Πρόσωπα

Πρώτη αγάπη και παντοτινή: Ο Τσιτσαρίτο ταξίδεψε, έμαθε και γυρνά εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, στην Τσίβας!

Πρώτη αγάπη και παντοτινή: Ο Τσιτσαρίτο ταξίδεψε, έμαθε και γυρνά εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, στην Τσίβας!

Χαβιέρ Ερνάντες ή αλλιώς, για τους... λάτρεις, Τσιτσαρίτο. Ένα παιδί που βγήκε από τα «άδυτα» της Γουαδαλαχάρα, όταν ανακαλύφθηκε από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Έζησε το όνειρο στην Ευρώπη, δοκίμασε και την Αμερική, όμως ένα... βήμα πριν το τέλος της καριέρας του ήρθε η ώρα να επιστρέψει εκεί απ’ όπου όλα ξεκίνησαν!

Ελάχιστοι τον γνωρίζουν με το πραγματικό του όνομα, μιας και στην φανέλα του αποτυπώνεται το ψευδώνυμό του. Ο πατέρας του, επίσης Χαβιέρ Ερνάντες και ποδοσφαιριστής, αποκαλούνταν Τσίτσαρο, που σημαίνει μπιζέλι, λόγω των πράσινων ματιών του. Έτσι, ο μικρός Χαβιέρ, ονομάστηκε αυτόματα Τσιτσαρίτο, ένα όνομα το οποίο έμελλε να ακουστεί παντού.

Ξεκίνησε από την Κλουμπ Ντεπορτίβο Γουαδαλαχάρα, κοινώς γνωστή ως Τσίβας, αρχικά από τα χαμηλότερα ranks και γρήγορα κέρδισε μια θέση στην πρώτη ομάδα. Το ταλέντο του δεν άργησε να αναγνωριστεί και σύντομα θα πραγματοποιούσε το όνειρό του να παίξει στην Ευρώπη.

Ένας scout της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν εκέινος που τον ανακάλυψε τον Οκτώβριο του 2009 και τον έβαλε στο... ραντάρ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος έδειξε άμεσο ενδιαφέρον. Αν και στην αρχή, δεν ήθελαν να βιαστούν να τον αποκτήσουν, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, η πιθανή συμμετοχή του στο Μουντιάλ με την Εθνική Μεξικού ανάγκασε τον σύλλογο να παραθέσει άμεσα την προσφορά του στην μεξικανική ομάδα.

Ο αρχικυνηγός ταλέντων της Γιουνάιτεντ, Τζιμ Λόλορ, ταξίδεψε για τρεις εβδομάδες στο Μεξικό να τον παρακολουθήσει, επιστρέφοντας έδωσε θετικό report, και οι υπογραφές δεν άργησαν να... πέσουν. Η μεταγραφή του στους «κόκκινους διαβόλους» επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την διορατικότητα του Σερ Άλεξ και το καλό του... μάτι για ταλέντο.

Στην πρώτη του σεζόν (2010/11) «αντάμειψε» τον προπονητή του για την εμπιστοσύνη που του έδειξε. Αυτός ο παίκτης αν ήξερε να κάνει κάτι καλά, αυτό ήταν να σκοράρει! Στις 8 Μαΐου, άνοιξε το σκορ σε μια εντός έδρας νίκη κόντρα στην Τσέλσι, σε μόλις 36 δευτερόλεπτα. Αυτό το γκολ τον... έχρισε τον πρώτο παίκτη μετά τον Ρουντ φαν Νίστελροϊ τη σεζόν 2001/02, που σκόραρε 20 γκολ για την ομάδα του τη χρονιά που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του.

Λίγο αργότερα κέρδισε το βραβείο Sir Matt Busby Player of the Year, ενώ κατέκτησε και το πρωτάθλημα. Στην Ευρώπη, η Γιουνάιτεντ έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League, όπου ηττήθηκε 3-1 από την Μπαρτσελόνα,τελικά. Πάντως, η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου, τον κατονόμασε ως τον παγκόσμιο goalgetter για το 2023, ξεπερνώντας τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν πιο δύσκολα. Την αμέσως επόμενη σεζόν, ταλαιπωρήθηκε από αμέτρητους τραυματισμούς, που του στοίχισαν πολύτιμο αγωνιστικό χρόνο, ενώ αποκαλύφθηκε από τον γιατρό της Τσίβας, ότι ο Τσιτσαρίτο έπασχε από μια προϋπάρχουσα νευρολογική πάθηση, και υπέφερε από οξείες ημικρανίες και πονοκεφάλους ως έφηβος.

Την σεζόν 2012/13, την τελευταία του Σερ Άλεξ στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα για ακόμη μια φορά και ο Τσιτσαρίτο άριχσε να ξαναπαίρνει τα πάνω του, όμως η αποχώρηση του Φέργκιουσον έφερε την επικείμενη αποχώρηση και του Μεξικανού επιθετικού.

Υπό την ηγεσία του Ντέιβιντ Μόγιες και έπειτα του Λουίς φαν Χάαλ, ο χρόνος που του δινόταν μειώθηκε σημαντικά, παρόλο που ακόμη και όταν έμπαινε ως αναπληρωματικός, η αναλογία των λεπτών που αγωνιζόταν ανά γκολ ήταν από τις πιο παραγωγικές στην ιστορία της Premier League.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2014 πήγε δανεικός στην Ρεάλ Μαδρίτης, με τους «λος μπλάνκος» να έχουν την δυνατότητα να τον διεκδικήσουν με το πέρας του δανεισμού. Σε 23 ματς σκόραρε επτά φορές, μια εξ αυτών στις 22 Απριλίου 2015, όταν πέτυχε το νικητήριο γκολ απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, που έστειλε την «βασίλισσα» απευθείας στα ημιτελικά του Champions League. Αποδείκνυε επανειλημμένα την αξία του, όμως ούτε εκεί προβλεπόταν να μείνει, επιστρέφοντας στην Γιουνάιτεντ.

Ο Φαν Χάαλ δεν άργησε να τον... ξεφορτωθεί και στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παράθυρο του 2015, ο Τσιτσαρίτο συμφώνησε με την Μπάγερ Λεβερκούζεν, υπογράφοντας για τρία έτη. Εκεί βρήκε τον παλιό καλό του εαυτό. Από το 2015 έως το 2017 ήταν διαρκώς στην κορυφή ως ο τοπ σκόρερ της ομάδας.

Τουλάχιστον τέσσερις φορές κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου παίκτη του μήνα, και παρόλο που οι τραυματισμοί τον «ακολούθησαν» και εκεί, δεν... παραδόθηκε λεπτό στην δίνη τους. Αποτελεί ζωντανό παράδειγμα, πως παρά τις αναποδιές και τις κακουχίες έρχονται καλύτερες μέρες, αρκεί και εσύ να συνεχίζεις να προσπαθείς.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2017, μετά το παιχνίδι με την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Ερνάντες έγινε ο Μεξικανός παίκτης με τις περισσότερες εμφανίσεις στο Champions League, σημειώνοντας 47 και ξεπερνώντας τις 46 του παιδικού του ειδώλου, Ραφαέλ Μάρκες. Πολύ σύντομα όμως, θα γυρνούσε για λίγο πίσω στην Αγγλία.

Αυτή τη φόρα για χάρη της Γουέστ Χαμ, η οποία τον έκανε δικό της για 16 εκατομμύρια λίρες. Η απόλυση του Σλάβεν Μπίλιτς έφερε τον Μόγιες στην τεχνική ηγεσία των «σφυριών». Κρύος ιδρώτας... έλουσε τον Τσιτσαρίτο, καθώς η προηγούμενη συνεργασία τους είχε βρει τον Μεξικανό κυρίως στον πάγκο. Αυτή τη φορά ο Σκωτσέζος τεχνικός ήρθε με άλλη διάθεση, χαρακτηρίζοντάς τον ως κορυφαίο σκόρερ και εξαιρετικό στα τελειώματα, προς έκπληξη πολλών.

Παρόλο που, μόλις έξι μήνες μετά τον ερχομό του στην ομάδα, οι «κακές γλώσσες» τον θέλανε εκτός, εκείνος απέδειξε ότι ήρθε για να μείνει. Επέστρεψε στα γκολ και στις 22 Φεβρουαρίου 2019 πέτυχε αυτό της ισοφάρισης με αντίπαλο την Φούλαμ, το 50ο στην καριέρα του στην Premier League, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος Μεξικανός που πετυχαίνει αυτό το ορόσημο.

Στις 30 Αυγούστου 2019 γνωστοποίησε στον σύλλογο την επιθυμία του να αγωνιστεί και πάλι στην La Liga, αυτή τη φορά με την Σεβίλλη, όπου έμεινε για μια σεζόν μόλις, τότε που ο Covid μάλιστα βρισκόταν σε έξαρση. Σύντομο ήταν αυτό το πέρασμα και έπρεπε να αναζητήσει την τύχη του αλλού. Και κάπως έτσι, εμφανίστηκε η Αμερική!

Η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, όπως εύκολη δεν ήταν και η απόφαση να αποχωριστεί το ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Φανερά συγκινημένος ανακοίνωσε στον πατέρα του ότι το όνειρό του να παίξει στην Ευρώπη μόλις είχε τελειώσει.

Σύντομα πήρε τα πάνω του, αφού Ευρώπη μπορεί να μην ήταν, αλλά θα συνέχιζε να παίζει ποδόσφαιρο. Η LA Galaxy έγινε το νέο του «σπίτι» και εκείνος η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Κατά καποιον τρόπο ακολούθησε τα βήματα των Ντέιβιντ Μπέκαμ και Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Όλη η φιλοσοφία της διοίκησης της ομάδας ήταν πως μεγάλα ονόματα θα αυξήσουν τους θεατές και ο Ζλάταν ήταν εκείνος που απέδειξε ότι ένας σουπερστάρ μόνος του μπορεί να κυριαρχήσει στο MLS.

Ο Ερνάντες προσπάθησε να «πατήσει» πάνω σε αυτή τη λογική και έφερε αποτελέσματα, ακόμη και... πληγμένος ξανά από τραυματισμούς. Το 2021 σκόραρε 17 φορές σε 21 παιχνίδια και το 2022 πέτυχε 18 γκολ σε 32 ματς. Παρ' όλα αυτά η LAFC, ο... ορκισμένος εχθρός της LA Galaxy, είχε «θαμπώσει» τους πάντες, ακόμη και τον τοπικό ισπανόφωνο πληθυσμό, στον οποίο στόχευε η Galaxy με την απόκτηση του Τσιτσαρίτο.

Αποφάσισαν, λοιπόν, να τον αποδεσμεύσουν, χωρίς να υπάρχει καμία υπόνοια για το μέλλον του. Το Μάιο του 2022, υπήρξαν αναφορές πως λίγο αφότου ανέλαβε προπονητικά καθήκοντα ο Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ, ζήτησε την μεταγραφή του Μεξικανού πρώην διεθνή στην ομάδα, κάτι που θα του επέτρεπε να επιστρέψει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Τελικά, η συζήτηση έμεινε... στον αέρα και ο Ερνάντες έμεινε ελεύθερος. Τα σενάρια για την οριστική αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο... οργίαζαν. Μέχρι τώρα, που ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στην ενεργό δράση μετά από 230 μέρες απουσίας. Αναρωτιέστε πού; Μα, στην Τσίβας, φυσικά!

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Επιστροφή εκεί που το όνειρό του πήρε για πρώτη φορά «σάρκα και οστά». Γρήγορος, τολμηρός με ακρίβεια στο τελείωμα και αυτοπεποίθηση σε κάθε του βήμα, σε κάθε του ελιγμό, παρομοιάστηκε ουκ ολίγες φορές με τον Μίροσλαβ Κλόζε. Απέκτησε εμπειρία και τώρα ήρθε η ώρα να την μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές.

Η όμορφη σχέση που διατηρούσε με τον Σερ Άλεξ φάνηκε από το εγκάρδιο μήνυμα που του έστειλε ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με αφορμή το νέο του, ή ίσως πάλι, το τελευταιό του εγχείρημα. Ένα «παραμυθένιο» τέλος σε μια ονειρική καριέρα!

Σουζάννα Μποντίνη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0