Πρόσωπα

«Και σαν τον Νεστορίδη, κανένας δεν θα βγει...»: Πώς από κοινός θνητός, έγινε θρύλος της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου! (video)

«Και σαν τον Νεστορίδη, κανένας δεν θα βγει...»: Πώς από κοινός θνητός, έγινε θρύλος της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου! (video)

Πυλώνας του νέου της γηπέδου και της ιστορίας της ΑΕΚ, γενικότερα. Ο Κώστας Νεστορίδης «έφυγε» από τη ζωή στα 93 του χρόνια, αλλά όσα άφησε πίσω του, θα κρατούν τη μνήμη του, για πάντα ζωντανή.

Η ιστορία γράφεται από τα έργα των ανθρώπων. Υπάρχουν φορές, όμως, που τα έργα τους, ξεπερνούν την ίδια την ιστορία.

Ο Κώστας Νεστορίδης ξεκίνησε ως φτωχό παιδί, με καταγωγή από τον Πόντο, γεννημένο στη Δράμα στις 15 Μαρτίου του 1930 και μεγαλωμένο στην Αθήνα της Κατοχής. Μπήκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε ηλικία 15 ετών, το σημάδεψε και βγήκε από αυτό, σαν θρύλος!
Ξεκίνησε από την Ελλάδα Μοσχάτου, ακολούθησε ο Πανιώνιος, αλλά εκεί που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, ήταν η ΑΕΚ.

Η μεταγραφή του δεν αποδείχθηκε εύκολη. Ο Πανιώνιος αρνούνταν να τον παραχωρήσει και το 1955, αποφάσισε να πάει στην «Ένωση», μέσω διετούς αποκλεισμού. Η προσφυγική της προέλευση, βλέπετε, τον τραβούσε. Έως το 1957 συμμετείχε μόνο σε φιλικούς αγώνες, αλλά από εκεί και πέρα, άρχισε να μεγαλουργεί.

Αρχής γενομένης από την αγωνιστική περίοδο 1957/58, έως το 1965, σε αγώνες Πρωταθλήματος Αθηνών, Πρωταθλήματος Ελλάδας, Κυπέλλου Ελλάδας και Κυπέλλων Ευρώπης, πέτυχε 228 γκολ, εκ των οποίων τα 141 στην Α' Εθνική.
Παράλληλα, στη σεζόν 1958/59 αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρώτος σκόρερ στο Πρωτάθλημα Ελλάδας με 21 γκολ σε 18 ματς! Από εκείνο το χρονικό σημείο κι έπειτα, ήρθε η καθιέρωσή του.

Επί τέσσερις σερί σεζόν, τις πρώτες της Α' Εθνικής, δηλαδή από το 1959 έως το 1963, έκοψε πρώτος το νήμα των σκόρερ, με 33, 27, 29 και 24 γκολ αντίστοιχα! Με λίγα λόγια, για πέντε συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους, ήταν το πρώτο «κανόνι» του πρωταθλήματος!

Η εκτελεστική του δεινότητα άρχισε να παίρνει μυθικές διαστάσεις. Το σύνθημα «και σαν τον Νεστορίδη, κανένας δεν θα βγει, να λέει πως η μπάλα, εκεί θα καρφωθεί», δονούσε τη Νέα Φιλαδέλφεια και τα έργα του, απλώς το επιβεβαίωναν.



Σκόραρε πέντε φορές απέναντι στον Ηρακλή, στο 5-0 του 1963, και είχε επίσης ένα «καρέ» και δώδεκα χατ-τρικ! Μες τις «ειδικότητές» του; Και τα γκολ από απευθείας εκτέλεση κόρνερ!

Παρά τα αναρίθμητα γκολ, ωστόσο, κορυφαία στιγμή της καριέρας του, ήταν το πρωτάθλημα της ΑΕΚ το 1963. Ο πρώτος τίτλος του συλλόγου μεταπολεμικά και ο πρώτος σε επίπεδο Α' Εθνικής. Πλάι σε αυτόν, και το Κύπελλο Ελλάδας του 1964.

Τρία χρόνια μετά τον πρώτο τίτλο, αποχώρησε από την ΑΕΚ. Αγωνίστηκε στην Αυστραλία, στην Ελλάδα Μελβούρνης, ενώ επέστρεψε στη χώρα μας το 1967, για να αγωνιστεί στον Βύζαντα Μεγάρων και να διατελέσει παίκτης-προπονητής του Αίαντα Σαλαμίνας το 1968.
Στην αγαπημένη του ΑΕΚ επέστρεψε ως προπονητής σε 15 αγώνες πρωταθλήματος, το 1983 και 1984, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του στην Εθνική Ελλάδας.



Φόρεσε τη «γαλανόλευκη» 17 φορές, σκοράροντας 3 γκολ, έχοντας κάνει το ντεμπούτο του στις 14 Οκτωβρίου του 1951, σε φιλικό αγώνα, εναντίον της Β' ομάδας της Γαλλίας. Τα πραγματικά σπουδαία, όμως, ήταν πάντα εκεί. Δίπλα στην ΑΕΚ.

Μερικές φορές ο όρος «αγαπημένος», ίσως χρησιμοποιείται με δόση υπερβολής. Στη δική του περίπτωση, όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

nestoridisi.png

Ακόμα και στις δύσκολες ημέρες του, όταν τον ταλαιπωρούσαν προβλήματα υγείας, φρόντιζε να είναι εκεί. Κοντά της. Κι αν δεν τα κατάφερνε σωματικά, ήταν πνευματικά. Ρωτούσε γι' αυτήν, ακόμα και μέσα στο ασθενοφόρο. Και η ΑΕΚ προσπάθησε να του ανταποδώσει, όσα της χάρισε.

Πλάι στον Μίμη Παπαϊωάννου, τον Στέλιο Σεραφείδη και τον Θωμά Μαύρο, θα στέκει για πάντα, ως πυλώνας στο νέο γήπεδό της. Ένας ελάχιστος φόρος τιμής, σε ένα «πυλώνα», μεταφορικά και κυριολεκτικά, της ιστορίας του συλλόγου. Έναν άνθρωπο που έγινε θρύλος και όπως λέει και το γνωστό σύνθημα, είναι από εκείνους, που «δεν θα ξαναβγούν».

kostas_nestoridis.jpg

Ο Κώστας Νεστορίδης έπαιρνε μέρος σε διάφορα παιχνίδια φιλανθρωπικού χαρακτήρα, όπως το περίφημο παιχνίδι του 1981 με συμπαίκτες τον Δομάζο και τον Μπάγεβιτς στην επική αναμέτρηση μεταξύ ηθοποιών και δημοσιογράφων.

Το ματς διεξήχθη στη νέα Φιλαδέλφεια με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των σεισμόπληκτων των Αλκυονίδων.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0