Πρόσωπα

Ντζάναν Μούσα: Η... μεταμόρφωση έγινε για τα μάτια της «Βασίλισσας»! (video)

Ντζάναν Μούσα: Η... μεταμόρφωση έγινε για τα μάτια της «Βασίλισσας»! (video)

Ο Ντζάναν Μούσα αναδείχθηκε MVP του Ιανουαρίου στη EuroLeague, δείχνοντας πως αφήνει πίσω του το «ήσυχο» ξεκίνημα στη φετινή διοργάνωση και πως τα δίνει όλα για χάρη της Ρεάλ Μαδρίτης και μόνο.

Η φετινή Ρεάλ Μαδρίτης κυριρχεί ακόμα και… στα βραβεία των MVP του μήνα. Ο Μούσα έγινε ο τρίτος σερί παίκτης της «Βασίλισσας» που πήρε το βραβείο, μετά τον Καμπάτσο το Νοέμβριο και τον Χεζόνια το Δεκέμβριο.

Ταυτόχρονα, έγινε ο νεότερος MVP του μήνα στη EuroLeague, μετά τον Λούκα Ντόνσιτς.

Ο Ντζανάν Μούσα δεν έχει κλείσει ακόμα τα 25 του χρόνια, και έχει καταφέρει με μόλις… μιάμισι γεμάτη σεζόν, να θεωρείται παίκτης κορυφαίου επιπέδου, που θα πρωταγωνιστεί για τα επόμενα χρόνια. Ίσως θα μπορούσε να το κάνει και με τη φανέλα του Ολυμπιακού, καθώς το 2014 και σε ηλικία 15 ετών ο Μούσα είχε δοκιμαστεί στους «ερυθρόλευκους» και είχε συμφωνήσει για επταετές συμβόλαιο. Η απομάκρυνση όμως του Γιώργου Μπαρτζώκα λίγο αργότερα, οδήγησε και στην αποχώρηση του Βόσνιου για την Τσεντεβίτα, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Η περυσινή σεζόν ήταν η πρώτη με ουσιαστική παρουσία για τον 24χρονο γκαρντ/ φόργουορντ στην EuroLeague. Ο Μούσα κλήθηκε κατευθείαν να αναλάβει ενεργό ρόλο στο rotation μιας ομάδας πρωταθλητισμού όπως η Ρεάλ, και ανταπεξήλθε και με το παραπάνω. Αγωνίστηκε σε 41 παιχνίδια, στα οποία «μέτρησε» 14.8 πόντους (59% 2π., 37% 3π., 86% 1π.), 3.1 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ, σε πολύ φυσιολογικό μάλιστα χρόνο συμμετοχής (24 λεπτά).

Η εντυπωσιακή αυτή σεζόν του χάρισε μια θέση στην κορυφαία πεντάδα της EuroLeague. Αξίζει να σημειωθεί, πως η απόδοσή του στα playoffs και το Final4, αλλά και στους τελικούς της ACB, κυμάνθηκε αρκετά πιο χαμηλά από τα στάνταρ που είχε θέσει στη διάρκεια της σεζόν, δείχνοντας πως έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης στο παιχνίδι του.

Τη φετινή σεζόν, η Ρεάλ προσέθεσε στο δυναμικό της έναν από τους καλύτερους γκαρντ στην Ευρώπη, τον Φακούντο Καμπάτσο. Έτσι άλλαξε το αγωνιστικό της μοντέλο σε σχέση με πέρυσι, όταν και δεν είχε στο ρόστερ καθαρό χειριστή αυτού του βεληνεκούς. Ως εκ τούτου, «έφυγαν» αρκετές μπάλες από τα χέρια του Μούσα, που λειτουργούσε πλέον περισσότερο ως σουτέρ, ενώ μειώθηκε ελαφρώς και ο χρόνος συμμετοχής του.

Πώς έφτασε, λοιπόν, ο Βόσνιος στο να αναδειχθεί MVP της EuroLeague τον Ιανουάριο; Πολλοί θεωρούν ως turning point το μυθικό παιχνίδι με την Εφές και το ρεκόρ καριέρας του.



Παρ’ όλα αυτά, η αγωνιστική του μεταμόρφωση ξεκίνησε λίγο πριν το τέλος του 2023, στο παιχνίδι με την Παρτιζάν για την 16η αγωνιστική. Σε εκείνο το ματς, ο Μούσα πέτυχε 23 πόντους με 10/11 σουτ.

Αν λάβουμε υπόψη τη 16η αγωνιστική ως σημείο καμπής για τον Μούσα, μια ανάγνωση των αριθμών πριν και μετά από το σημείο αυτό, μας οδηγεί σε πολύ βάσιμα συμπεράσματα για τη ραγδαία άνοδο του Βόσνιου:

 

1η-15η Αγωνιστική

16η-25η Αγωνιστική

Πόντοι

10.7

18.1

Δίποντα (%)

52

68

Τρίποντα (%)

38

45

Βολές (%)

75

88

PIR (Αξιολόγηση)

10.2

18.7


μουσα.jpg

Σε μια περίοδο λοιπόν, που η Ρεάλ φαίνεται να έχει κατεβάσει στροφές και να κάνει μια διαχείριση των δυνάμεών της, ο Μούσα βγαίνει μπροστά και βρίσκει ρυθμό και αυτοπεποίθηση, αλλά και τον ρόλο που του αναλογεί στην ομάδα.

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0