Πρόσωπα

Τα τρομερά deja vu του Ρίκι Ρούμπιο: Από τις «μάχες» με Ολυμπιακό - Παναθηναϊκό, έως τους Γκριμάου, Ναβάρο και Κατσικάρη! (video)

Τα τρομερά deja vu του Ρίκι Ρούμπιο: Από τις «μάχες» με Ολυμπιακό - Παναθηναϊκό, έως τους Γκριμάου, Ναβάρο και Κατσικάρη! (video)
Η επιστροφή του Ρίκι Ρούμπιο στην Μπαρτσελόνα, εκτός από ρομαντική, είναι αποτέλεσμα μίας σειράς εκπληκτικών -και ελληνικών- συμπτώσεων!

Ένας 20χρονος μπασκετμπολίστας, συνήθως, οριακά έχει προλάβει να παίξει κάποια παιχνίδια στο πρωτάθλημα της χώρας του. Ο Ρίκι Ρούμπιο όμως, αποτελεί ούτως ή άλλως, μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση. Αυτό, για παράδειγμα, το είχε κάνει από τα 14!

Στα 20 του, είχε προλάβει να πάρει μια Euroleague από τον Ολυμπιακό και ένα πρωτάθλημα από τον Φώτη Κατσικάρη, να χάσει από τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς, και να παίξει σε έναν από τους σπουδαιότερους τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων της ιστορίας.

Όλα αυτά, με αρχηγό της Μπαρτσελόνα τον νυν προπονητή της, Ρότζερ Γκριμάου, και με συμπαίκτη, σε Μπάρτσα και Εθνική, τον απόλυτο θρύλο της ομάδας, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, που τώρα βοηθάει την ομάδα από άλλο πόστο!

Ας ξετυλίξουμε, λοιπόν, σιγά σιγά, το «κουβάρι» του σύντομου, αλλά πολύ πλούσιου... ευρωπαϊκού ταξιδιού του Ρίκι Ρούμπιο.


Ο Ισπανός πόιντ γκαρντ σε ηλικία 14 ετών, το 2005 έγινε ο νεότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί στο ισπανικό πρωτάθλημα, με τη φανέλα της Χουβεντούτ Μπανταλόνα.

Στην Μπανταλόνα είχε συμπαίκτη τον Πάου Ρίμπας, που πέρασε και από την Μπάρτσα και σήμερα αγωνίζεται στην ίδια ομάδα, αλλά και τον Ποπς Μενσά-Μπονσού, που μας είναι γνωστός τόσο από το πέρασμα του από την ΑΕΚ, όσο και από τις… μπουνιές που είχε αναλλάξει με Μπέγκιτς και Πρίντεζη στο ΣΕΦ!

Το 2008, ο 17χρονος Ρούμπιο έπαιξε σε ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της χιλιετίας, στον μυθικό τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, ανάμεσα στην Ισπανία και την redeem team των ΗΠΑ!

Μια ματιά στις συνθέσεις των δύο ομάδων και στα στιγμιότυπα του αγώνα προκαλεί δέος!

Το 2009, ο Ρούμπιο μετακόμισε λίγο πιο.. δίπλα στην Καταλονία, και έγινε παίκτης της Μπαρτσελόνα. Η εκπληκτική ομάδα των «Μπλαουγκράνα», με αρχηγό Γκριμάου, ηγέτη Ναβάρο και καθοδηγητή Πασκουάλ, έχει μείνει σίγουρα αξέχαστη στους οπαδούς της, καθώς ήταν η τελευταία, μέχρι και σήμερα, ομάδα της Μπάρτσα που σήκωσε το τρόπαιο της EuroLeague!

«Θύμα» της στον τελικό του 2010 ήταν ο Ολυμπιακός του Παναγιώτη Γιαννάκη και των πολλών αστέρων (Τεόντοσιτς, Παπαλουκάς, Κλέιζα, Βούισιτς κ.α), που όμως δεν προέβαλε ιδιαίτερη αντίσταση, και ηττήθηκε με 86-68. Ο Ρούμπιο στον τελικό ήταν «ήσυχος», με 9 πόντους, 4 ασίστ και 5 λάθη. Είχε προηγηθεί, βέβαια, η εκπληκτική του εμφάνιση στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ, με 10 πόντους και 8 ασίστ.

Η επόμενη σεζόν (2010-11) ήταν η τελευταία του Ρούμπιο στην Ευρώπη, καθώς οι Τίμπεργουλβς, που τον είχαν επιλέξει στο νούμερο 5 του Draft του 2009, τον περίμεναν με ανυπομονησία. Παρ’όλα αυτά, ο Ισπανός γκαρντ συνέχισε να.. κοντράρεται με Έλληνες!

Στα Play Offs της EuroLeague το 2011, η κάτοχος του τίτλου βρήκε απέναντί της τον σπουδαίο Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς! Η Μπαρτσελόνα πήρε το πρώτο παιχνίδι στο «Παλάου» με 83-82, ο Παναθηναϊκός απάντησε με break, και στη συνέχεια υπερασπίστηκε δύο φορές το ΟΑΚΑ, παίρνοντας τη μεγάλη πρόκριση στο Final-4, το οποίο εν τέλει κατέκτησε!

Στη σειρά εκείνη ο Ρούμπιο μπλέχτηκε στα… πλοκάμια του Δημήτρη Διαμαντίδη, και δεν μπόρεσε να είναι παραγωγικός.

Κι αν για τον Ισπανό, μετά τη σειρά εκείνη, απέμεναν περίπου 3 μήνες ακόμα στην Ευρώπη, δε θα ήταν η τελευταία φορά που θα έβρισκε απέναντί του Έλληνα αντίπαλο!

Το 2011, ο Φώτης Κατσικάρης αποτελούσε ένα από τα πιο hot ονόματα της προπονητικής στην Ευρώπη! Έκανε πράγματα και θαύματα στον πάγκο της Μπιλμπάο, την οποία οδήγησε στην καλύτερη σεζόν της ιστορίας της.

Απέκλεισε τη Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά του πρωταθλήματος, και στον τελικό αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα του Ρούμπιο, η οποία αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο και «σκούπισε» την Μπιλμπάο με 3-0.

Πριν από λίγο καιρό, ο Έλληνας κόουτς, μετά από δύο χρόνια αποχής από τους πάγκους, επέστρεψε στην ACB για λογαριασμό της Χιρόνα του Μαρκ Γκασόλ, επομένως θα ξαναβρεί απέναντί του τον Ισπανό σταρ.

Και κάπως έτσι, μετά από μια απόλυτα πετυχημένη πορεία στο NBA, ο Ρίκι Ρούμπιο επιστρέφει στο πιο οικείο περιβάλλον που θα μπορούσε. Ίδια μέρη, ίδια χρώματα στη φανέλα, πολλοί ίδιοι φίλοι και αντίπαλοι.

Θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τους προσωπικούς του «δαίμονες», που τόσο τον ταλαιπώρησαν, και να ξαναβρεί τον εαυτό του εντός και εκτός παρκέ;

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0