Πρόσωπα

Ποιός Ζιντάν; Ο Μπέλιγχαμ είναι ο νέος… Μπενζεμά! (video)

Ποιός Ζιντάν; Ο Μπέλιγχαμ είναι ο νέος… Μπενζεμά! (video)
Οι πρώτοι μήνες του Άγγλου wonderkid της Ρεάλ Μαδρίτης μας βάζουν να σκεφτούμε καλά πριν συγκρίνουμε παίκτες και δείχνουν, ότι ο Αντσελότι ακόμα μπορεί να βρίσκει λύσεις, έξω από το «κουτί».

Όταν στις 14 Ιουνίου η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε την απόκτηση του 20χρονου Τζούντ Μπέλιγχαμ από την Μπορούσια Ντόρτμουντ, με 103 εκατομμύρια ευρώ, ουδείς έπεσε από τα σύννεφα.

Ήταν κοινό μυστικό ότι ο αστέρας της ομάδας της Βεστφαλίας θα έψαχνε άλλα... λιμάνια το φετινό καλοκαίρι, με ομάδες μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, να καλοβλέπουν έναν παίκτη με αν μη τι άλλο ελκυστικότατο ποδοσφαιρικό πακέτο για την ηλικία του.

Η Ρεάλ Μαδρίτης απέκτησε έναν παίκτη με μεγάλη ισορροπία σε άμυνα και επίθεση – με μεγαλύτερη έφεση στο μπροστά μισό – και συγκεκριμένα 12 γκολ, 5 ασσίστ σε 34 παιχνίδια για την Bundesliga και το Champions League, αλλά κυρίως 1.1 πάσες κλειδί, 2.5 επιτυχημένες τρίπλες (!) αλλά και 2.5 τάκλιν και 1.1 επανακτήσεις μπάλας κατά μέσο όρο στα ίδια παιχνίδια.

Κυρίως, όμως, η Βασίλισσα απέκτησε έναν παίκτη που έχει την ικανότητα να βρίσκεται παντού στο γήπεδο:

  1_16.jpg

Ο Κάρλο Αντσελότι σε μια γωνιά έτριψε τα τα χέρια του, σήκωσε το iconic φρύδι του και γέλασε με την καρδιά του.

Γιατί; Γιατί ποτέ δεν είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει τον Τζούντ Μπέλιγχαμ του Ντόρτμουντ, αλλά να τον μετατρέψει σε έναν άλλον παίκτη, έναν παίκτη κλειδί για τους «μερένγκες». Για να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, αρκεί να δούμε το φετινό του heatmap:

  2_19.jpg

Μόνο και μόνο από αυτό, γίνεται φανερή η αλλαγή ρόλου και θέσης του Άγγλου χαφ.

Φανερή είναι η ροπή του, πλέον, προς στην αριστερή πλευρά, από όπου και ξεκινά τις περισσότερες προσπάθειές του. Επίσης, πολύ μικρότερη η παρουσία του στο αμυντικό μισό της ομάδας του, αλλά και η αύξηση της παρουσίας του στο αντίπαλο «κουτί».

Για να καταλάβουμε το πώς και γιατί έχει συμβεί αυτό, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στο πώς αγωνίζονται φέτος οι «μερένγκες». Συγκεκριμένα, ο Ιταλός προπονητής της Βασίλισσας έχει επιλέξει να αγωνίζεται με τους δύο του εξτρέμ – Βινίσιους και Ροντρίγκο - ως ζευγάρι στην κορυφή της επίθεσης, υπερφορτώνοντας τη μεσαία του γραμμή με 4 κεντρικους μέσους (Μπέλινχαμ, Κρός, Βαλβέρδε και Τσουαμενί για παράδειγμα στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα) . Μόνο που οι δύο φορ του, ακολουθούντας τις οδηγίες του αλλά και τα ένστικτα τους, τείνουν να βγαίνουν εκτός περιοχής και πιο πολύ προς τα άκρα:

  image_34.jpg

Ποιος λοιπόν θα απειλήσει άμεσα, κάθετα και μέσα στο «κουτί»; Μα φυσικά ο παίκτης που τα χαρακτηριστικά του φωνάζουν ότι μπορεί να το κάνει: μεγάλος διασκελισμός, καλή τρίπλα, καλές εκτελέσεις από κοντινή και μακρινή απόσταση, αλλά και καλή αντίληψη του χώρου.

Ποιός άλλος, από τον Τζούντ Μπέλινχαμ!

Ο Αντσελότι κατάλαβε ότι χάνοντας τον Καρίμ Μπενζεμά, έναν φορ τεράστιας κλάσης, μαζί του χάνει τα γκολ, αλλά κυρίως την παρουσία στην περιοχή, που έπαιρνε από αυτόν. Αυτός που θα τον αντικαθιστούσε δεν ήταν, όπως πολλοί νόμιζαν, ο τίμιος Χοσέλου, αλλά ο Τζούντ Μπέλινχαμ, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο ίδιος ο έμπειρος τεχνικός σε συνέντευξη του στα τέλη Αυγούστου.

Ο Άγγλος φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στο ρόλο που έχει σχεδιάσει για αυτόν ο Αντσελότι, ενώ φαίνεται να βρίσκεται και σε δαιμονιώδη φόρμα. Μέχρι στιγμής, σε 11 παιχνίδια για τη La Liga και 3 παιχνίδια για το Champions League, ο Μπέλιγχαμ κάνει θραύση:

  • 13 γκολ (σε μόλις 6.44 xGoals) και 3 ασσίστ
  • 2 πάσες κλειδί ανά παιχνίδι
  • 89% ακρίβεια στις πάσες
  • 5 επιτυχημένη τρίπλα ανά παιχνίδι
  • 1 ανάκτηση κατοχής και 1.6 τάκλιν ανά παιχνίδι ανά παιχνίδι

Νούμερα αν μη τι άλλο εντυπωσιακά για τον Άγγλο διεθνή, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει κάτι για το οποίο λίγοι και εκλεκτοί μπορούν να περηφανευτούν.

Έχει κάνει τον κόσμο να συνδέει και να ταυτίζει το όνομα της Ρεάλ Μαδρίτης με το δικό του. Και αυτό μετά από λιγότερο από 5 μήνες στην πρωτεύουσα της Ισπανίας..

Χρήστος Αναγνώστου
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0