Πρόσωπα

Ο Βεζένκοφ θα λείψει από το Σακραμέντο, περισσότερο απ' όσο έλειψε πέντε χρόνια στον Ολυμπιακό! (video)

Ο Βεζένκοφ θα λείψει από το Σακραμέντο, περισσότερο απ' όσο έλειψε πέντε χρόνια στον Ολυμπιακό! (video)
Στον Ολυμπιακό... βιονικός, στο Σακραμέντο άτυχος και ο Σάσα Βεζένκοφ, καλείται να διαχειριστεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση.
Η ατυχία χτύπησε για τα καλά την πόρτα του Σάσα Βεζένκοφ, με τον τραυματισμό του να αποτελεί ένα επιπλέον εμπόδιο στην πορεία που προσπαθεί να διαγράψει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
 
Ο Σάσα αντιμετωπίζει πρόβλημα στον δεξί αστράγαλό του, από τις 22 Ιανουαρίου, όταν και έφυγε για τα αποδυτήρια, έστω και προσωρινά, κατά τη διάρκεια αγώνα κόντρα στους Χοκς.

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 8 Φεβρουαρίου , ξαναέπαιξε κόντρα στους Πίστονς, αλλά το πρόβλημα επέστρεψε (ή δεν τον άφησε ποτέ), με αποτέλεσμα να μην έχει αγωνιστεί έκτοτε. Η νέα διάγνωση, μάλιστα, αποκάλυψε απουσία τεσσάρων έως έξι εβδομάδων. Η ατυχία του Βούλγαρου φόργουορντ είναι μεγάλη, αν αναλογιστούμε ότι στην πενταετία του στον Ολυμπιακό, δεν έχει λείψει… συνολικά (!) για ενάμιση τουλάχιστον μήνα, που θα είναι η τωρινή του απουσία.

Ας θυμηθούμε όμως πιο συγκεκριμένα τα διασήματα στα οποία ο Βεζένκοφ, αναγκάστηκε να απουσιάσει την πενταετία (2018-2023) που βρισκόταν στον Ολυμπιακό, μελετώντας τις σεζόν στην EuroLeague:

Τη σεζόν 2018-2019, έπαιξε σε 28 από τα 30 παιχνίδια. Τα δύο στα οποία δεν αγωνίστηκε, την έβδομη και την ένατη αγωνιστική, δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα, αλλά δεν είχε ακόμα ενεργό ρόλο στην ομάδα, και δεν είχε πατήσει παρκέ για αγωνιστικούς λόγους.

Τη σεζόν 2019-20, ο Βεζένκοφ δεν αγωνίστηκε, πάλι κατ’ επιλογή προπονητή, στα ματς της τρίτης και της ένατης αγωνιστικής. Στη συνέχεια της σεζόν εκείνης, ξεκίνησε την απότομη ανέλιξή του και έγινε βασικό μέλος της ομάδας. Η σεζόν διακόπηκε στα 28 παιχνίδια λόγω κορονοϊού, και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Την επόμενη χρονιά (2020-21), αγωνίστηκε σε 31 από τα 34 παιχνίδια του Ολυμπιακού στην EuroLeague.  Έχασε μόνο το ματς της 11ης αγωνιστικής κόντρα στην Μπασκόνια, καθώς ήταν θετικός στον κορονοϊό, ενώ ένα πρόβλημα στο γόνατο, τον είχε αφήσει εκτός από την 23η αγωνιστική και την 24η αγωνιστική.

Τη σεζόν 2021-22, όντας πια έτοιμος για την αγωνιστική του εκτόξευση, ο Βεζένκοφ έπαιξε και στα 38 παιχνίδια των «ερυθρολεύκων» στην EuroLeague! Τα τρία εξ’ αυτών, που ήταν κόντρα σε ρώσικες ομάδες, έχουν αφαιρεθεί από τη βαθμολογία των ομάδων, αλλά παραμένουν καταγεγραμμένα στα ατομικά στατιστικά των παικτών.

Πέρυσι, στη τελευταία του χρονιά στην EuroLeague, εκτός από MVP, ήταν και πάλι… βιονικός, πατώντας παρκέ σε 39 από τα 40 παιχνίδια του Ολυμπιακού. Ταλαιπωρήθηκε μόνο από ένα μυϊκό σπασμό στον δεξί του προσαγωγό, προς το τέλος του 2022, ο οποίος τον κράτησε εκτός από το ντέρμπι της 16ης αγωνιστικής με τον Παναθηναϊκό, αλλά τον επηρέαζε φανερά και στα τρία επόμενα παιχνίδια, στα οποία αγωνίστηκε με ενοχλήσεις.

Σε πέντε σεζόν, λοιπόν, με τη φανέλα του Ολυμπιακού στην EuroLeague, η ανθεκτικότητα του Βεζένκοφ… έσπασε τα κοντέρ, αφού αγωνίστηκε σε 163 από τα 171 παιχνίδια της ομάδας του. Από τα οκτώ ματς που δεν αγωνίστηκε, στα τέσσερα απλά δεν μπήκε στο παρκέ για λόγους τακτικής, στο ένα έλειψε λόγω κορονοϊού, και μόλις σε τρία απουσίασε λόγω τραυματισμού!

Αυτήν τη στιγμή, μπορεί να μην έχει νόημα να μετρήσουμε τα παιχνίδια που θα χάσει στο NBA, γιατί είναι πολύ περισσότερα σε αναλογία, αλλά το διάστημα του ενάμιση περίπου μήνα που θα λείψει συνολικά ο Βεζένκοφ, είναι πολύ μεγαλύτερο, από το… συνολικό διάστημα απουσίας του τα πέντε προηγούμενα χρόνια!

Κι όλα αυτά, χωρίς να έχει στο Σακραμέντο το ρόλο και την αγωνιστική επιβάρυνση που είχε στον Ολυμπιακό. Φταίει η ατυχία; Φταίει ο τελείως διαφορετικός τρόπος προπόνησης και εκγύμνασης στο NBA, που ενδεχομένως να επηρεάζει ένα όχι κα τόσο αθλητικό κορμί; Όπως και να ‘χει, ελπίζουμε να είναι αυτή η τελευταία φορά που κάποιος τραυματισμός θα τον ταλαιπωρήσει.

_

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0