Πρόσωπα

H… μονομαχία Σαμπόνις-Ομπράντοβιτς δεν γινόταν να μην είχε νικητή το «θαύμα της φύσης»! (video)

H… μονομαχία Σαμπόνις-Ομπράντοβιτς δεν γινόταν να μην είχε νικητή το «θαύμα της φύσης»! (video)

19 Δεκεμβρίου 1964: Ο Άρβιντας Σαμπόνις έρχεται στην ζωή με μοναδικό σκοπό να κυριαρχήσει στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μπάσκετ. Με αφορμή τα γενέθλια του θρυλικού σέντερ, το BN Sports «ξέθαψε» μία σπάνια φωτογραφία από τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στην Σεούλ το 1988.

Όταν ακούμε το όνομα Σαμπόνις κατευθείαν το μυαλό πηγαίνει στον θρυλικό σέντερ εκ Λιθουανίας ορμώμενο. που έκανε… δικά του τα μπασκετικά παρκέ τόσο της Ευρώπης, όσο και της άλλης πλευράς του Ατλαντικού τις δεκαετίες 1980-90.

Φυσικά και ο γιος του, Ντομάντας, είναι αντάξιος συνεχιστής του ονόματος πρωταγωνιστώντας με τις εμφανίσεις του στο Σακραμέντο. Μάλιστα, ανήμερα των γενεθλίων του πατέρα του είπε να του αφιερώσει όχι μόνο τη νίκη των Κινγκς κόντρα στους Γουίζαρντς, αλλά και το triple double που σημείωσε των 28 πόντων, 13 ριμπάουντ και 12 ασίστ.

Όμως, με αφορμή τα γενέθλια του μοναδικού Άρβιντας που γίνεται αισίως 59 χρονών, μία σπάνια φωτογραφία είδε το φως της δημοσιότητας και είναι αδύνατο να μείνει ασχολίαστη.

FFYxU88WQAYoKKh.jpg

Ο λόγος για τη μονομαχία του Σαμπόνις με τον κορυφαίο προπονητή της Ευρώπης, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ το 1988.

Καλά διαβάσατε! Κάποιοι είχαν την τύχη να απολαύσουν αυτούς τους δύο θρύλους του μπάσκετ να μοιράζονται το παρκέ και μάλιστα σε τελικό.

Αυτοί ήταν οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σοβιετικής Ένωσης, πριν τη διάλυσή της το 1991, όπου και κατέκτησαν το δεύτερο χρυσό τους μετάλλιο νικώντας την Γιουγκοσλαβία με 76-63.

olimpyc-games-1988-awarding.jpg

Μάλιστα, η Σοβιετική Ένωση προερχόταν από μία πολύ δυνατή «κούρσα» έχοντας αποκλείσει με 82-76 την Team USA στον ημιτελικό μιας και τότε δεν επιτρεπόταν ακόμη να συμμετάσχουν παίκτες από το NBA στην διοργάνωση, κάτι που άλλαξε αμέσως μετά όμως με τη δημιουργία της Dream Team το 1992.

Η Γιουγκοσλαβία του «Ζοτς» νίκησε με 91-70 την Αυστραλία και συνάντησε την Σοβιετική Ένωση του Σαμπόνις στον μεγάλο τελικό.

Εκεί το «θαύμα της φύσης» πιέστηκε πολύ για να αγωνιστεί, όπως και σε ολόκληρο το τουρνουά μιας και δεν είχε επανέλθει πλήρως από τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του, αφού είχε υποστεί ρήξη αχιλλείου τρέχοντας στις σκάλες του σπιτιού του για να προλάβει ένα τηλεφώνημα. Σαφώς και το επιτελείο του Πόρτλαντ είχε ασκήσει έντονη κριτική για την συμμετοχή του Σαμπόνις στην διοργάνωση και δεν είχε άδικο, αφού του άφησε διάφορα… κουσούρια.

Μπορεί να υπήρχε μία σημαντική διαφορά… ύψους ανάμεσα στον Ομπράντοβιτς και τον Σαμπόνις, αλλά σίγουρα επρόκειτο για μία «μονομαχία» δύο μπασκετανθρώπων που γνωρίζουν… καντάρια από το άθλημα με την «πορτοκαλί θεά».

αρχείο_λήψης_14.jpg

Όπως και η Σοβιετική Ένωση έτσι και ο Άρβιντας ξεχώρισε στην αναμέτρηση με 20 πόντους, 15 ριμπάουντ και 3 μπλοκ σε 37 λεπτά συμμετοχής έναντι των 6 πόντων, 1 ριμπάουντ και 1 ασίστ του Ομπράντοβιτς σε 23 λεπτά.

Αυτή η εμφάνιση μαζί και με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, όπως ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και ο Αλεξάντερ Βόλκοφ, που ξεχώρισαν, οδήγησαν την Σοβιετική Ένωση στην κορυφή του βάθρου την τελευταία της χρονιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βέβαια, ο Σαμπόνις ποτέ του δεν τραγούδησε τον ύμνο της καθώς υποστήριζε πως, «είμαι Λιθουανός».

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0