σήμα-κατατεθέν του, με 10 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε 36 λεπτά συμμετοχής! Αυτή ήταν και η σημαντικότερη στιγμή του με την Εθνική Ομάδα, την οποία δεν μπορούσε να «χαλάσει» σε καμία περίπτωση η βαριά ήττα από τους πανίσχυρους Αμερικανούς στον τελικό (129-92).

EuroLeague MVP 2015

Τη διετία 2013-2015, ο Μπιέλιτσα απογειώθηκε αγωνιστικά. Η «εκτόξευσή» του έχει ένα ονοματεπώνυμο, αυτό του απόλυτου θρύλου του ευρωπαικού μπάσκετ, του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η σχέση των δύο βέβαια, ήταν αμφίδρομη, καθώς ο Ομπράντοβιτς ήταν αυτός που τον μετέτρεψε στον απόλυτο point-forward, αλλά και ο ίδιος ανταποκρίθηκε περίφημα, αποτελώντας, μαζί με τον Βέσελι (τη σεζόν 2014-15), το σημαντικότερο «εργαλείο» του προπονητή του, και τον παίκτη στον οποίο εν πολλοίς στήριξε το αγωνιστικό του πλάνο. Το ταβάνι του δεν ήταν -δυστυχώς για αυτόν- η κατάκτηση της EuroLeague, αλλά η ανάδειξή του σε MVP της διοργάνωσης το 2015.

Εκείνη τη σεζόν, ο Μπιέλιτσα αγωνίστηκε σε 29 παιχνίδια, έχοντας 12.1 πόντους και 8.5 ριμπάουντ. Η διαδρομή της Φενέρ σταμάτησε στον ημιτελικό από την Ρεάλ (87-96). Τότε δύσκολα θα φανταζόμασταν, πως εκείνο θα ήταν το τελευταίο μεγάλο παιχνίδι που θα έπαιζε ο Μπιέλιτσα στην Ευρώπη.

Το «δαχτυλίδι» λίγο πριν το τέλος

Από το 2015 έως το 2022, ο Μπιέλιτσα διέγραψε μια αξιόλογη πορεία στο NBA. Έπαιξε σε 449 παιχνίδια, με 7.6 πόντους και 4.6 ριμπάουντ. Το καλοκαίρι του 2022, στο κλείσιμο αυτής της πορείας, θα μπορούσαμε να πούμε πως ήρθε μια σπουδαία επιβράβευση για τον Σέρβο, καθώς στέφθηκε πρωταθλητής με τη φανέλα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, χωρίς μάλιστα να είναι απλός θεατής. Ιδιαίτερα στην κανονική περίοδο, είχε ρόλο στην ομάδα του Στιβ Κερ, έχοντας 6.1 πόντους, 4.1 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ σε 71 παιχνίδια. Στα playoffs ο χρόνος του μειώθηκε σημαντικά, αλλά ακόμα και στους τελικούς… πάτησε παρκέ, έστω και για λίγο. Το έκτο παιχνίδι των τελικών με τους Σέλτικς, θα αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή ανάμνηση για αυτόν, ακόμα κι αν δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο. Κι αυτό γιατί η εκπληκτική «παράσταση» του Στεφ Κάρι και των συμπαικτών του, του χάρισε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.


Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0