Πρόσωπα

Ο Κουζμίνσκας και το ελληνικό παρελθόν των «ρέκορντμεν» των ευρωπαϊκών διοργανώσεων! (video)

Ο Κουζμίνσκας και το ελληνικό παρελθόν των «ρέκορντμεν» των ευρωπαϊκών διοργανώσεων! (video)

Κουζμίνσκας, Μούσα, ένας «πρώην» του Παναθηναϊκού, και ένας παίκτης που πολύ πρόσφατα αγωνιζόταν στο Μαρούσι. Το κοινό τους; Τα season-high στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις!

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη απέναντι στη Χάποελ Χολόν, καθώς ηττήθηκε με 108-112, σε ένα ασύλληπτο ματς με τρεις παρατάσεις!

Αυτός όμως που μάλλον θα θυμάται για πάντα αυτό το παιχνίδι, και εξαιτίας του θα το θυμόμαστε και εμείς, είναι ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας. Ο Λιθουανός πραγματοποίησε μια συγκλονιστική εμφάνιση, με 40 πόντους (14/28 σουτ) και 11 ριμπάουντ σε 39 λεπτά συμμετοχής!

Ήταν το έκτο παιχνίδι με 40+ πόντους στην ιστορία του BCL, με το τελευταίο να έχει καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2023, από έναν παίκτη που έχει περάσει από την ΑΕΚ, τον Μπράιαν Ανγκόλα!

Η εμφάνιση όμως, του Κουζμίνσκας, ξεφεύγει από τα δεδομένα του BCL. Ο Λιθουανός... έφτασε τον Μούσα και άφησε πίσω του όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Μόνο αυτός και ο Βόσνιος της Ρεάλ, έχουν πετύχει «40άρα» φέτος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με ένα εκπληκτικό κοινό στοιχείο. Και οι δύο, χρειάστηκαν παιχνίδια τριών παρατάσεων για να το καταφέρουν! Ο Μούσα σκόραρε 40 πόντους στο μυθικό Ρεάλ Εφές (130-126), σε 45 λεπτά συμμετοχής, ενώ ο Κουζμίνσκας στο χθεσινό (05/03) παιχνίδι των τριών παρατάσεων.

Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τις υψηλότερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί στο σκοράρισμα, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της φετινής σεζόν:

Διοργάνωση

Παίκτης

Πόντοι

EuroLeague

Ντζάναν Μούσα

40

EuroCup

Άντριου Άντριους

33

BCL

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας

40

FIBA Europe Cup

Νάικι Σιμπάντε

36


Εδώ ερχόμαστε να παρατηρήσουμε μια ιδιαίτερη σύμπτωση, καθώς και οι τέσσερις παραπάνω παίκτες έχουν ελληνικό παρελθόν!

Η σύνδεση του Ντζάναν Μούσα με τον Ολυμπιακό είναι γνωστή, παρ’ ότι δεν κατέγραψε ποτέ επίσημη εμφάνιση με τη φανέλα των «ερυθρολεύκων».

Ο Άντριου Άντριους πέρασε από τον Παναθηναϊκός μόλις την περσινή σεζόν, όσο μακρινή και αν φαντάζει πλέον για τους «πράσινους». Αξίζει να τονίσουμε, πως τους 33 πόντους  τους πέτυχε σε παιχνίδι της ομάδας του Μπανταλόνα, κόντρα στο Αμβούργο, σε μόλις 23 λεπτά συμμετοχής. Είναι δηλαδή, τρομακτική μόνο και μόνο η σκέψη του που θα έφτανε, αν έπαιζε για 40 λεπτά, όπως Μούσα και Κουζμίνσκας.

Στο EuroCup, ο Κουζμίνσκας κρατάει πλέον την υψηλότερη επίδοση της χρονιάς, ενώ στο FIBA Europe Cup, ο Νάικι Σιμπάντε έχει πετύχει 36 πόντους, σε ένα παιχνίδι της φινλανδικής Κατάγια με την Οραντέα της Ρουμανίας (73-87). Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Σιμπάντε είχε πετύχει σχεδόν τους μισούς πόντους της ομάδας του (36 από τους 73)! Η Κατάγια αποτέλεσε την πρώτη από τις τρεις ομάδες του τη φετινή σεζόν. Η δεύτερη ήταν το Μαρούσι, με το οποίο έπαιξε μόλις σε 4 παιχνίδια, πριν φύγει για το «φυτώριο» παικτών της τουρκικής Μαρκεζεφέντι, από την οποία ο Ολυμπιακός πήρε τον Μόουζες Ράιτ!

Μπορεί, λοιπόν, η ΑΕΚ, να υπέστη μια οδυνηρή ήττα και να αποχαιρέτησε το όνειρο του BCL, αλλά η εμφάνιση του Κουζμίνσκας, εφάμιλλη της οποίας δύσκολα συναντάμε στις ευρωπαικές διοργανώσεις, θα μείνει ως μια όμορφη ανάμνηση.

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0