Πρόσωπα

Γουεμπανιάμα – Ντάνκαν: Με όποιον δάσκαλο καθίσεις… (video)

Γουεμπανιάμα – Ντάνκαν: Με όποιον δάσκαλο καθίσεις… (video)
Μπορεί και οι δύο να ήταν οι πρώτες επιλογές των Σπερς σε ντραφτ του NBA, μπορεί να αποτελούσαν και να αποτελούν δύο μεγάλα ταλέντα και να μοιράζονται την ομοιότητα ότι γεννήθηκαν στο εξωτερικό, όμως το μεγαλύτερο κοινό στοιχείο του Τιμ Ντάνκαν και του Βίκτορ Γουεμπανιάμα είναι η θέληση να ακούσουν τις εντολές του Γκρεγκ Πόποβιτς.
Σχετικά Άρθρα

Οι Σαν Αντόνιο Σπερς υποδέχτηκαν με ανοιχτές… αγκάλες, ίσως τη μεγαλύτερη προοπτική σε παίκτη από την εποχή του ΛεΜπρόν Τζέιμς το 2003, τον Βίκτορ Γουεμπανιάμα.

Το νούμερο ένα του φετινού ντραφτ είχε την τύχη να πέσει στα πολύπειρα χέρια του Γκρεγκ Πόποβιτς. Ο μακροβιότερος προπονητής στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έχει αποδείξει πολλάκις στην τεράστια καριέρα του στον πάγκο των «σπιρουνιών», πως ξέρει τον τρόπο να δουλεύει με… ακατέργαστα διαμάντια.

16843819987680_1.jpg

Όταν οι Σπερς δημιούργησαν την δική τους «δυναστεία», ο κόουτς «Ποπ» βρισκόταν ήδη από το 1996 με δική του πρωτοβουλία στον πάγκο της ομάδας και πανηγύρισε το πρώτο του δαχτυλίδι τρία χρόνια αργότερα, το 1999.

Η τελευταία φορά που το «χρυσό» εισιτήριο της λοταρίας έπεσε στα χέρια του Πόποβιτς ήταν το 1997 με τον Τιμ Ντάνκαν και έκτοτε η ιστορία είναι γνωστή. Οι «οιωνοί» είναι προφανείς, μετά από 5 πρωταθλήματα σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες για τον σύλλογο (1999, 2003, 2005, 2007, 2014) και μια εύλογη περίοδο ξηρασίας, οι Σπερς έχουν και πάλι στο ρόστερ τους έναν… εξωγήινο, τον «Γουέμπι» που ήρθε... ουρανοκατέβατος κάνοντας την ομάδα να ελπίζει και πάλι.

22nba-draft-top-kplt-videoSixteenByNine3000.jpg

Το σημείο «κλειδί» στην επιτυχία των «σπιρουνιών», όταν έχουν να διαχειριστούν και ουσιαστικά να… πλάσουν τόσο ταλαντούχους αστέρες, έγκειται σε έναν άνθρωπο, τον Γκρεγκ Πόποβιτς.

Η σχέση εμπιστοσύνης που «χτίζει» με τους παίκτες του τον μετατρέπει σε μία πατρική φιγούρα γι’ αυτούς, που ανυπομονούν να βρεθούν κάτω από τις προστατευτικές… φτερούγες του και να «μαγέψουν» με την… πορτοκαλί υπό τις οδηγίες του.

«Είναι πολύ ξεχωριστό να παίζεις για τον Πόποβιτς. Νιώθω όπως κι εκείνος, ότι είναι μια σπουδαία χρονική στιγμή. Θα τον ακολουθούσα με κλειστά μάτια», δήλωσε ο Γουεμπανιάμα για την τύχη του να βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του τεχνικού των Σπερς και συνέχισε «Νοιάζεται πολύ για μένα. Μου μιλάει κάθε μέρα. Είναι φοβερή ευκαιρία και εμπειρία. Είναι τόσο πετυχημένος που ξέρει πώς να το κάνει».

Τα λόγια του… γιγαντιαίου σέντερ ακούστηκαν σαν «γλύκισμα» στα αυτιά των φίλων των Σπερς, που η σκέψη τους οδηγήθηκε αυθόρμητα στον άνθρωπο που χάρισε ένδοξες στιγμές στον σύλλογο και άφησε τον «Ποπ» να τον καθοδηγήσει ελεύθερα με αποτέλεσμα… 5 πρωταθλήματα και μία θέση (ή και πολλές) στο Hall Of Fame, τον Τιμ Ντάνκαν. Όχι και άσχημα…

Couverture-1-5_1.webp

«Είσαι σαν πατέρας για μένα», θα έλεγε το 2016 στην απόσυρση της φανέλας του από το Σαν Αντόνιο ο Ντάνκαν.

Αυτή είναι ακόμη μία (πρόσφατη) απόδειξη του είδους προπονητή που είναι ο Γκρεγκ Πόποβιτς. Η προτεραιότητα που δίνει στις μεγαλύτερες αξίες της ζωής, όπως στην οικογένεια, στις ιδέες και φυσικά στο καλό κρασί και στο καλό φαγητό, βοηθά τους παίκτες του να αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν και σημαντικότερα πράγματα από το μπάσκετ.

Παράλληλα, ο κόουτς «Ποπ» είναι ένας άνθρωπος που έχει δείξει πολλάκις πως ενδιαφέρεται για τους παίκτες του σαν ανθρώπους πρώτα και μετά ως μπασκετμπολίστες γι’ αυτό και επενδύει στο να τους γνωρίσει καλύτερα κι εκτός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ.

hq720.jpg

Όπως έκανε το 1997, που επισκέφτηκε τις Παρθένες Νήσους για να περάσει λίγο ποιοτικό χρόνο με τον Τιμ Ντάνκαν μιλώντας για οτιδήποτε άλλο πέρα από την «σπυριάρα», το ίδιο είναι διατεθειμένος να κάνει και με τον 19χρονο «εξωγήινο» από τη Γαλλία. Βέβαια, σε εκείνον μπορεί να μην προσφέρει το αγαπημένο του κέικ καρότου, όπως έκανε στον «Big Fundamental», όταν βρίσκονταν στον δρόμο για τα εκτός έδρας παιχνίδια, αλλά σίγουρα θα βρει την… αδυναμία του.

 Για τον 19χρονο Γάλλο, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προοπτικές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το να έχει τον Πόποβιτς στο πλευρό του μοιάζει για «δώρο Θεού», αφού θα τον οδηγήσει σε ένα ασφαλές ταξίδι με επιτυχίες.

Τα πρώτα δείγματα φανέρωσαν ήδη, ότι το μέλλον προμηνύεται «λαμπρό». Στις πρώτες του εμφανίσεις με την φανέλα των Σπερς, ο Γουεμπανιάμα χάρισε πλούσιο θέαμα στο κοινό του NBA σημειώνοντας 20 πόντους και κερδίζοντας 5 ριμπάουντ φτάνοντας μια… ανάσα από τη νίκη (122-121 κόντρα στην Οκλαχόμα) και 23 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ στη νίκη απέναντι στους Χιτ.      

Φυσικά και είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς μόνο από τα φιλικά προετοιμασίας, αν το μέλλον του Γάλλου «γίγαντα» θα είναι το ίδιο επιτυχημένο με εκείνο του Ντάνκαν, όμως οι προσδοκίες είναι ήδη υψηλές και όχι άδικα.

Με τον Γκρεγκ Πόποβιτς ως μέντορά του, ο «Γουέμπι» δεν έχει να φοβάται τίποτα. Θα βρει τον δρόμο του μέσω της σκληρής δουλειάς και της ταπεινότητας βάζοντας σωστές προτεραιότητες στη ζωή του κι εκείνος με την σειρά του για αντάλλαγμα θα δώσει στον πολυνίκη προπονητή ακόμα έναν λόγο για να μην αποσυρθεί.

Αυτός θα μπορούσε σίγουρα να είναι άλλος ένας επιτυχημένος «γάμος».

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0