Πρόσωπα

Άνχελ Ντι Μαρία - Αργεντινή και... Μέσι: Μα ποιο τέλος δεν πονάει πολύ;

Άνχελ Ντι Μαρία - Αργεντινή και... Μέσι: Μα ποιο τέλος δεν πονάει πολύ;

Ακόμη ένας μεγάλος παίκτης είναι έτοιμος να αποσυρθεί από τα διεθνή γήπεδα. Για 15 ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε τα χρώματα της Αργεντινής με πίστη και αυταπάρνηση. Έπαιξε μαζί με τον Μέσι και είχε την τιμή να τον προπονήσει ο ύψιστος Μαραντόνα. Δεν έχει σκοράρει πολλά γκολ, αλλά η παρουσία του και η βοήθειά του στην ομάδα ήταν πάντα καθοριστική. Ο Άνχελ Ντι Μαρία άφησε το στίγμα του επιτυχώς και η ύπαρξή του θα λείψει εμφανώς από το διεθνές ποδόσφαιρο.

Κάπως ξαφνικά, έτσι από το πουθενά, ο Άνχελ Ντι Μαρία ανακοίνωσε στην ραδιοφωνική εκπομπή «Todo Pasa» πως μετά από το φετινό Κόπα Αμέρικα επρόκειτο να απαλλαχτεί από τα διεθνή του καθήκοντα. Μια απόφαση δύσκολη, τον θλίβει, όμως θεώρησε πως είναι η ώρα να πει αυτό το βαρύ «αντίο», κρατώντας σφιχτά τις γλυκές θυμήσεις 15 ετών με το Εθνόσημο.

Ο μικρός «Fideo» από το Ροσάριο της Αργεντινής ούτε που φανταζόταν το μέλλον που… ξεδιπλωνόταν μπροστά του. Λίγο κατά τύχη μπήκε στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ένα παιδί υπερκινητικό, για να μπορεί να ξεδώσει, οι γονείς του πήραν την απόφαση να ξεκινήσει μπάλα στην ηλικία των τριών. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Το 2007 φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα της Αργεντινής με την Εθνική Κ20, όταν και κέρδισαν το Μουντιάλ στον Καναδά. Έναν χρόνο αργότερα πήρε μέρος με το Εθνόσημο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2008 και το γκολ του απέναντι στην Νιγηρία στον τελικό χάρισε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην ομάδα. Την ίδια χρονιά, σε ηλικία μόλις 20 ετών, κλήθηκε στην ομάδα των ανδρών και δημιούργησε ένα legacy που θα θυμάται για πάντα.

Ξεκίνησε την λαμπρή πορεία του με μέντορα τον «Θεό» των Αργεντινών, τον έναν και μοναδικό, Ντιέγκο Μαραντόνα. Ρίγη και συγκίνηση αρχικά, και έπειτα όλα τα μαθήματα που του μεταλαμπάδευσε ο μεγάλος του δάσκαλος. Εκεί συνάντησε μια μελλοντική, εξίσου σημαντική φιγούρα, του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Ο Λιονέλ Μέσι τον περίμενε. Μια αδιανόητη χημεία, μαζί πραγματοποίησαν ανεπανάληπτες εμφανίσεις και ανέπτυξαν μια φιλία, για την οποία ο Ντι Μαρία δηλώνει βαθιά ευγνώμων.

Συνολικά έχει φτάσει τις 134 εμφανίσεις με την Εθνική, ενώ έχει 58 συνεισφορές σε γκολ, τα 29 δικές του δημιουργίες και τα υπόλοιπα 29 ασίστ. Ξεχώριζε πάντα για την σπιρτάδα, την δύναμη, την «πονηριά» και το ταλέντο του ως εξτρέμ. Έχει αγωνιστεί και ως μεσοεπιθετικός, γεγονός που υποδηλώνει προσαρμοστικότητα και ευστροφία.

Είναι ευκίνητος, δημιουργικός, με υψηλές τεχνικές ικανότητες, εξαιρετικός στη ντρίμπλα και τον έλεγχο της μπάλας. Δεν χάνει τον ρυθμό του, έχει αντοχή, ξέρει να ελίσσεται και να αυξάνει ταχύτητα όταν και όπου πρέπει.

Τα έχει όλα, ένας σωστός playmaker και… ασισταδόρος. Άλλο τόσο ικανός είναι και στο σκοράρισμα, όντας ένας εκ των καλύτερων της γενιάς του στα free kicks. Όλο το πακέτο όντας, μάλιστα, αριστεροπόδαρος. Για να μπορεί, όμως, να κατέχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει όραμα. Και το έχει, και το εφαρμόζει, και τον έχει δικαιώσει.

Οι τραυματισμοί τον ταλαιπώρησαν, αλλά δεν τον κράτησαν πίσω. Μετά από κάθε ατυχία επανερχόταν πιο δυνατός, έδειχνε το μέγεθος της ψυχικής του δύναμης και του σθένους του. Και επιβραβεύτηκε! Εκτός από το Μουντιάλ με την Εθνική Αργεντινής κ20 το 2007 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008, την σεζόν 2020/21 σήκωσε το τρόπαιο του Κόπα Αμέρικα και την αμέσως επόμενη χρονιά η Αργεντινή αναδείχθηκε σε νικήτρια του CONMEBOL UEFA Cup of Champions. Πίσω, στο 2014, κατάφερε να βγει ο ποδοσφαιριστής της χρονιάς με την «αλμπισελέστε». Το όνειρο ολοκληρώθηκε, το 2022, τώρα που επιτέλους μετά από χρόνια, η ομάδα των ανδρών διεκδίκησε το πολυπόθητο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πέντε τρόπαια, αμέτρητες συγκινήσεις, εμπειρίες και στιγμές μετά, ήρθε η ώρα αυτός ο θρύλος να απολαύσει την παρακαταθήκη που άφησε στην χώρα του. Δεν σε κάνουν μόνο τα γκολ καλό παίκτη. Τα έδωσε όλα για το Εθνόσημο και αντ’ αυτού εξέλαβε αγάπη και θαυμασμό από τον λαό του. Φεύγει «γεμάτος», γνωρίζοντας πως το όνομά του θα συνεχίσει να ηχεί στις καρδιές των Αργεντινών.

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0