Πρόσωπα

Από τους Κόβατς, Τσαϊκόφσκι, Κράμερ, έως τον Τερίμ και τον Μεντιλίμπαρ: Σπουδαία ονόματα που πήραν ευρωπαϊκό τρόπαιο και ήρθαν στα μέρη μας! (video)

Από τους Κόβατς, Τσαϊκόφσκι, Κράμερ, έως τον Τερίμ και τον Μεντιλίμπαρ: Σπουδαία ονόματα που πήραν ευρωπαϊκό τρόπαιο και ήρθαν στα μέρη μας! (video)
Η διαφαινόμενη συμφωνία του Ολυμπιακού με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, θα φέρει στην Ελλάδα έναν άνθρωπο, που πριν από μόλις εννέα μήνες κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός, με τη λίστα να ξεκινάει από τα '60s και τον Μπέλα Γκούτμαν, και να φτάνει έως το σήμερα και τον Φατίχ Τερίμ!
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο σπουδαστής του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ, Διονύσης Καλαϊζής

Ολυμπιακός
και Μεντιλίμπαρ θα πορευτούν μαζί, όπως όλα δείχνουν. Ο Ισπανός προπονητής, που οδήγησε τη Σεβίλλη στην κατάκτηση του Europa League, θα αποτελέσει τον άνθρωπο της επόμενης ημέρας για τους Πειραιώτες, μετά την απομάκρυνση του Κάρλος Καρβαλιάλ.

Παράλληλα, όμως, θα μπει σε ένα κλειστό γκρουπ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, με προπονητές που ήρθαν στη χώρα μας, έχοντας κατακτήσει κάποιο ευρωπαϊκό τρόπαιο!

Θα γίνει ο μόλις 15ος σε αυτό το κλαμπ, που «άνοιξε» το 1967 με τον Μπέλα Γκούτμαν, συνέχισε με τεράστιες προσωπικότητες, όπως ο Τσαϊκόφσκι και ο Κόβατς, και στη φετινή σεζόν, «έγραψε» τον Φατίχ Τερίμ, ως νέο μέλος.

Ας τους δούμε, όμως, όλους αναλυτικά.

Μπέλα Γκούτμαν - Παναθηναϊκός

Χρονική περίοδος: 1967
Ευρωπαϊκός τίτλος: Κύπελλο Πρωταθλητριών (1961,1962)

Το 1967 ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα που έφερε στην Ελλάδα έναν από τους κορυφαίους προπονητές του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ωστόσο, το πέρασμα του από την χώρα μας ηταν σύντομο αφού κράτησε λιγότερο από δυο μηνες!

Ο Μπέλα Γκούτμαν κατέκτησε δύο φορές με την Μπενφίκα το εν λόγω τρόπαιο, τόσο το 1961, όσο και το 1962, πριν αποχωρήσει, με τη γνωστή ιστορία που «στοιχειώνει» ακόμα τους «αετούς» της Λισαβόνας.

Συγκεκριμένα, λέγεται πως ο Ούγγρος έριξε κατάρα, ώστε οι Πορτογάλοι να μην ξανακερδίσουν ευρωπαϊκό τελικό στα επόμενα 100 χρόνια, μετά από αντιπαράθεση με την διοίκηση. Η Μπενφίκα από τότε μετράει 8 χαμένους τελικούς!

Ήρθε στην χώρα μας τον Αύγουστο του 1967 παραμένοντας στο «πράσινο» πάγκο μεχρι τον Οκτώβριο πληρώνοντας τον βαρύ αποκλεισμό από την Μπάγερν Μονάχου, με συνολικό σκορ 7-1. Μάλιστα, μέχρι και φήμες υπήρξαν, ότι στη βαριά ήττα στο Μόναχο, με 5-0, ο Ούγγρος προπονητής κοιμήθηκε στον πάγκο του «τριφυλλιού».



Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, ΑΕΚ

Χρονική περίοδος : 1977/78 και 1982-83
Ευρωπαϊκός τίτλος: Κύπελλο Κυπελλούχων (1967)

Ο άνθρωπος που «χάρισε» στην Μπάγερν Μονάχου τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο το Κύπελλο Κυπελλουχων το 1967, ήρθε στην χώρα μας για την ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου.

Η εποχή Φάντροκ είχε «πικρό» τέλος, ωστόσο, στο τέλος της χρονιάς θα έφερνε στην ΑΕΚ το νταμπλ υπό τις οδηγίες του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι.

Με μπροστάρηδες τους Θωμά Μαύρο και Ντούσαν Μπάγεβιτς, η ΑΕΚ τερμάτισε πρώτη με 7 βαθμούς διαφορά και αήττητη εντός έδρας κανοντας τον «Τσικ» έναν από τους καλύτερους προπονητές της ιστορίας της.

Επέστρεψε το Γενάρη του 1982 και έμεινε για περίπου ένα χρόνο στον πάγκο της ΑΕΚ εως τον Ιανουάριο του 1983, φεύγοντας έπειτα απο μια ήττα σοκ με 3-2 από τον ΟΦΗ, αν και είχε την ομάδα πρώτη στη βαθμολογία. Ήταν μία σπάνια αγωνιστική στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος, στην οποία έχασαν ταυτόχρονα, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός!



Μίκαελ Βίτσαν, Άρης

Χρονική περίοδος: 1980/81
Ευρωπαϊκός τίτλος: Κύπελλο Κυπελλούχων (1969)

Το 1980 ο Άρης έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε για να κατακτήσει το 4ο πρωτάθλημα της ιστορίας του, αφού ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό στο μπαράζ του Βόλου με 2-0. Ο στόχος και την νέα χρονιά, ακριβώς ο ίδιος.

Η διοίκηση των «κιτρινόμαυρων» έφερε στην Ελλάδα τον Τσεχοσλοβάκο Μίκαελ Βίτσαν με σκοπό να τον οδηγήσει στην κορυφή της Ελλάδας.

Οι Θεσσαλονικείς τερμάτισαν στην 3η θέση αυτό θεωρήθηκε αποτυχία και στο τέλος της σεζόν ο Βίτσαν αποτέλεσε παρελθόν.

ΟΤσεχοσλοβάκος τεχνικός είχε κατακτήσει με την Σλόβαν Μπρατισλάβας το Κύπελλο Kυπελλούχων το 1969, επικρατώντας του απόλυτου φαβορί που ήταν η Μπαρτσελόνα με 3-2.



Στέφαν Κόβατς, Παναθηναϊκός

Χρονική περίοδος: 1982
Ευρωπαϊκός τίτλος: Κύπελλο Πρωταθλητριών (1972, 1973)

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης το καλοκαίρι του 1981 «τάραξε» τα νερά του ελληνικού ποδοσφαίρου, φέρνοντας στην Ελλάδα τον Στέφαν Κόβατς, στην αρχή ως τεχνικό διευθυντή μαζί με τον Λάκη Πετρόπουλο και έπειτα από την παραίτηση του κορυφαίου Έλληνα προπονητή, ως απόλυτου αφεντικού του ποδοσφαιρικού τμήματος!

Ο Ρουμάνος υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην προπονητική, αφού οδήγησε τον Άγιαξ του Κρόιφ σε δύο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών το 1972 και το 1973, απογειώνοντας το δημιούργημα του Ρίνους Μίχελς. Παραμένει μέχρι και σήμερα, ο μοναδικός μαζί με τον Γκουαρδιόλα, που το κατάφερε αργότερα με την Μπαρτσελόνα το 2009, που κατέκτησε όλους τους διαθέσιμους τίτλους με μια ομάδα σε έναν ημερολογιακό χρόνο! Ο Άγιαξ του 1972 υπό τον Κόβατς αναφέρεται ως μια από τις κορυφαίες ομάδες όλων των εποχών.

Ωστόσο, έκατσε στον πάγκο του «Τριφυλλιού» για μόλις 21 αγωνιστικές, με απολογισμό έξι νίκες, επτά ισοπαλίες και οκτώ ήττες, και παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 1983.



Ντίτμαρ Κράμερ, Άρης

Χρονική περίοδος: 1981/82
Ευρωπαϊκός τίτλος: Κύπελλο Πρωταθλητριών (1975, 1976)

Ο Κράμερ ήρθε στην Ελλάδα, για να καταφέρει ό,τι δεν κατάφερε ο Βίτσαν, μόλις 6 χρόνια αφότου κατακτούσε συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών με την Μπάγερν Μονάχου του Μπεκενμπάουερ, του Μίλερ και του Μάγιερ.

Ο Γερμανός τεχνικός ήρθε τον Δεκέμβριο του 1981 και αποχώρησε το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς.

Μπορεί να μην τα κατάφερε στο ελληνικό πρωτάθλημα, ωστόσο, όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, μίλαγαν με τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα του και τις ευκαιρίες που έδινε σε νέα παιδιά!



Φρίντελ Ράους, Ηρακλής

Χρονική περίοδος: 1983/84
Ευρωπαϊκός τίτλος: Κύπελλο UEFA (1980)

Ο Γερμανός κόουτς ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1983 «υπογράφοντας» μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Ο Ράους, με πρωταγωνιστή τον Χατζηπαναγή και μια ομάδα του Ηρακλή γεμάτη ταλέντο, έφτασε μία ανάσα από το πρωτάθλημα της σεζόν 1983-84, τερματίζοντας τρίτος με διαφορά τεσσάρων βαθμών από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό.

Είχε κατακτησει το Κύπελλο UEFA το 1980 με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, σε διπλό τελικό απέναντι στην πανίσχυρη εκείνη την εποχή Γκλάντμπαχ (2-3, 1-0).

Έφυγε από την Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 1984



Χάουαρντ Κένταλ

Αγωνιστική περίοδος: Ξάνθη, 1994 - Εθνικός Πειραιώς, 1998/99
Ευρωπαϊκός τίτλος: Κύπελλο Κυπελλούχων (1985)

Ο προπονητής θρύλος στην ιστορία της Έβερτον, με την οποία κατέκτησε δυο πρωταθλήματα και το Κύπελλο Κυπελλούχων, απέναντι στην Ραπίντ Βιέννης, το 1985, είχε διπλό πέρασμα από ελληνικούς πάγκους.

Αρχικά, ο Άγγλος τεχνικός ήρθε στην χώρα μας το 1994, για χάρη της Σκόντα Ξάνθη. Στον πάγκο των Ακριτών έκατσε μόλις για οκτώ αγώνες. Μάλιστα, ο μύθος λέει ότι παραλίγο να βάλει φωτιά σε ένα πρατήριο βενζίνης, την ώρα που κάπνιζε αμερικάνικο πούρο.

Ο Κένταλ ξαναγύρισε στα μέρη μας την σεζόν 1998-99, αυτήν την φορά στον Πειραιά και τον Εθνικό. Μάλιστα, ήταν η τελευταία σεζόν που ο Εθνικός βρέθηκε στην μεγάλη κατηγορία, με τον Άγγλο κόουτς στον πάγκο να μην καταφέρνει να κερδίσει παιχνίδι.



Έμεριχ Γένεϊ, Πανιώνιος

Χρονική περίοδος: 1995/96
Ευρωπαϊκός τίτλος: Κύπελλο Πρωταθλητριών (1986)

Ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1986, είχε πρωταθλήτρια, για πρώτη φορά στην ιστορία της, την Στεάουα Βουκουρεστίου του Έμεριχ Γένεϊ, επικρατώντας της Μπαρτσελονα στα πέναλτι. Ήταν η πρώτη φορά που μία ομάδα την ανατολική Ευρώπη κατακτούσε το σπουδαιότερο ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Ο Ρουμάνος τεχνικός ήρθε στην χώρα μας και συγκεκριμένα, στην Νέα Σμύρνη για τον Πανιώνιο, τη σεζόν 1995-96.

Έμεινε στην Ελλάδα μέχρι τον Φεβρουάριο του '96 αντικαταστάθηκε από το Νίκο Αλέφαντο και ο Πανιώνιος υποβιβάστηκε στο τέλος της σεζόν.



Γκίντερ Μπένγκτσον

Χρονική περίοδος: Παναθηναϊκός 1988/89 - ΠΑΟΚ 1996
Τίτλος: Κύπελλο UEFA

Ο πρώτος της λίστας, που ήρθε αμέσως μετά από κάποιους μήνες, αφότου κέρδισε ευρωπαϊκό τίτλο.

Ο Γκίντερ Μπένγκτσον έφυγε από την Γκέτεμποργκ ως νικητής του Κυπέλλου UEFA, όπου είχε επικρατήσει της Νταντί Γιουνάιτεντ (1-0 και 1-1) και ήρθε στο «τριφύλλι» τον Ιανουάριο του 1988 αντικαθιστώντας τον Βασίλη Δανιήλ, που είχε ήδη φτάσει με τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

Ο σκοπός του Γιώργου Βαρδινογιάννη ήταν να φέρει έναν προπονητή που θα μπορούσε να οδηγήσει τον σύλλογο στην κατάκτηση του τροπαίου, κάτι που δεν συνέβη. Ο ΠΑΟ αποκλείστηκε από την Κλαμπ Μπριζ (2-2, 0-1). Ο Μπένγκτσον κατέκτησε δύο Κύπελλα σε ενάμιση χρόνο με το «τριφύλλι» και έφυγε μετά την πιο βαριά ήττα στην ιστορία του συλλόγου στην Ευρώπη: το 6-1 από τη Ντιναμό Βουκουρεστίου τον Νοέμβριο του 1989.

Ο Σουηδός ξαναγύρισε στην χώρα μας για χάρη του ΠΑΟΚ το 1996, ωστόσο, δεν «στέριωσε» στον πάγκο του «Δικέφαλου του Βορρά» μένοντας για μόλις επτά μήνες.



Άαντ ντε Μος, Καβάλα

Χρονική περίοδος: 2010
Ευρωπαϊκός τίτλος: Κύπελλο Κυπελλούχων (1988)

Πολλοί θα έχουν ξεχάσει το πέρασμα του Άαντ Ντε Μος από τον πάγκο της Καβάλας.

Ο Ολλανδός τεχνικός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της, τον Γενάρη του 2010, ωστόσο, έμεινε στην ομάδα μόλις για τρεις μήνες μετά από διαμάχες με την διοίκηση του Ψωμιάδη!

Ο Ντε Μος «καρπώνεται» την μεγάλη νίκη της Καβάλας επί του Παναθηναϊκού τον Φλεβάρη της ίδιας χρονιάς που οι πράσινοι κατέκτησαν το νταμπλ! Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν με την Μέχελεν ( ή Μαλίν όπως επίσης αναφερόταν στην Ελλάδα) με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1988 επικρατώντας 1-0 του Άγιαξ.



Λιούμπκο Πέτροβιτς

Χρονική περίοδος: ΠΑΟΚ 1992 - Ολυμπιακός 1993
Ευρωπαϊκός τίτλος: Κύπελλο Πρωταθλητριών (1991)

Άλλος ένας προπονητής που κάθισε στον πάγκο δύο ελληνικών ομάδων. Ο Λιούμπκο Πέτροβιτς οδήγησε τον Ερυθρό Αστέρα στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την περίοδο 1990-91 στην κορυφαία στιγμή του συλλόγου, επικρατώντας στα πέναλτι της Μαρσέιγ στο Μπάρι.

Έπειτα, την οδήγησε και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κόσμου, επικρατώντας της Κόλο Κόλο από την Χιλή με 3-0 στο Τόκυο! Ο εμφύλιος πόλεμος που είχε ξεσπάσει στη Γιουγκοσλαβία, τον οδήγησε στην έξοδο, όπως τους περισσότερους ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι του 1992.



Ο Σέρβος τεχνικός «πάτησε» Ελλάδα την σεζόν 1992-93 για χατίρι του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, το τέλος της σεζόν τον βρήκε στον πάγκο του Ολυμπιακού, αφού ύστερα είχε προέλθει το «διαζύγιο» με του Θεσσαλονικείς.

Ούτε στον πάγκο των «ερυθρολεύκων», ωστόσο, κατάφερε να «επιβιώσει», αφού η νέα σεζόν θα τον έβρισκε μακριά από την Ελλάδα.



Αλμπέρτο Μαλεζάνι, Παναθηναϊκός

Χρονική περίοδος: 2005/06
Ευρωπαϊκός τίτλος: Κύπελλο UEFA (1999)

Ένας άνθρωπος που θυμόμαστε για μία συγκεκριμένη έκρηξη θυμού που είχε, παρά για το έργο του. Ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι.

Ο Ιταλός προπονητής κατέκτησε με την Πάρμα το Κύπελλο UEFA το 1999 με ένα εντυπωσιακό 3-0 επι της Μαρσειγ στη Μόσχα. Το 2005 βρέθηκε στις τάξεις του Παναθηναϊκού, όπου έκατσε για παραπάνω από ένα χρόνο χωρίς να κατακτήσει κάποιο τίτλο.

Μέχρι και σήμερα, όμως, οι «πράσινοι» είναι η ομάδα με την οποία είχε το μεγαλύτερο ποσοστό νικών.



Χουμπ Στέφενς, ΠΑΟΚ

Χρονική περίοδος: 2013/14
Ευρωπαϊκός τίτλος: Κύπελλο UEFA (1997)

Ένας από τους πιο «φρέσκους» προπονητές της λίστας είναι ο Χουμπ Στέφενς.

Ο Ολλανδός τεχνικός έζησε μεγάλες δόξες τη σεζόν 1996-97, όταν και κατέκτησε το Κύπελλο UEFA με την ομάδα της Σάλκε στον τελευταίο διπλό τελικό της ιστορίας του θεσμού. Η γερμανική ομάδα είχε επικρατησει της Ίντερ (1-0, 0-1) στα πέναλτι

Στα μέρη μας ήρθε για τον ΠΑΟΚ το 2013, μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου, γράφοντας 45 συμμετοχές στον πάγκο με τους «ασπρόμαυρους».



Φατίχ Τερίμ, Παναθηναϊκός

Χρονική περίοδος: 2023 έως σήμερα
Ευρωπαϊκός τίτλος: Κύπελλο UEFA (2000)

Τελευταίος στη σχετική λίστα ο Φατίχ Τερίμ.

Ο Τούρκος τεχνικός ανέλαβε τον Παναθηναϊκό τον Δεκέμβριο του 2023, με στόχο να τον επαναφέρει στην κορυφή της Ελλάδας. Πλούσιο βιογραφικό, με πολλούς τίτλους ανάμεσα σε αυτούς και το Κύπελλο UEFA του 2000 με τη Γαλατάσαραϊ με επικράτηση επί της Άρσεναλ στα πέναλτι στην Κοπεγχάγη.

Μάλιστα, αμέσως μετά είχε κατακτήσει και το Σουπερ Καπ στο Μονακό, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1.



Έτσι, με τον Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό, θα έχουμε στην ίδια σεζόν, δύο προπονητές με ευρωπαϊκό τίτλο στους πάγκους ελληνικών ομάδων κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στον 21ο αιωνα!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0