Πρόσωπα

Ρόνγουεν Γουίλιαμς: Ο φύλακας άγγελος της Νότιας Αφρικής στο τουρνουά της ζωής του!

Ρόνγουεν Γουίλιαμς: Ο φύλακας άγγελος της Νότιας Αφρικής στο τουρνουά της ζωής του!

Αν η Νότια Αφρική είχε έναν πρωταγωνιστή στο φετινό Κύπελλο Εθνών Αφρικής, τότε σίγουρα αυτός ακούει στο όνομα Ρόνγουεν Γουίλιαμς. Ο «Κέρβερος» της εστίας της με έναν κρυφό… μαγνήτη μέσα στα γάντια του που οδήγησε τη χώρα στην κατάκτηση της τρίτης θέσης.

Η Νότια Αφρική τερμάτισε στην τρίτη θέση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, αφού νίκησε στον μικρό τελικό τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με 6-5 στη διαδικασία των πέναλτι, το βράδυ του Σαββάτου (10/02). Απόλυτος πρωταγωνιστής της, ο τερματοφύλακάς της, Ρόνγουεν Γουίλιαμς. Απέκρουσε δύο πέναλτι και βοήθησε τη χώρα του να πάρει το χάλκινο μετάλλιο για πρώτη φορά μετά το 2000.

Μετά τη νίκη και την κατάκτηση του τροπαίου από την Ακτή Ελεφαντοστού (11/02, 2-1 απέναντι στη Νιγηρία), ο Γουίλιαμς βραβεύτηκε ως ο καλύτερος τερματοφύλακας της διοργάνωσης και όχι άδικα.

Μάλιστα, οι αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί. Υπερασπίστηκε την εστία της χώρας του και στα επτά παιχνίδια που έδωσε, κρατώντας στα πέντε από αυτά την εστία του ανέπαφη, ενώ συνολικά δέχθηκε τρία μόλις γκολ.

Αφότου η Νότια Αφρική πέρασε από τη φάση των ομίλων ως δεύτερη, ακολούθησε μία… τρελή πορεία στα νοκ-άουτ. Απέκλεισε ένα από τα φαβορί, το Μαρόκο, νικώντας 2-0, με τον Γουίλιαμς να πραγματοποιεί καίριες επεμβάσεις σε όλο τον αγώνα.

Το ματς της ζωής του ήρθε στους «8», στην αναμέτρηση με το Πράσινο Ακρωτήρι. Μετά από δική του εντυπωσιακή απόκρουση σε τετ-α-τετ στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Και εκεί ο 32χρονος τερματοφύλακας έκανε «όργια». Απέκρουσε τις πρώτες εκτελέσεις και στη συνέχεια και την τελευταία, στέλνοντας τη χώρα του στα ημιτελικά μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Ο ίδιος παρέμεινε ταπεινός, όπως φάνηκε και στις δηλώσεις του μετά το σφύριγμα της λήξης:

«Η απόδοσή μου πιστώνεται στους αναλυτές και στον προπονητή τερματοφυλάκων. Μου έστειλαν τόσα πολλά κλιπ που γέμισε το κινητό μου με εκτελέσεις πέναλτι. Έκαναν τη δουλειά μου κατά 50% πιο εύκολη, γιατί ήξερα πού θα σουτάρουν οι περισσότεροι αντίπαλοι».

Μπορεί στον επόμενο να γύρο η Νότια Αφρική να ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Νιγηρία, όμως στο μικρό τελικό, ο Γουίλιαμς ήταν ξανά εκεί και πρωταγωνίστησε για άλλη μια φορά. Έπιασε δύο και χάρισε μία μεγάλη διάκριση στη χώρα του, 24 χρόνια μετά την -τότε- κατάληψη την τρίτης θέσης.

Συνολικά, απέκρουσε επτά εκτελέσεις από την άσπρη βούλα και ολοκλήρωσε έτσι ένα «μαγικό» τουρνουά για τον ίδιο, φεύγοντας στο τέλος και με το προσωπικό βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα.

Ο «ήρωας» της Νότιας Αφρικής, έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα πριν από 10 χρόνια και έκτοτε μετράει 34 εμφανίσεις. Σίγουρα, αυτές που πραγματοποίησε στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του!


Άρτεμις Κλεφτάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0