Πρόσωπα

Ο Τζέιμς και οι… βασιλιάδες χωρίς στέμμα στην EuroLeague! (video)

Ο Τζέιμς και οι… βασιλιάδες χωρίς στέμμα στην EuroLeague! (video)
Για τους Αμερικανούς θα ήταν...losers! Ποιοι είναι, μαζί με τον Μάικ Τζέιμς, οι σπουδαιότεροι θρύλοι της EuroLeague, που δεν την έχουν κατακτήσει ποτέ;

Ο Μάικ Τζέιμς πάτησε κορυφή στη λίστα των σκόρερ στην ιστορία της EuroLeague. Έχοντας ακόμα δρόμο μπροστά του, θα θέσει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη, σε ότι αφορά τέτοιου τύπου στατιστικά. Επομένως, η αποθέωση προς το πρόσωπό του και η αναγνώριση των επιτευγμάτων, είναι απόλυτα λογική και δίκαιη. 



Κι όμως του λείπει ακόμα κάτι πιο σημαντικό, που είναι το τρόπαιο της διοργάνωσης. Ο Αμερικανός έχει φτάσει σε δύο Final 4, το 2016 με την Μπασκόνια και το 2023 με τη Μονακό, αλλά Φενέρ και Ολυμπιακός αντίστοιχα αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια. Συμπτωματικά ή όχι, δεν κατάφερε να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό σε εκείνα τα παιχνίδια. Ταυτόχρονα, υπάρχει το ερωτηματικό της διετίας του στην ΤΣΣΚΑ. Ο Τζέιμς ήταν εκπληκτικός αγωνιστικά, αλλά τη μια χρονιά ο κορωνοϊός, και την άλλη ο τσακωμός του με τον Ιτούδη, του στέρησαν την ευκαιρία να διεκδικήσει την κορυφή της Ευρώπης.

Ο Τζέιμς, βέβαια, δεν είναι ο μόνος θρύλος της EuroLeague, που δεν την έχει κατακτήσει. Υπάρχουν, πολλοί ακόμη, τους σημαντικότερους εκ των οποίων προσπαθήσαμε να ξεχωρίσουμε. Κάποιοι θα έχουν την ευκαιρία τους, για λίγα χρόνια ακόμα, ενώ άλλοι την έχουν χάσει οριστικά.

Νίκολα Μίροτιτς

Πραγματικά ένας από τους πιο ικανούς παίκτες που έχουμε δει στα ευρωπαϊκά παρκέ, αλλά και... ο πιο ακριβοπληρωμένος κινδυνεύει να ολοκληρώσει την καριέρα τους χωρίς ευρωπαϊκό τρόπαιο. Σε έξι Final 4 έχει βρεθεί ο 33χρονος, έχοντας ηττηθεί τέσσερις φορές τον ημιτελικό, και δύο στον τελικό, εκ των οποίων η μία από τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα το 2013. Ο Μαυροβούνιος κατηγορείται συχνά-πυκνά για την «ισχνή» παρουσία του στα μεγάλα «ραντεβού», με τη μομφή αυτή να εμπεριέχει μεγάλη δόση αλήθειας. Σε 9 παιχνίδια που έχει δώσει σε Final 4 (εξαιρουμένων, φυσικά, των μικρών τελικών), μετρά 11.6 πόντους με 39% εντός παιδιάς (!), νούμερα σοκαριστικά χαμηλότερα από τους μέσους όρους της καριέρας του. Η επιλογή του, δε, να υπογράψει το περασμένο καλοκαίρι στην Αρμάνι, θέτει υπό αμφισβήτηση την.. πείνα του για να σπάσει αυτήν την «κατάρα».

Τορνίκε Σενγκέλια

Ο δεύτερος και τελευταίος εν ενεργεία παίκτης της λίστας αυτής. Ο 33χρονος ήδη μπορεί να θεωρηθεί θρύλος της διοργάνωσης, έχοντας ακόμη χρόνια μπροστά του. Έχει παίξει 247 παιχνίδια στη διοργάνωση, με 11.9 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 13.9 PIR κατά μέσο όρο. Όπως και ο Μάικ Τζέιμς, και ο Γεωργιανός δικαιούται να έχει το απωθημένο της ΤΣΣΚΑ. Την πρώτη του χρονιά στη Μόσχα, η ομάδα έχασε μέσα στη χρονιά τον Τζέιμς, λόγω της κόντρας του με τον Ιτούδη, και «λύγισε» στον ημιτελικό από την Εφές, ενώ η σεζόν 2021-22 ολοκληρώθηκε πρόωρα για όλες τις ρωσικές ομάδες, λόγω του πολέμου με την Ουκρανία. Φέτος, πραγματοποιεί μια από τις κορυφαίες σεζόν της καριέρας του, αλλά η Βίρτους δύσκολα θα είναι η ομάδα που θα τον οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας.


Λουίς Σκόλα

Σίγουρα δεν είναι φυσιολογικό, να έχεις προλάβει να διαγράψεις μια λαμπρή δεκαετή πορεία στο NBA, και ταυτόχρονα, να είσαι θρύλος της EuroLeague. Για τον Λουίς Σκόλα, είναι. Πριν φύγει για την Αμερική, ο Αργεντινός ήταν μέλος της Μπασκόνια (τότε Ταού Κεράμικα) που παρουσίασε ορισμένες υπέροχες ομάδες. Ο Σκόλα έχει προλάβει να παίξει 172 παιχνίδια στην EuroLeague, με 13.4 πόντους και 5.4 ριμπάουντ. Έπαιξε σε τρία συνεχόμενα final4 (2005-2007), το πρώτο υπό τις οδηγίες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, και τα δύο επόμενα με προπονητή τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Το 2005, μάλιστα, έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου όμως έπεσε πάνω στη μυθική Μακάμπι των Πάρκερ, Γιασικεβίτσιους και Βούισιτς. Δίπλα στον Σκόλα, αξίζει να αναφέρουμε τον σπουδαίο σκόρερ Ιγκόρ Ρακόσεβιτς και τον Πάμπλο Πριτζιόνι, με τους οποίους υπήρξε συμπαίκτης. Ο Αργεντινός, μάλιστα, ήταν «παρών» και στα τρία προαναφερθέντα Final 4, ενώ ο Ρακόσεβιτς σε αυτό του 2007.

Αντρέι Κιριλένκο

Μια από τις πιο απίθανες πορείες παίκτη στην EuroLeague έχει διαγράψει ο Ρώσος θρύλος. Έχει παίξει μόλις 28 ματς, μοιρασμένα σε δύο σεζόν (2011-12, 2015), έχοντας προλάβει να κατακτήσει ένα βραβείο MVP και ένα κορυφαίου αμυντικού, την ίδια χρονιά (2012)! Στα δύο Final 4 που συμμετείχε, όμως, υπέστη δύο» πανωλεθρίες» από τον Ολυμπιακό. Η πρώτη, στο έπος της Κωνσταντινούπολης το 2012, και η δεύτερη στον ημιτελικό του 2015!


Άντε Τόμιτς

Ένας από τους πιο ταλαντούχους επιθετικά ψηλούς της σύγχρονης ιστορίας, παρ’ ότι πέρασε 11 χρόνια συνολικά σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο. Σε τρία final4 που έχει βρεθεί, ηττήθηκε σε ισάριθμους ημιτελικούς, παρ’ ότι σε όλους πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις. Ο 37χρονος Κροάτης με τα 283 παιχνίδια στην EuroLeague (9.8 πόνοι, 5.5 ριμπάουντ, 13.2 PIR), βρίσκεται στην Μπανταλόνα εδώ και 4 χρόνια, χωρίς να έχει γευτεί τη χαρά του τροπαίου ούτε στο EuroCup.



Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0