Πρόσωπα

Ντέρικ Ρόουζ – Τζα Μοράντ: Όταν τα «τριαντάφυλλα» συναντούν τα… όπλα! (video)

Ντέρικ Ρόουζ – Τζα Μοράντ: Όταν τα «τριαντάφυλλα» συναντούν τα… όπλα! (video)

«Δεν ήρθα εδώ για να είμαι η… νταντά σου, είμαι εδώ για να σε ωθήσω να γίνεις καλύτερος», ήταν τα λόγια του Ντέρικ Ρόουζ στον Τζα Μοράντ, όταν υπέγραψε με τους Γκρίζλις και είναι σίγουρο πως δεν υπήρχε άλλος καταλληλότερος γι’ αυτόν τον ρόλο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο τρόπος παιχνιδιού του Τζα Μοράντ έχει συγκριθεί με εκείνον του Ντέρικ Ρόουζ. Η αλτικότητα, η...  έκρηξη και τα καρφώματα των δύο παικτών είναι κοινά χαρακτηριστικά τους, που σίγουρα δεν περνάνε απαρατήρητα απ’ όσους παρακολουθούν ΝΒΑ.

Οι Μέμφις Γκρίζλις αποφάσισαν να «παντρέψουν» την εμπειρία με το θάρρος (ίσως και θράσος), ώστε να δημιουργήσουν την ιδανική χημεία για την ομάδα τους ενόψει της νέας σεζόν.

Fz7FAzEXsAAa8-i.jpg

Αποχωρίστηκαν τον… ευέξαπτο Ντίλον Μπρουκς, όμως το ζήτημα «Τζα Μοράντ» ήταν αυτό που τους απασχολούσε περισσότερο.

Ένας παίκτης με τα ταλέντα του 24χρονου γκαρντ είναι όχι μόνο απαραίτητος για μία ομάδα, αλλά αποτελεί ευλογία. Τι γίνεται όμως όταν σε αυτή τη νεαρή ηλικία έχεις τα «μυαλά πάνω από το κεφάλι» σου;

Τιμωρείσαι με ποινή 25 αγωνιστικών! Τα περιστατικά με τον Μοράντ και την οπλοκατοχή και μάλιστα δις, είναι ευρέως γνωστά και δεν χρειάζεται να επεκταθούμε. Ο νεαρός σταρ παρασυρόμενος από την αίγλη και τη δόξα σε αυτή την ηλικία προέβη σε βαριά σφάλματα που δε μπορούσαν να αφήσουν τον κομισάριο, Άνταμ Σίλβερ, αδρανή.

Ο ίδιος εμφανίστηκε μετανιωμένος και δήλωσε πως θα αξιοποιήσει τον χρόνο που θα στερηθεί εκτός των παρκέ για να κάνει την αυτοκριτική του.

Οι «αρκούδες» όμως, της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού ήθελαν να σιγουρέψουν απ’ όλες τις πλευρές πως ο δύο φορές All Star δεν θα υποτροπιάσει και ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος για να αναλάβει τον ρόλο του μέντορά του;

Μα φυσικά ο Ντέρικ Ρόουζ! Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί είδωλο για τον νεαρό γκαρντ, ο Ρόουζ είχε βρεθεί στο Μέμφις για λογαριασμό των Τάιγκερς μία χρονιά πριν επιλεχθεί στο νούμερο 1 του ντραφτ το 2008. Έτσι, μετά τα κολεγιακά του χρόνια, επιστρέφει σε γνώριμα… λημέρια με σκοπό να αποδείξει πως έχει ακόμη «βενζίνη» στο… ντεμπόζιτό του.

Ήδη, το απέδειξε με την παρουσία του στο πρώτο παιχνίδι των Γκρίζλις στην pre season, όπου σημείωσε 13 πόντους σε 13 λεπτά με 6/8 σουτ οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη απέναντι στους Ιντιάνα Πέισερς.

Η αποβολή του Μοράντ θα «χαρίσει» στον Βετεράνο γκαρντ τα λεπτά που χρειάζεται για να αποδείξει ότι, παρά τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν στο απόγειο της καριέρας του, ακόμα το θέλει η… ψυχούλα του.  

Ο νεαρότερος σε ηλικία NBAer που έχει αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης στον «μαγικό κόσμο» του κορυφαίου πρωταθλήματος, θα αποτελέσει και τον άνθρωπο – κλειδί για τα αποδυτήρια της ομάδας.

Μαζί με τον Μάρκους Σμαρτ, που άφησε τους Σέλτικς μετά από 9 χρόνια, έχουν σκοπό να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στο Μέμφις, αφήνοντας πίσω τα «κακώς κείμενα» της περασμένης χρονιάς, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν και ως φωτεινό παράδειγμα με το mentality τους για τους νεότερους παίκτες της ομάδας.

Βέβαια και οι δύο κατέστησαν σαφές πως δεν έχουν σκοπό να κάνουν την... νταντά κανενός, παρά μόνο να δώσουν κίνητρο και ώθηση στους παίκτες των Γκρίζλις.

«Δεν είμαι εδώ για να σε… νταντέψω. Δεν ήρθα εδώ για να σε ακολουθώ παντού. Δεν ήρθα εδώ απλά για ζητωκραυγάζω για σένα. Είμαι εδώ για να σε σπρώξω στο να γίνεις καλύτερος», ήταν τα λόγια του Ντέρικ Ρόουζ στη media day της ομάδας όταν ρωτήθηκε για τον Τζα Μοράντ.

Ο 35χρονος Βετεράνος δε μπορεί να έχει την ευθύνη για τις πράξεις του σταρ του Μέμφις σε καμία περίπτωση. Το μόνο που έχει τη δυνατότητα να καταφέρει με την παρουσία του είναι να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση έχοντας δηλαδή έναν ρόλο «μέντορα».

Έτσι κι αλλιώς, ο Μοράντ τον θαύμαζε για τον ευφάνταστο και εντυπωσιακό τρόπο παιχνιδιού του βλέποντας αυτά τα στοιχεία στον ίδιο του τον εαυτό. Πολλοί εξάλλου, συνδύαζαν τις ομοιότητες των δύο παικτών φοβούμενοι πως ένας σοβαρός τραυματισμός δεν θα αργούσε και για τον 24χρονο γκαρντ με το ανεξέλεγκτο άλμα και την εξίσου ανεξέλεγκτη προσγείωση στο παρκέ, όπως ακριβώς και ο Ρόουζ.

Τώρα, σε 25 παιχνίδια απ’ όταν αρχίσει η κανονική περίοδος στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τα… τριαντάφυλλα θα ενωθούν με τα «όπλα». Η γνώση και η εμπειρία θα συναντήσουν το ταλέντο και την εκρηκτικότητα με στόχο ο κοσμοαγαπητός Ρόουζ να… συνετίσει και να βοηθήσει τον Μοράντ εντός και εκτός παρκέ.

 

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0