Πρόσωπα

Σαν να μην πέρασε μία μέρα: Τιμωρήθηκαν, γύρισαν, σκόραραν στο πρώτο παιχνίδι και οδήγησαν σε τίτλους τις ομάδες τους! (video)

Σαν να μην πέρασε μία μέρα: Τιμωρήθηκαν, γύρισαν, σκόραραν στο πρώτο παιχνίδι και οδήγησαν σε τίτλους τις ομάδες τους! (video)

Πέρασαν 259 ημέρες, για να δούμε ξανά τον Ιβάν Τόνεϊ στα γήπεδα. Επέστρεψε μετά από την τιμωρία με τον παράνομο στοιχηματισμό, σκόραρε, και η Μπρέντφορντ έχει κερδίσει μαζί του στο 2024, τον ίδιο αριθμό αγώνων που επικράτησε και τον τελευταίο 1,5 μήνα. Της είναι απαραίτητος. Αλλά δεν είναι η μόνη περίπτωση στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που βιώνει μία τόσο επιδραστική επιστροφή, αφότου έμεινε εκτός εξαιτίας του στοιχήματος και όχι τραυματισμού. Το έχουν κάνει ο Ερίκ Καντονά, ο Κλάους Φίσερ και δύο μεγάλα αστέρα της εθνικής Ιταλίας. Πριν από τον Τόνεϊ, για τον… Τόνεϊ λοιπόν. Ας δούμε τις περιπτώσεις στο BN Sports, με άπαντες εν συνεχεία να «γράφουν» ιστορία με τις ομάδες τους!

Ο Ιβάν Τόνεϊ επέστρεψε και πλέον, τα δεδομένα για την Μπρέντφορντ είναι διαφορετικά. Πέρασε σίγουρα τους χειρότερους 8,5 μήνες της ποδοσφαιρικής του ζωής. Κρίθηκε ένοχος για παράνομο στοιχηματισμό, έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για 259 ημέρες.

Για να βρει κανείς το τελευταίο του παιχνίδι, πρέπει να γυρίσει τον χρόνο στις αρχές του περασμένου Μαΐου και στην επίσκεψη της Λίβερπουλ στο «Κομιούνιτι». Όσο για το τελευταίο του γκολ; Πρέπει να φτάσουμε στον προηγούμενο Απρίλιο και στην αναμέτρηση με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Τότε που ο Ιβάν Τόνεϊ «πλήγωνε» τους «κόκκινους» και το ποδόσφαιρο τον ήθελε να επιστρέψει και να συνεχίσει εκεί από όπου σταμάτησε.

Βασικός με τις «μέλισσες» και… αρχηγός, γκολ για το 1-1, με απευθείας εκτέλεση φάουλ και νίκη για την Μπρέντφορντ, για πρώτη φορά μετά το ξεκίνημα του Δεκεμβρίου. Μία σπουδαία στιγμή για τον Ιβάν Τόνεϊ, που όμως, δεν είναι ο πρώτος. Πιθανώς, δεν θα είναι και ο τελευταίος.

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις παικτών που τιμωρήθηκαν από τη Λίγκα στην οποία αγωνίζονταν, έμειναν εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα, γύρισαν και σκόραραν στην επιστροφή τους. Ή ακόμη και αν δεν βρήκαν δίχτυα, διακρίθηκαν με τα club τους.

Το BN Sports έχει βρει ακόμη τέσσερις ανάλογες περιπτώσεις και σας τις παρουσιάζει:

Προφανώς και το πρώτο όνομα που σας έρχεται στο μυαλό, ανήκει πολύ λογικά στον Ερίκ Καντονά. Γυρνάμε τον χρόνο στο μακρινό 1995. Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Ιανουαρίου και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιμετώπιζε την Κρίσταλ Πάλας, στο Σέλχαστ Παρκ του Λονδίνου. Το μαρκάρισμα του σταρ των «κόκκινων διαβόλων», έχει αναλάβει ο Ρίτσαρντ Σο, ένας κλασικός σκληροτράχηλος Άγγλος αμυντικός, που χρησιμοποιεί κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να σταματήσει τον προσωπικό του αντίπαλο.

Στο 3o λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου, ο Καντονά χάνει την ψυχραιμία του και τον φιλοδωρεί με μία κλωτσιά. Ο διαιτητής αποβάλει τον Γάλλο, που φεύγει αμίλητος προς τα αποδυτήρια.

Τότε, ο Μάθιου Σίμονς, ένας τύπος στην εξέδρα, βρίζει τον ίδιο και τη Γαλλία. Προτού το καταλάβει, επέρχεται η… Νέμεσις από τον σταρ της Γιουνάιτεντ, που του επιτίθεται με εναέρια κλωτσιά.

Τιμωρείται. Μένει εκτός αγωνιστικής δράσης μέχρι το τέλος της σεζόν και επιστρέψει στις 10 Ιανουαρίου του 1995, για το παιχνίδι με τη Λίβερπουλ. Δείχνει αμέσως πόσο έλειψε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σκοράρει με πέναλτι για το τελικό 2-2 της ομάδας του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και είναι σαν να μην πέρασε μία μέρα. Στο τέλος της σεζόν, ο Καντονά πήρε το νταμπλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1996, ενώ σκόραρε και στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, για το 1-0 της ομάδας του απέναντι και πάλι στη Λίβερπουλ.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η χρονιά που δεν έπαιξε, είναι και η μοναδική που δεν πήρε το πρωτάθλημα, όσο βρισκόταν στην Αγγλία! Τότε, η Μπλάκμπερν είχε φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου.

Ο ίδιος έφτασε στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος με τη Λιντς το 1992, ενώ κατέκτησε τον τίτλο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το ’93, το 94’, αλλά και το ’96 και ’97, όταν και ανακοίνωσε αιφνιδίως την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Περνάμε στον Πάολο Ρόσι. Ακόμη μία περίπτωση ενός ποδοσφαιριστή που τέθηκε εκτός για παράνομο στοιχηματισμό στην Ιταλία. Τιμωρήθηκε το 1980 από τη Λίγκα και έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για μία διετία.

Ωστόσο, το γεγονός πως κρινόταν απαραίτητος για την εθνική ομάδα της χώρας του, είχε ως συνέπεια να μειωθεί η ποινή του, προκειμένου να μπορεί να αγωνιστεί πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Επέστρεψε εν τέλει, τον Μάιο του 1982, τρία παιχνίδια προτού ολοκληρωθεί η σεζόν. Το πρώτο του ματς έλαβε χώρα απέναντι στην Ουντινέζε. Ο Ρόσι αγωνίστηκε για 70 λεπτά, σκόραρε και η Γιουβέντους επιβλήθηκε με το εντυπωσιακό 5-1, εκτός έδρας.  

Ακολούθησε το Μουντιάλ, με τον Ρόσι να είναι ο κορυφαίος της χώρας του. Σκόραρε έξι φορές συνολικά. Τρεις με την Βραζιλία, δύο με την Πολωνία στα ημιτελικά και ένα γκολ με τη Γερμανία στον μεγάλο τελικό, με τη «Σκουάντρα Ατζούρα» να κατακτά το τρόπαιο, με το νικηφόρο 3-1.

Στην ίδια ιστορία με τον Πάολο Ρόσι, συμπεριλαμβάνεται και ο Μπρούνο Τζιορντάντο. Ένας ποδοσφαιριστής που συνέδεσε το όνομά του με τη Λάτσιο. Ήταν 19 χρονών τότε, είχε πετύχει 19 γκολ στην κατηγορία και τιμωρήθηκε για μία τριετία, με την ποινή επίσης να μειώνεται στη διετία.

Η Λάτσιο αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία τότε του ιταλικού ποδοσφαίρου, και αυτός, επέστρεψε στην 3η αγωνιστική και την αναμέτρηση της Λάτσιο με τη Μόντσα. Το τελικό 1-1 διαμορφώθηκε με γκολ του, με τον Τζιορντάνο να ολοκληρώνει τη σεζόν και πάλι ως πρώτος σκόρερ, όπως και πριν τιμωρηθεί.

Επρόκειτο για ένα σπουδαίο ταλέντο, που εν συνεχεία, μετέβη στη Νάπολι, προκειμένου να «απογειώσει» την καριέρα του. Έγινε συμπαίκτης με τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, κατέκτησε στο πλάι του το πρωτάθλημα του 1987 με τη Νάπολι, ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο Ιταλίας την ίδια σεζόν, με 10 γκολ.

Έφυγε από τους «παρτενοπέι» την επόμενη σεζόν, πήγε στην Άσκολι και παρότι μεσολάβησε και η μεταγραφή στην Μπολόνια, ολοκλήρωσε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Άσκολι.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης; Συνυπήρξε με τον Μαραντόνα σε ακριβώς… 100 παιχνίδια, με αμφότερους να έχουν δώσει γκολ ή ασίστ ο ένας στον άλλον, σε οκτώ περιπτώσεις. Μία υπέροχη ποδοσφαιρική ιστορία για Ρόσι και Τζιορντάνο, που αποτελούσαν τα δύο μεγάλα αστέρια της εθνικής Ιταλίας για την εποχή.

rosi.jpg

Και περνάμε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που αφορά στοιχηματισμό, το οποίο έλαβε χώρα στη Γερμανία, τον τελευταίο… έναν αιώνα. Γυρνάμε τον χρόνο στο 1971 και στρέφουμε την προσοχή μας στον Κλάους Φίσερ.

Τότε, αγωνιζόταν στη Σάλκε και φημολογείται πως είχε εμπλακεί, μαζί με 70 παίκτες και προπονητές αθροιστικά, συμπεριλαμβανομένου και του Ρολφ Ρίσμαν, σε παράνομο στοιχηματισμό. Οι αναμετρήσεις που εξετάστηκαν και έκριναν ένοχο τον Φίσερ, ήταν αυτή της Αρμίνια με τη Σάλκε και της Αρμίνια με την Χέρτα.

Ήθελαν να γνωρίζουν ποια ομάδα θα υποβιβαστεί από την κατηγορία και ολόκληρη αυτή η ιστορία, έγινε σχετικά σύντομα αντιληπτή.

Έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για έναν χρόνο, επέστρεψε και έκανε τεράστια καριέρα στη Σάλκε. Την βοήθησε να γίνει πρωταγωνίστρια, κατέκτησε μαζί της το Κύπελλο εκείνης της σεζόν, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Bundesliga το 1975-76 με 29 γκολ.

Παράλληλα, σημείωσε το περίφημο γκολ στο Γερμανία – Γαλλία 3-3 για την χώρα του, σε εκείνο το παιχνίδι στη Σεβίλλη, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982. Οι «τρικολόρ» προηγούνταν με 3-1, αυτός ισοφάρισε και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση και επί της ουσίας, «έγραψε» ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς ποτέ πριν παιχνίδι Μουντιάλ, είχε οδηγηθεί σε αυτή τη διαδικασία.

Ήταν γνωστός για τα ψαλιδάκια του και την ικανότητά του να σκοράρει με αυτόν τον τρόπο. Για τον λόγο αυτό, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, κλήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή να εκτελέσει μερικά και… μαντέψτε. Η μπάλα πήγαινε στο «Γ» και ο Φίσερ είχε συμπληρώσει ήδη το 66ο έτος της ηλικίας του!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0