Πρόσωπα

Αντρέ Γκόμες, έλειψες πολύ στην Έβερτον, αλλά η Premier League δεν σε… ξέχασε! (video)

Αντρέ Γκόμες, έλειψες πολύ στην Έβερτον, αλλά η Premier League δεν σε… ξέχασε! (video)

Ο Αντρέ Γκόμες βρίσκεται στο ρόστερ της Έβερτον από τη σεζόν 2018/2019. Μαζί με τους Πίκφορντ και ΚάλβερτΛιούιν είναι οι μόνοι που «φυλάσσουν Θερμοπύλες» στην «μπλε» πλευρά του λιμανιού και από τότε δεν έχουν βιώσει και λίγα. Το σημερινό γκολ του Πορτογάλου, ήρθε να υπενθυμίσει την αδιαμφισβήτητη ποδοσφαιρική του αξία και την σπουδαία καριέρα του που φαίνεται να έχει εισέλθει σε οριστικά καθοδική τροχιά, σε ηλικία μόλις 30 ετών.

Από το καλοκαίρι του 2018, οι αλλαγές που έχουν διαδραματιστεί στον οργανισμό της Έβερτον είναι σαρωτικές. Έχουν δημιουργηθεί πανάκριβα ρόστερ, δίχως αυτό να έχει μετουσιωθεί σε αγωνιστικά επιτεύγματα. Έχουν μεσολαβήσει «ξηλώματα», διαρκείς αλλαγές προπονητών, «φλερτ» με το φάσμα του υποβιβασμού και εσχάτως, παραβίαση των κανόνων θεμιτού ανταγωνισμού της Premier League και εξοντωτική τιμωρία αφαίρεσης δέκα βαθμών. Με μία φράση κοσμογονικές εξελίξεις.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα, δικαιολογημένα, ο Τζόρνταν Πίκφορντ θεωρείται ένας από τους πλέον καταξιωμένους παίκτες της Έβερτον, έχοντας στηρίξει στα δύσκολα και έχοντας ταυτιστεί στο θυμικό της ομάδας των εφοπλιστών ως μια σύγχρονη σημαία του συλλόγου. Πλάι του και ο ΚάλβερτΛιούιν, παιδί των ακαδημιών και ικανός επιθετικός που όμως ποτέ δεν κατόρθωσε να δικαιώσει στις συστάσεις που συνόδευαν το όνομά του. Από κοντά τους, κάπου μόνιμα «παρκαρισμένος» μεταξύ πάγκου και κερκίδας όλο αυτό το διάστημα παραμένει ο, πολύ άτυχος και λόγω επιρρέπειας σε τραυματισμούς, Αντρέ Γκόμες.

Ο Πορτογάλος με μεγάλη καριέρα σε Μπενφίκα, Βαλένθια και Μπαρτσελόνα «αποβιβάστηκε» για πρώτη φορά στο «Γκούντισον Παρκ» με τη μορφή δανεισμού από τους «μπλαουγκράνα» το καλοκαίρι του 2018. Μέλος και της μεγάλης Πορτογαλίας του Φερνάντο Σάντος που πανηγύρισε την κατάκτηση του EURO 2016, ο 30χρονος σήμερα Γκόμες έχει κυριολεκτικά ξεχαστεί στην ποδοσφαιρική λήθη.

Ή ορθότερα είχε ξεχαστεί, καθώς η σημερινή του (μάλλον απρόσμενη και αναγκαστική) χρησιμοποίηση από τον Σον Ντάις στο παιχνίδι με αντίπαλο την Τότεναμ αλλά και το γκολ που σημείωσε με αντίπαλο τους «Πετεινούς» έκαναν άπαντες τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου να αναρωτηθούν τι κάνει και που βολοδέρνει αυτή η ψυχή. Ο Πορτογάλος πέρασε ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο στο 24ο λεπτό χώρο (αντικατέστησε τον Ιντρίσα Γκιέγ εξαιτίας προβλήματος τραυματισμού) και με αυτό τον τρόπο «έγραψε» τα πρώτα του αγωνιστικά λεπτά στην εφετινή σεζόν (66’ συνολικά) συνοδεύοντάς τα μάλιστα και με ένα τέρμα. Και τι τέρμα, πανέμορφο, ενδεικτικό της σπουδαίας κλάσης που διαθέτει ο Πορτογάλος.

Μάλιστα, το σημερινό του γκολ διαθέτει μία ιστορική σημειολογία, καθώς για να βρεθεί η τελευταία φορά κατά την οποία ο Πορτογάλος μέσος σκόραρε σε επίσημη διοργάνωση με τα χρώματα των «μπλε», θα πρέπει να ανατρέξουμε πίσω στο χρόνο και πιο συγκεκριμένα στον Ιανουάριο (8η) του 2022 και το παιχνίδι του τρίτου γύρου για το FA Cup μεταξύ της Έβερτον και της Χαλ Σίτι. Τότε τα «Ζαχαρωτά» είχαν επιβληθεί εκτός έδρας με σκορ 1 – 3, με τον Αντρέ Γκόμες να σκοράρει το ένα από τα τρία τέρματα της ομάδας του.

Μετά από καθυστέρηση 714 ημερών, αυτό που μένει είναι να φανεί εάν υπάρχει ζωή στον «ποδοσφαιρικό κόσμο» του Πορτογάλου. Ενός παίκτη με σπάνια ποδοσφαιρική κατάρτιση, αλλά προδομένου από πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0