Πρόσωπα

Αμυντικός σε διασυλλογικό επίπεδο, φορ σε διεθνές; Ναι, και ο Εμίλιο Νσουέ συνεχίζει να σκοράρει ακάθεκτος! (video)

Αμυντικός σε διασυλλογικό επίπεδο, φορ σε διεθνές; Ναι, και ο Εμίλιο Νσουέ συνεχίζει να σκοράρει ακάθεκτος! (video)

Λένε συχνά, ότι η μπάλα δεν «κοιτά» ηλικία. Αυτό είναι κάτι που στο φετινό Κύπελλο Εθνών Αφρικής αποδεικνύεται περίτρανα, εάν δει κανείς τον πίνακα των σκόρερ. Ο 34χρονος Εμίλιο Νσουέ δηλώνει «παρών» και δίνει το δικαίωμα στην Ισημερινή Γουινέα να ελπίζει στο όνειρο!

Η Ισημερινή Γουινέα βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας (22/1) στη φάση των νοκ-άουτ του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Σε έναν όμιλο με ΝιγηρίαΑκτή Ελεφαντοστού και Γουινέα Μπισάου, η ομάδα του Χουάν Μίτσα πανηγύρισε μία σπουδαία πρόκριση μετά την επιβλητική νίκη με 4-0 κόντρα στη διοργανώτρια Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο εμβληματικός αρχηγός της χώρας, Εμίλιο Νσουέ, την έχει πάρει από το χέρι με στόχο να την οδηγήσει όσο πιο μακριά γίνεται. Με πέντε γκολ είναι πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση. Μάλιστα, στην αναμέτρηση με τη Γουινέα Μπισάου λίγες μέρες πριν (18/1, 4-2), σημείωσε χατ-τρικ και έγινε ο πιο μεγάλος σε ηλικία ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, σε ηλικία 34 ετών!

Μάλιστα, η απόδοση των πέντε τερμάτων στη φάση των ομίλων, είναι η δεύτερη καλύτερη μετά από εκείνη των επτά γκολ το 1970, από τον Ιβοριανό Λορέν Ποκού.

Υπάρχει, όμως, ένα παράδοξο στην όλη ιστορία: η φυσική του θέση στο γήπεδο είναι διαφορετική όταν δεν αγωνίζεται με τα χρώματα της πατρίδας του, ή, αν προτιμάτε, όταν αγωνίζεται με αυτή.

Γεννημένος στην Ισπανία, ξεκίνησε την καριέρα του στη Μαγιόρκα το 2007, στην οποία ενίοτε έπαιζε ως δεξί μπακ, ενώ άλλοτε ως δεξί ή αριστερό εξτρέμ.

Στην ουσία ως δεξί μπακ καθιερώθηκε επτά χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Αγγλία και τη Μίντλεσμπρο, τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Στο «Νησί» έμεινε για μία τετραετία, για λογαριασμό της «Μπόρο» και της Μπέρμιγχαμ, προτού ετοιμάσει βαλίτσες για το νησί της Αφροδίτης.

Εκεί υπήρξε παίκτης του ΑΠΟΕΛ και, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, του Απόλλωνα Λεμεσού, προτού επιστρέψει στην Ισπανία και λογαριασμό της Ιντερσίτι που αγωνίζεται στην τρίτη τη τάξει κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Μετράει έξι συμμετοχές ως επιθετικός από τα συνολικά 11 ματς φέτος.

Σε νεαρότερη ηλικία, υπήρξε διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές της Ισπανίας. Μάλιστα, έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση του Euro U19 το 2007, νικώντας στον τελικό την Ελλάδα των Νίνη και Μήτρογλου!

Ωστόσο, το 2013 επέλεξε να αντιπροσωπεύει στο εξής τη χώρα καταγωγής του πατέρα του και έκτοτε είναι διεθνής με την εθνική ομάδα της Ισημερινής Γουινέας, της οποίας το εθνόσημο έχει φορέσει 37 φορές σκοράροντας και 15 γκολ.

Ο ρόλος του στην εθνική ομάδα είναι πολύ διαφορετικός απ’ ό,τι σε διασυλλογικό επίπεδο και βρίσκεται συνήθως στην κορυφή της επίθεσης.

Η Ισημερινή Γουινέα αγωνίζεται για τέταρτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Ο Νσουέ είναι σε τρομερή αγωνιστική κατάσταση και η ομάδα του Μίτσα έχει κάθε λόγο να χαμογελάει και να ελπίζει σε μία «ονειρική» συνέχεια. Με μπροστάρη τον εμβληματικό αρχηγό της Εμίλιο Νσουέ που καθοδηγεί τη χώρα του στο πιο όμορφο ταξίδι.

Άρτεμις Κλεφτάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0