Πρόσωπα

Ο Ιμπάκα «καλωσόρισε» τον Μόουζες Ράιτ στον μαγικό κόσμο της Euroleague (video)

Ο Ιμπάκα «καλωσόρισε» τον Μόουζες Ράιτ στον μαγικό κόσμο της Euroleague (video)

Μετά το ενθουσιώδες ντεμπούτο του απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου, στα «πλοκάμια» του Σερζ Ιμπάκα! Ο Μόουζες Ράιτ πήρε με τον «δύσκολο τρόπο», πολύτιμα μαθήματα για τη συνέχεια, που μόνο καλό μπορούν να κάνουν τόσο στον ίδιο, όσο και στην ομάδα του.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Μόουζες Ράιτ έχει ήδη πραγματοπιήσει μια μικρή υπέρβαση. Ήρθε στην Ελλάδα και με μια προπόνηση, τέθηκε στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα για το ματς με την Άλμπα. Ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα έτσι κι αλλιώς «φημίζεται» για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι νεοφερμένοι παίκτες στην προσαρμογή τους, λόγω του ιδιαίτερου μπάσκετ που πρεσβεύει το σύνολο των «ερυθρόλευκων».

Στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα της Τρίτης (30/01), η δυσκολία του Ράιτ ήταν εμφανής και δικαιολογημένη. Στο δεύτερο ημίχρονο, το ματς άνοιξε πάρα πολύ και ο Ράιτ βρήκε ευκαιρίες στο ανοιχτό γήπεδο, χωρίς να έχει απέναντί του και κάποιον αντίπαλο υψηλού επιπέδου, στην frontline της Άλμπα. Συνεπώς, «έφτιαξε» τους αριθμούς και άφησε θετικότατες εντυπώσεις. Εξ’ άλλου, τα προσόντα του είναι οφθαλμοφανή, και εντυπωσίασαν το κοινό στο ΣΕΦ.

 

Την Πέμπτη (01/02), όμως, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Ο Ράιτ βρήκε απέναντί του έναν από τους δυσκολότερους αντιπάλους που θα μπορούσαν να του τύχουν, τον Σερζ Ιμπάκα.

Ο Μπαρτζώκας τον ξεκίνησε βασικό και όπως διαμορφώθηκε το rotation, ο Αμερικανός σέντερ πέρασε τα περισσότερα από τα 16:45 λεπτά συμμετοχής του με τον 34χρονο ως αντίπαλο. Επιθετικά, ο Ράιτ δεν κατάφερε να βοηθήσει, πετυχαίνοντας μόλις δύο πόντους, με 1/4 δίποντα, οι οποίοι μάλιστα προήλθαν από ένα «σκοτωμένο» σουτ υπό πίεση χρόνου. Αυτό είναι βέβαια λογικό, διότι δεν έχει βρει επικοινωνία με τους συμπαίκτες του. Το θετικό είναι ότι δεν εκβιάζει προσπάθειες, δεν βάζει την μπάλα στο παρκέ και έχει το κεφάλι ψηλά αναζητώντας την πάσα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ασίστ στον Πίτερς για το 44-39 στην τρίτη περίοδο.

Στην άλλη πλευρά του γηπέδου, η «ωμή» αλήθεια είναι πως ο Ιμπάκα έκανε ό,τι ήθελε απέναντι στον Ράιτ. Τρεις φάσεις με καθαρό ένας εναντίον ενός στο ποστ, ένα τρίποντο, ένα mid-range και ένα καλάθι από επιθετικό ριμπάουντ, ήταν ο απολογισμός του Ισπανο-Κονγκολέζου απέναντι στον 23χρονο. Τελικά, ο σέντερ της Μπάγερν ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 18 πόντους (8/12 σουτ) και 8 ριμπάουντ. Αξίζει να επισημάνουμε βέβαια, και την ευθύνη της ομαδικής άμυνας σε κάποιες από τις φάσεις αυτές. Ακόμα κι αν ήταν επιλογή να μην έρχεται βοήθεια όταν ξεκινούσε να ποστάρει ο Ιμπάκα, δεν έπρεπε να φτάνει με τέτοια ευκολία ακριβώς στο σημείο που ήθελε, για να εκτελέσει με το δεξί του χέρι. Η αμυντική προσπάθεια του Αμερικανού, πάντως, ειδικά στις μονομαχίες της τρίτης περιόδου με τον Ιμπάκα, ήταν αρκετά καλή.

Στις αλλαγές, ο νεοαποκτηθείς σέντερ του Ολυμπιακού δείχνει να ανταποκρίνεται επαρκώς, είναι γρήγορος και πιέζει καλά την μπάλα, αν και ο Φρανσίσκο τον δυσκόλεψε αρκετά, όταν κλήθηκε να τον μαρκάρει, και με ακόμα καλύτερους γκαρντ θα μπορούμε να βγάλουμε πιο ουσιαστικό συμπέρασμα για την ικανότητά του.

Είναι λοιπόν δεδομένο, πως ο Ράιτ έκανε μια τρομερά φιλότιμη προσπάθεια αυτήν την εβδομάδα, και έδωσε υπερπολύτιμη ανάσα στο Γιώργο Μπαρτζώκα. Προσέφερε ένα ποιοτικό 25λεπτο κόντρα στην Άλμπα, ενώ και τα λεπτά που αγωνίστηκε χθες, ήταν έμμεσα ο λόγος για τον οποίο ο «λαβωμένος» Πετρούσεφ μπόρεσε να προσφέρει ένα σπουδαίο τέταρτο δεκάλεπτο. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο ότι ένας παίκτης της κλάσης του Ιμπάκα, του δημιούργησε προβλήματα, στα οποία δεν μπόρεσε να βρει λύσεις. Ο Μπαρτζώκας ελπίζει πως το «μάθημα» αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά για τον 25χρονο, για τον οποίο κάθε μέρα που περνά με την ομάδα, είναι κέρδος ενόψει των καθοριστικών αγώνων που έρχονται σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0