Πρόσωπα

«Κλαίμε όλοι, δεν μπορώ να σας περιγράψω το τι γίνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο» - Αντίο μοναδικέ Βασίλη Γεωργίου… (video)

«Κλαίμε όλοι, δεν μπορώ να σας περιγράψω το τι γίνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο» - Αντίο μοναδικέ Βασίλη Γεωργίου… (video)

Το ελληνικό μπάσκετ είναι φτωχότερο, αφού έχασε τη φωνή του, τον Βασίλη Γεωργίου. Ο δημοσιογράφος, που συνδέθηκε όσο κανείς άλλος με τις επιτυχίες των ελληνικών ομάδων, με αποκορύφωμα το Κύπελλο της ΑΕΚ το 1968, δεν είναι πια μαζί μας, όμως αφήνει πίσω του μία τεράστια κληρονομιά.

Ένα μαύρο πέπλο σκέπασε ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Βασίλη Γεωργίου σε ηλικία 86 ετών στο σπίτι του στην Πάτρα.

Ο Βασίλης Γεωργίου δεν ήταν απλώς ένα σπουδαίος αθλητικός δημοσιογράφος, αλλά συνέδεσε το όνομά του με μερικές από τις πιο ιστορικές στιγμές του ελληνικού αθλητισμού και ειδικά του μπάσκετ του οποίου υπήρξε μεγάλος πρεσβευτής.

Ο εμβληματικός αθλητικογράφος γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και ραδιόφωνο. Ήδη από την δεκαετία του ’60 αποτέλεσε βασικό στέλεχος του ραδιοφώνου, η φωνή του οποίου συνδέθηκε άρρηκτα με το μπάσκετ, πριν τον σπουδαίο Φίλιππα Συρίγο. Βέβαια, η ενασχόλησή του δεν περιοριζόταν μόνο σε αυτό το άθλημα καθώς «μπλέχτηκε» τόσο με το ποδόσφαιρο, όσο και με το βόλεϊ του οποίου μάλιστα, ήταν ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που μετέδωσε αγώνα.

VASILIS-GEORGIOU.jpg

Η «Βέμπο του μπάσκετ», όπως τον χαρακτήρισε η ΕΟΚ, είχε την χαρά να συμπαρουσιάζει την εκπομπή «Ματιές στα Σπορ», την πρώτη αθλητική εκπομπή στην Ελλάδα στην ΥΕΝΕΔ (τώρα ΕΡΤ).

Τότε ήταν που ήρθε και η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του. Ο Βασίλης Γεωργίου ήταν ο δημοσιογράφος, που μετέδωσε από το Καλλιμάρμαρο στάδιο την πρώτη τεράστια επιτυχία ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη και μάλιστα της ομάδας της καρδιάς του, της ΑΕΚ, το 1968.

Έζησε το απόλυτο όνειρο περιγράφοντας την απόλυτη «κιτρινόμαυρη» επιτυχία στην ιστορική αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Σλάβια Πράγας το 1968, που οδήγησε την Ένωση στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου ελληνικής ομάδας, κάτι που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα.

a2656a1c9e21a788900de6ea6f962756_XL.jpg

Ήταν αυτός που έζησε από κοντά όλη την τεράστια πορεία της απίστευτης ΑΕΚ του Αμερικάνου, του Τρόντζου, του Ζούπα, του Λαρεντζάκη, του Βασιλειάδη, του Τσάβα, του Χρηστέα, του Πετράκη, του Δημητριάδη, του Νεσιάδη μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.

«Ήρθε η μεγάλη στιγμή, τελειώνει το παιχνίδι, η ΑΕΚ είναι η Βασίλισσα της Ευρώπης», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Βασίλη Γεωργίου εκείνη την ιστορική βραδιά που… βάφτισε την ΑΕΚ «Βασίλισσα».

Ο δημοσιογράφος που αποτελεί ένα… τοτέμ του ελληνικού αθλητισμού έκανε και το δικό του πέρασμα από το μπάσκετ ξεκινώντας την καριέρα του από το Σκαγιοπούλειο, ενώ μεταγράφηκε και στον αγαπημένο του Απόλλωνα Πατρών, της ομάδας της περιοχής του, του οποίου φόρεσε τη φανέλα έως το 1959 αποτελώντας μάλιστα βασικό στέλεχος της ομάδας.

Μαζί με τον Απόλλωνα, όμως, δεν γινόταν να μην στηρίξει και την Παναχαϊκή (την πρώτη επαρχιακή ομάδα ποδοσφαίρου που έπαιξε στην Ευρώπη), στην οποία μάλιστα έκλεισε και την καριέρα του. Αγαπούσε πολύ τις ομάδες της Πάτρας, αλλά είχε μία ιδιαίτερη αδυναμία στην ΑΕΚ, την οποία φρόντιζε να δείχνει διακριτικά.

Ο Βασίλης Γεωργίου ήταν ένας πρωτοπόρος του είδους του. Αυτός έμαθε στο ελληνικό κοινό να αγαπάει το μπάσκετ και ήταν ο πρώτος, που τους «άνοιξε τα μάτια» φέρνοντας φιλμάκια με αγώνες από το NBA, το οποίο του άρεσε πολύ και ανέλαβε μάλιστα τις πρώτες μεταδόσεις του.

Η θλίψη που έχει σκορπιστεί στον αθλητικό χώρο είναι λίγη σαν έννοια για να περιγράψει την τεράστια απώλεια του αείμνηστου Βασίλη Γεωργίου. Έχουν περάσει τόσα χρόνια (55) από το έπος του 1968 και όμως η φωνή του είναι χαραγμένη ακόμα στο μυαλό μικρών και μεγάλων.

georgiou.jpg

«Αυτή είναι η μεγαλύτερή μου χαρά και αυτό που εισέπραξα από τον κόσμο. Μεγάλο πράγμα να περνούν τα χρόνια και να σε θυμούνται», είχε πει χαρακτηριστικά ο θρυλικός δημοσιογράφος, που ένωσε όλη την Ελλάδα αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0