Πρόσωπα

Παναθηναϊκός: Δεν τα κατάφερε στην Τούμπα με Πούσκας, Πετρόπουλο και Γκμοχ, αλλά τώρα, είχε... Τερίμ! (video)

Παναθηναϊκός: Δεν τα κατάφερε στην Τούμπα με Πούσκας, Πετρόπουλο και Γκμοχ, αλλά τώρα, είχε... Τερίμ! (video)
Χάρη στο «διπλό» του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, ο Φατίχ Τερίμ εξασφάλισε σημαντική θέση στην ιστορία του «τριφυλλιού», αφού κατάφερε κάτι, το οποίο δεν είχαν πετύχει σπουδαίες προσωπικότητες στον πάγκο των «πράσινων».
Σχετικά Άρθρα
Ο Παναθηναϊκός επικράτησε του ΠΑΟΚ στην Τούμπα (15/02, 0-1), στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος και έκανε το πρώτο «βήμα», για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του θεσμού. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα, σε μια έδρα που παραδοσιακά το «τριφύλλι» δυσκολευόταν αρκετά στις αναμετρήσεις του Κυπέλλου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι «πράσινοι», πριν το ματς της Τετάρτης (14/02), μετρούσαν 10 ήττες, δύο νίκες, αλλά και μία ισοπαλία, σε παιχνίδια με γηπεδούχο τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Μάλιστα, η τελευταία εκτός έδρας επικράτηση του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ στη διοργάνωση, εξαιρώντας τους τελικούς προφανώς, χρονολογείται στο 1968, τότε που το «τριφύλλι» είχε στον πάγκο τον Χουάν Χόμπεργκ και είχε επικρατήσει με 2-1 σε νοκ άουτ προημιτελικό. Όσον αφορά στην πρώτη; Ήρθε το 1949, υπό τις οδηγίες του Γιόχαν Στρναντ!



Έκτοτε, ο Παναθηναϊκός δεν είχε... γευτεί τη χαρά της νίκης στη Θεσσαλονίκη και σε ματς της συγκεκριμένης διοργάνωσης απέναντι στον ΠΑΟΚ. Κι όμως, αυτή η κατάρα «έσπασε», περίπου 56 χρόνια αργότερα, με την «υπογραφή» του Φατίχ Τερίμ!

Αν και ο Τούρκος τεχνικός βρίσκεται μόλις ενάμιση μήνα στον πάγκο των «πράσινων», κατόρθωσε με το... καλησπέρα να προσθέσει το όνομα του στα ιστορικά «κιτάπια» του συλλόγου και να πετύχει κάτι, το οποίο δεν είχαν καταφέρει σπουδαία ονόματα που εκτέλεσαν χρέη προπονητή στον Παναθηναϊκό.

Ένας από αυτούς ήταν ο Φέρεντς Πούσκας. Συγκεκριμένα, στη χρονιά του Wembley (1970/71) και του τελικού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, λίγες ημέρες μετά την πρόκριση επί της Έβερτον, αποκλείστηκε από το Κύπελλο Ελλάδας. Και μάλιστα, ενώ προηγήθηκε με 0-2! Εν τέλει, έχασε με 3-2 στην Τούμπα. Ένα σενάριο που «έπαιξε» σε επανάληψη και στο πρωτάθλημα της ίδιας σεζόν: από 0-2, ήττα με 3-2!



Στη σχετική λίστα συμπεριλαμβάνονται - μεταξύ άλλων - και οι Λάκης Πετρόπουλος, Γιάτσεκ Γκμοχ και Ίβιτσα Όσιμ, με τον μοναδικό «αστερίσκο» πως ο τελευταίος είχε αποσπάσει την ισοπαλία (0-0) στη Θεσσαλονίκη (1993) και στο τέλος είχε δει την ομάδα του να σφραγίζει την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι (5-4).

Πάντως, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο Τερίμ έγινε ο τρίτος προπονητής στην ιστορία του Παναθηναϊκού που κατορθώνει να πανηγυρίσει τη νίκη, σε αναμέτρηση Κυπέλλου που διεξήχθη με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη και με αυτόν τον τρόπο, έβαλε το όνομα του δίπλα στους Γιόχαν Στρναντ και Χουάν Χόμπεργκ.



Από την άλλη, σε εκτός έδρας παιχνίδι του εν λόγω θεσμού, απέναντι στους «ασπρόμαυρους», δεν είχαν κατορθώσει να επικρατήσουν οι Χάρι Γκέιμ, Φέρεντς Πούσκας (δύο φορές), Λάκης Πετρόπουλος, Γιάτσεκ Γκμοχ, Βασίλης Δανιήλ, Ίβιτσα Όσιμ, Βίκτορ Μουνιόθ, Μαρίνος Ουζουνίδης, Γιώργος Δώνης και Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Αναλυτικά οι προπονητές του Παναθηναϊκού που είχαν φύγει χωρίς νίκη από την έδρα του ΠΑΟΚ σε ματς Κυπέλλου:

1951: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 1-0 (ημιτελικός) Χάρι Γκέιμ



1971: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 3-2 (Προημιτελικός) Φέρεντς Πούσκας

1973: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0 (Προημιτελικός) Φέρεντς Πούσκας

1981/82: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 1-0 (Ημιτελικός) Λάκης Πετρόπουλος



1984/85: ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 4-0 (Ημιτελικός) Γιάτσεκ Γκμοχ



1991: ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 1-0 (Ημιτελικός) Βασίλης Δανιήλ

1993: ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 0-0 (4-5 πεν. - Φάση των «16») Ίβιτσα Όσιμ



2007: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-1 (προημιτελικά) Βίκτορ Μουνιόθ



2017: ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 4-0 Μαρίνος Ουζουνίδης



2020: ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 2-0 Γιώργος Δώνης



2023: ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 2-0 Ιβάν Γιοβάνοβιτς



Γιώργος Καπουκάκης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0