Πρόσωπα

Ούτε τραυματισμοί, ούτε ατυχία: Το στοιχειωμένο ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ, απλά δεν «γλύτωνε» από τον Μέσι! (video)

Ούτε τραυματισμοί, ούτε ατυχία: Το στοιχειωμένο ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ, απλά δεν «γλύτωνε» από τον Μέσι! (video)
09/12/2012: Η στιγμή, που ο Λιονέλ Μέσι πέρασε στην ιστορία για έναν επιπλέον λόγο. Το ρεκόρ που δεν ξέρουμε πότε -και αν- θα σπάσει, και οι... αγωνιώδεις στιγμές ενός 14χρονου θαυμαστή του Αργεντίνου.
Ας γυρίσουμε λίγο πίσω στο χρόνο. Είναι 5 Δεκεμβρίου του 2012. Η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει την Μπενφίκα για την έκτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League. Οι «μπλαουγκράνα» έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στους «16» της διοργάνωσης και υποδέχονται τους «αετούς» της Λισαβόνας στο Καμπ Νου. Η αρχική ενδεκάδα των γηπεδούχων δεν περιλαμβάνει τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος, λόγω της μικρής κρισιμότητας του παιχνιδιού, βλέπει το ματς από τον πάγκο.

Ο Αργεντίνος έχει 84 γκολ εντός του 2012 και βρίσκεται μόλις ένα μακριά από το ιστορικό ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ το 1972, με 85 τέρματα σε ένα ημερολογιακό έτος. Είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει το νούμερο αυτό και να σημειώσει ένα ακόμη ατομικό ρεκόρ. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Τίτο Βιλανόβα, τότε τεχνικός στην Μπαρτσελόνα, τον «σηκώνει» για ζέσταμα, με όλο το γήπεδο να «τινάζεται» στον αέρα για το δικό τους παιδί.

Στο 58ο λεπτό, ο Ραφίνια παραχωρεί τη θέση του στον Μέσι

messi.jpeg


Η στιγμή που «πάγωσε» τη Βαρκελώνη

Έχοντας συμπληρώσει 27 λεπτά συμμετοχής και με το σκορ να είναι ακόμα στο 0-0, ο Πικέ, με μία πολύ ωραία ψηλοκρεμαστή πάσα, βρίσκει τον Μέσι στον χώρο και εκείνος έχει απέναντί του μόνο τον τερματοφύλακα της Μπενφίκα, Αρτούρ Μοράες.

Με μία κοφτή ντρίπλα, τον περνάει, αλλά αυτός τον βρίσκει στο γόνατο. Ο Αργεντίνος τελειώνει τη φάση με τον Μοράες να προλαβαίνει να επιστρέψει και να μπλοκάρει τη μπάλα.

Ωστόσο, ο Μέσι μένει στο έδαφος. Δε σηκώνεται. Πιάνει το γόνατό του και δείχνει να πονάει.



Εδώ και μερικές ημέρες, κυκλοφορεί μία υπέροχη ιστορία ενός 14χρονου παιδιού, τότε, που «μιλά» για το πώς βίωσε εκείνα τα λεπτά και τις ημέρες που ακολούθησαν.

«Θυμάμαι τον εαυτό μου να βλέπω το παιχνίδι. Είχα ψύχωση εκείνη την εποχή με το ρεκόρ των 85 γκολ. Έμεινα ανέκφραστος. Ουσιαστικά, πάγωσα μαζί με άλλους χιλιάδες, που βρίσκοταν εκείνο το βράδυ στο Καμπ Νου, παρότι ήμουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Μπουένος Άιρες. "Πάει το ρεκόρ!", σκέφτηκα. Ήμουν έτοιμος να βάλω τα κλάματα, χωρίς υπερβολή!»

Πόσοι σε ολόκληρο τον πλανήτη, ταυτίστηκαν, άραγε, με τον Αργεντίνο πιτσιρικά; Επιστροφή στο Καμπ Νου...

messi_2012.jpg

Το φορείο μπαίνει στο γήπεδο για να τον βγάλει εκτός αγωνιστικού χώρου, καθώς δεν είναι ούτε σε θέση να περπατήσει. Εκείνη τη στιγμή, οι Καταλανοί στις εξέδρες, ακόμα και πέντε γκολ να δεχθεί η ομάδα τους από τους Πορτογάλους, τα εναπομείναντα λεπτά, μάλλον καρφάκι δεν τους καίγεται.

Το μόνο που θέλουν να μάθουν απεγνωσμένα, είναι πότε θα ξαναπαίξει ο Μέσι. Μαζί τους, λογικά, και ο Αργεντίνος πιτσιρικάς, που κρίνοντας από τα παραπάνω, μάλλον αδιαφορούσε για οτιδήποτε άλλο διαδραματίζεται στην καθημερινότητά του και έψαχνε οπουδήποτε, κάποιο αισιόδοξο νέο, το οποίο θα αναφέρει πως ο Μέσι θα προλάβει να αγωνιστεί πριν το τέλος του 2012, για να ξεπεράσει τον Μίλερ.

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως τα δύο γκολ, θα τα έβρισκε ακόμα και αν χρειαζόταν να μπει στο γήπεδο με το φορείο!

messi_3.jpeg


Η ισοφάριση και η προσπέραση

Προτού καλά καλά αντιληφθούν στη Βαρκελώνη το πρόβλημα του τραυματισμού και το διάστημα αποχής του Αργεντινού, ο Τίτο Βιλανόβα φρόντισε να καθησυχάσει τον κόσμο, λέγοντας, πως πρόκειται για μία απλή κάκωση.

Έρχεται η Κυριακή 9 Δεκέμβρη, όπου η Μπαρτσελόνα παίζει με τη Ρεάλ Μπέτις στην Ανδαλουσία. Ακούγεται ότι ο Μέσι θα ξεκινήσει. Όντως, είναι βασικός!

Το παιχνίδι ξεκινάει. Οι αμφιβολίες για την επίδοση του Αργεντίνου και την επιρροή του τραυματισμού με την Μπενφίκα, γρήγορα διαλύονται. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Στο 16' 0-1, στο 25' 0-2. Και τα δύο γκολ εκείνος, με συνοπτικές διαδικασίες. Νούμερο 85 και νούμερο 86 εντός του 2012. Ιστορία!

Το στοιχειωμένο ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ, που κρατούσε 40 ολόκληρα χρόνια αποτελεί πλέον παρελθόν. Το τελικό 1-2 δεν έχει καμία σημασία. Ο Μέσι έσπασε ένα από τα πιο «στοιχειωμένα» ρεκόρ!

Για την ιστορία, τα γκολ έγιναν 91 μέχρι το τέλος του 2012. Ένα επίτευγμα που φαντάζει απλησίαστο και δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά, αν θα σπάσει ή όχι. Πάντως, είναι κομματάκι δύσκολο, η αλήθεια είναι…



Η υπόκλιση του Γκερντ Μίλερ

Δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο το γεγονός από τον Γερμανό. Ο Μίλερ είδε τα 85 γκολ του 1972 να γίνονται «θρύψαλα» από τον Λιονέλ Μέσι. Η δήλωσή του, απλή, λιτή και περιεκτική:

«Το ρεκόρ μου “κρατούσε” για 40 χρόνια και τώρα ο καλύτερος παίκτης του κόσμου το έσπασε και είμαι ενθουσιασμένος μαζί του. Είναι ένας απίστευτος παίκτης, γιγαντιαίος».

Αυτά τα λόγια από έναν θρύλο του αθλήματος αποδεικνύουν δύο πράγματα: το μεγαλείο του ίδιου του Γερμανού, από τη μία, και το μεγαλείο του Μέσι, από την άλλη.

muller.jpg

Το να κάτσουμε να αναλύσουμε το επίτευγμα του Λιονέλ Μέσι το 2012 θα είναι άσκοπο. Όχι επειδή στερείται ιστορικής σημασίας. Το αντίθετο.

Γιατί πολύ απλά, ίσως ακόμα και έντεκα χρόνια μετά, δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο σπουδαίο είναι. Και το πιθανότερο είναι, πως θα το καταλαβαίνουμε με το πέρασμα κι άλλων ετών.

Όπως συμβαίνει και με ολόκληρη την καριέρα του Αργεντίνου. Ποτέ δεν θα είναι αρκετό το μελάνι που θα ξοδευτεί, για να εκτιμηθεί το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όταν θα έρθει εκείνη η αποφράδα ημέρα της απόσυρσής του.

Γιώργος Γεωργής
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0