Πρόσωπα

Φατίχ Τερίμ: Ο Παναθηναϊκός έχει στα… χέρια του τον «δημιουργό» της κορυφαίας «Γαλατά» του 21ου αιώνα! (video)

Φατίχ Τερίμ: Ο Παναθηναϊκός έχει στα… χέρια του τον «δημιουργό» της κορυφαίας «Γαλατά» του 21ου αιώνα! (video)

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποτελεί παρελθόν από τον «πράσινο» πάγκο, με τον Παναθηναϊκό να έχει ήδη τον επόμενο… καπετάνιο του. Ο Φατίχ Τερίμ είναι ο καινούργιος προπονητής της ομάδας και η καριέρα του μιλάει από μόνη της…

Όταν ξημέρωσε η 26η Δεκεμβρίου λίγοι περίμεναν τον… χείμαρρο που θα ακολουθούσε. Δημοσιεύματα από την Τουρκία πυροδότησαν μία «βόμβα», ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό, με τους «πράσινους» να έχουν ήδη βρει τον αντικαταστάτη του, στο πρόσωπο του Φατίχ Τερίμ.

Ο Τούρκος προπονητής ολοκλήρωσε την τέταρτη θητεία του στον πάγκο της Γαλατάσαραϊ τον Ιανουάριο του 2022 και επανέρχεται στους πάγκος, αναλαμβάνοντας τα… κλειδιά του Παναθηναϊκού.

Τα επιτεύγματα του Τερίμ στην προπονητική είναι πάμπολλα, ένα όμως πραγματικά ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα και αυτό δεν είναι άλλο από την ιστορική κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA, με την «Γαλατά» το 2000.

Το «μαγικό» αυτό ταξίδι είχε ξεκινήσει από τους ομίλους του Champions League, εκεί όπου οι Τούρκοι κληρώθηκαν σε έναν όμιλο… φωτιά, με Τσέλσι, Χέρτα και Μίλα.

Η παρουσία τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ήταν αξιοπρεπέστατη, τα πάντα όμως θα κρινόντουσαν την τελευταία αγωνιστική, εντός έδρας απέναντι στη Μίλαν. Και οι δύο ομάδες ήθελαν τη νίκη για να έχουν μία ευρωπαϊκή συνέχεια.

Το παιχνίδι όμως έδειχνε να στραβώνει επικίνδυνα, διότι μέχρι και το 86ο λεπτό οι «ροσονέρι» είχαν το προβάδισμα με 2-1.

Κανείς όμως δεν πίστευε πως η Γαλατάσαραϊ πρόκειται να χάσει, κάτι που είχε εκμυστηρευτεί ο Τερίμ λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ούτε εγώ, ούτε οι παίκτες μου, ούτε το τεχνικό επιτελείο πιστεύαμε ότι θα χάναμε αυτό το παιχνίδι, ακόμη και όταν είχαν απομείνει μόλις πέντε λεπτά στο ρολόι».

Με τη νοοτροπία νικητή που είχε περάσει στην ομάδα του, ο πλέον τεχνικός του Παναθηναϊκού, η ανατροπή όντως έγινε και με δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά (3-2) η «Γαλατά» πήρε την πρόκριση για το Κύπελλο UEFA στέλνοντας τη Μίλαν στη τέταρτη θέση και… σπίτι της.

Στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή κατηγορία, ξεκίνησε ένας… άθλος που οδήγησε τη Γαλατάσαραϊ και το τουρκικό ποδόσφαιρο στην απόλυτη καταξίωση.

Σε μία αήττητη πορεία στο Κύπελλο UEFA, ο Τερίμ κατάκτησε με την αγαπημένη του «Γαλατά», τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο τουρκικής ομάδας.

Πρώτο… θύμα ήταν η Μπολόνια, η οποία αν και έδωσε μία άξια μάχη, τελικά «λύγισε» στο Αλί Σαμί Γιεν, με συνολικό σκορ (3-2).

Για την φάση των «32» ακολούθησε η Ντόρτμουντ, όπου και δέχθηκε μία γερή… σφαλιάρα εντός έδρας, όταν και η Γαλατάσαραϊ «άλωσε» το Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ με 2-0.

Βέβαια από εκείνο το παιχνίδι τα βλέμματα είχαν κλέψει οι Τούρκοι οπαδοί στις κερκίδες. Οι Γερμανοί δεν έδωσαν αρκετά εισιτήρια για τους φιλοξενούμενους, με αποτέλεσμα αυτοί να αγοράσουν των Γερμανών, δύο και τρεις φορές πιο ακριβά γεμίζοντας την Βεστφαλία με σημαίες και κασκόλ της «Γαλατά». Στον επαναληπτικό το 0-0 μέσα στην Τουρκία ήταν αρκετό για τον Τερίμ να προχωρήσει στον επόμενο γύρο.

Για τα προημιτελικά «ξεπέταξε» με ιδιαίτερη άνεση τη Μαγιόρκα, με συνολικό σκορ 6-2 και έφυγε… αέρα για τα ημιτελικά.

Οι αναμετρήσεις με την Λιντς σημαδεύτηκαν από ένα τραγικό γεγονός. Μία μέρα πριν την έναρξη του πρώτου αγώνα στην Κωνσταντινούπολη, δύο Άγγλοι έχασαν τη ζωή τους.

Η Γαλατάσαραϊ πήρε τη νίκη με 2-0, στον επαναληπτικό όμως το κλίμα ήταν ιδιαίτερα εχθρικό εναντίον τους, με του φιλάθλους της Λιντς να είναι εξοργισμένοι για τον χαμό των δύο οπαδών.

Στο «Νησί» η ομάδα του Τερίμ άντεξε και πήρε την ισοπαλία με 2-2 «κλειδώνοντας» μία θέση για τον μεγάλο τελικό.

Εκεί βρήκε απέναντι στης την Άρσεναλ. Στην Κοπεγχάγη Γαλατάσαραϊ και «κανονιέρηδες» έμειναν… κολλημένοι στο μηδέν, με τον τίτλο να κρίνεται στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί οι Τούρκοι έδειξαν για άλλη μία φορά χαρακτήρα και έκαναν δικό τους το χρυσό μετάλλιο του Κυπέλλου UEFA με 4-1, αφήνοντας την Άρσεναλ χωρίς ευρωπαϊκό τίτλο.

Ο Φατίχ Τερίμ είναι ένας προπονητής που γνωρίζει από αντιξοότητες, προσαρμόζεται στις δύσκολες καταστάσεις και το πάθος του παρομοιάζεται με λίγους. Στη «μαγική» πορεία της Γαλατάσαραϊ τη σεζόν 1999/00, στον αγωνιστικό χώρο βγήκαν όλα αυτά τα προτερήματα του. Πλέον μένει να δούμε αν θα μπορεί να τα μεταφέρει και στον Παναθηναϊκό.

Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0