Πρόσωπα

«Σαλάχ, Φαν Ντάικ, Μανέ»: Πίσω από τα «χρυσά» deals της Λίβερπουλ του Κλοπ, ήταν πάντα ο Μάικλ Έντουαρντς!

«Σαλάχ, Φαν Ντάικ, Μανέ»: Πίσω από τα «χρυσά» deals της Λίβερπουλ του Κλοπ, ήταν πάντα ο Μάικλ Έντουαρντς!

Γιατί οι φίλοι της Λίβερπουλ πρέπει να πανηγυρίζουν για την επιστροφή του Μάικλ Έντουαρντς, κι ας πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, το αντίο του Γιούργκεν Κλοπ;

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Έντουαρτνς στις τάξεις της Λίβερπουλ, σκορπά μόνο χαμόγελα και μεγαλώνει τις προσδοκίες των φίλων της ομάδας εν όψει των ακόλουθων χρόνων.

Ο αθλητικός διευθυντής της Λίβερπουλ από το 2012 έως το 2022, που είχε αποχωρήσει με τη λήξη του συμβολαίου του, είπε το «ναι» και αποτελεί ξανά μέλος της «κόκκινης» οικογένειας από το απόγευμα της Δευτέρας (12/03).


Τώρα, έρχεται να αναλάβει έναν νέο, πρωταγωνιστικό ρόλο, ως διευθύνων σύμβουλος ποδοσφαίρου στην Fenway Sports Group (FSG), της ιδιοκτήτριας εταιρείας της Λίβερπουλ που έχει ως έδρα τη Βοστώνη.


Η συμβολή του στο σύλλογο και στις επιτυχίες των προηγούμενων ετών ήταν τεράστια. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ήταν εκείνος που υπέδειξε τον Γιούργκεν Κλοπ για αντικαταστάτη του Μπρένταν Ρότζερς το 2015, όταν οι «Reds» ετοιμάζονταν να αλλάξουν για τα καλά σελίδα στην ιστορία τους.

Ήταν αυτός που έκανε τα αδύνατα δυνατά για να αποκτηθούν παίκτες που ήρθαν και έκαναν τη διαφορά, οδηγώντας την ομάδα στην κατάκτηση του Champions League το 2019 και του τίτλου της Premier League την επόμενη σεζόν, αλλά και των υπόλοιπων κυπέλλων που ακολούθησαν.


Εκείνος ήταν που πίεσε προκειμένου να προχωρήσει η μεταγραφή του Μοχάμεντ Σαλάχ από τη Ρόμα το 2017 πείθοντας τον Κλοπ να δώσει τότε 42 εκατομμύρια ευρώ για τον Αιγύπτιο. Ποσό που στην πορεία αποδείχθηκε… μικρό, βάσει της προσφοράς του μέχρι και σήμερα, επτά χρόνια μετά.

Και όταν πολλοί έκριναν την επιλογή του Κλοπ να δαπανήσει κοντά στα 90 εκατομμύρια ευρώ για τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, ο Ολλανδός δικαίωσε απόλυτα την κίνηση αυτή, όπως και του Έντουαρντς που μεσολάβησε για να ολοκληρωθεί. Κάτι που έκανε και στην περίπτωση του Άλισον.

Οι αρχικές προσθήκες εν έτει 2016 των Σαντιό Μανέ (41 εκατομμύρια ευρώ), Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ (27 εκατομμύρια ευρώ), Άντριου Ρόμπερτσον (9 εκατομμύρια ευρώ) και Ζοέλ Μάτιπ, που ήρθε ως ελεύθερος, είχαν θέσει ήδη τις βάσεις της μετέπειτα «υπερομάδας» που δημιούργησε ο Κλοπ σε τιμές… ευκαιρίας. Φυσικά, με τη συμβολή του Έντουαρντς.

Μέλος της οποίας έγινε το 2020 και ο Κώστας Τσιμίκας, έναντι μόλις εννέα εκατομμυρίων ευρώ, με την αξία του Έλληνα μπακ να φτάνει πλέον τα 23 εκατομμύρια.  

Βέβαια, η οξεία μεταγραφική ικανότητα του Μάικλ Έντουαρντς, φάνηκε και με παίκτες που αποχώρησαν από το σύλλογο. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι αυτό του Φελίπε Κουτίνιο.

Τον Ιανουάριο του 2018, η Μπαρτσελόνα πλήρωσε 135 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της, όταν πέντε χρόνια πριν είχε μετακομίσει στη Λίβερπουλ για μόλις 13 εκατομμύρια. Μία μεταγραφή που, όπως αποδείχθηκε, έκανε πολύ χαμό για το τίποτα!

Χάρη στον Έντουαρντς, η Λίβερπουλ εισέπραξε υψηλά ποσά για παίκτες που όχι μόνο είχε δώσει ελάχιστα για να αποκτήσει (ίσως πλην της περίπτωσης του Κρίστιαν Μπεντέκε), αλλά και που δεν της προσέφεραν κάτι ουσιαστικό.

Χαρακτηριστικά, αρκεί να αναφέρουμε τα ονόματα των Μαμαντού Σακό, Ντάνι Ινγκς, Ντομινίκ Σολάνκε και Τζόρντον Άιμπ.


Συνεπώς, μόνο θετική μπορεί να λογίζεται η επανένωση του συλλόγου με τον Έντουαρντς που από το νέο του πόστο θα αναλάβει έναν βαρυσήμαντο ρόλο στην μετά-Κλοπ εποχή.

Αρκεί να σημειωθεί, ότι μία από τις άμεσες υποχρεώσεις του θα είναι να βρει τον κατάλληλο αντικαταστάτη του Γερμανού τεχνικού.


Μπορεί με την αποχώρηση του Κλοπ να τελειώνει μία εποχή, παράλληλα όμως, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, μία καινούρια ξεκινά! Και με τον Έντουαρντς σε αναβαθμισμένο ρόλο, λογικά υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες!

Άρτεμις Κλεφτάκη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0