Πρόσωπα

Μαξ Φερστάπεν: Η «σκληρή» αγάπη του πατέρα του τον έκανε τον… ψυχρό πρωταθλητή του σήμερα (video)

Μαξ Φερστάπεν: Η «σκληρή» αγάπη του πατέρα του τον έκανε τον… ψυχρό πρωταθλητή του σήμερα (video)

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λειτουργούν καλύτερα υπό συνθήκες πίεσης, έτσι κι ο Μαξ Φερστάπεν έχοντας μάθει μέσα σ’ αυτές αποδίδει τα μέγιστα πανηγυρίζοντας το τρίτο του συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Ο Μαξ Φερστάπεν εξασφάλισε και μαθηματικά τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στην Formula 1, πριν καν τερματίσει στο σπριντ στο Κατάρ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Στα 26 του χρόνια ο Μαξ, ανέβηκε ακόμα ψηλότερα στην ελίτ των σπουδαιότερων οδηγών της ιστορίας της Formula 1: έγινε ο μόλις ενδέκατος με τρία (ή και περισσότερα) πρωταθλήματα.

Αυτή είναι ακόμη μία διάκριση για τον Ολλανδό πιλότο με την εξωπραγματική πνευματική διαύγεια, που δεν επηρεάζεται από την υψηλή πίεση και το έχει αποδείξει πολλάκις.

Είναι ένας οδηγός που συνηθίζει να δείχνει τον ανταγωνιστικό του χαρακτήρα έχοντας καταστήσει φανερό πως δεν του αρέσει να χάνει.

imago1008648875h.webp

Όμως, πως διαμορφώθηκε αυτή η ιδιαίτερη… στόφα αθλητή με τη νοοτροπία νικητή που δεν εγκαταλείπει ποτέ;

Ο πατέρας του «Super Max», Τζος Φερστάπεν, ήταν κι εκείνος οδηγός στη Formula 1, χωρίς βέβαια την ίδια επιτυχία με τον γιο του, έχοντας καταφέρει να βρεθεί στο βάθρο δύο φορές στην καριέρα του χωρίς ποτέ να έχει ανέβει στην κορυφή.

Ο Βετεράνος οδηγός έβαλε στόχο να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στον Μαξ από πολύ μικρή ηλικία με τις μεθόδους του να είναι αρκετά… αμφιλεγόμενες.

9b2690c652a4d9f037e621515b465452.jpg

Ο Μαξ έχει αναφερθεί πολλές φορές στο ότι ο πατέρας του ήταν και ο μέντοράς του απ’ όταν ήταν μόλις δύο χρονών και ενθουσιαζόταν με τα ποδήλατα. Στα τέσσερα του χρόνια είδε έναν φίλο του να οδηγεί καρτ και ρώτησε τον πατέρα του αν μπορεί να το κάνει και ο ίδιος.

Κέρδισε τον πρώτο του αγώνα σε ηλικία μόλις 7 ετών και δύο χρόνια αργότερα ήταν πρωταθλητής στο Βέλγιο και στην Ολλανδία συνεχίζοντας να κατακτά όλο και περισσότερους τίτλους. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία…

20014174732ef6bba83e40b72332fc15.jpg

Βέβαια, οι επιτυχίες δεν έρχονται χωρίς κάποια δυσκολία. Η «σκληρή» αγάπη του πατέρα του ήταν αυτή που έκανε τον Μαξ τον ανίκητο πρωταθλητή του σήμερα, μόνο που μερικές φορές ο Φερστάπεν ο πρεσβύτερος ξεπερνούσε τα όρια και εξαντλούσε την αυστηρότητά του.

Ο ίδιος ο 27χρονος Ολλανδός είχε αποκαλύψει πως λίγες εβδομάδες πριν κλείσει τα 15 του χρόνια, ο πατέρας του τον εγκατέλειψε σ ένα βενζινάδικο ως τιμωρία (!) για ένα λάθος που του στέρησε τη διάκριση σε αγώνες καρτ.

Ο εκνευρισμός του Τζος Φερστάπεν ήταν διάχυτος και ανεξέλεγκτος μετά από αυτή την εξέλιξη που είχε ο αγώνας, με αποτέλεσμα να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Για καλή τύχη του 14χρονου, τότε, Μαξ ήρθε  η μητέρα του με άλλο αυτοκίνητο για να τον… μαζέψει από το βενζινάδικο.

Ο Ολλανδός οδηγός έχει υποστηρίξει πολλές φορές τον τρόπο του πατέρα του ακόμη κι αν σε πολλούς φάνταζε υπερβολικός και σκληρός λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήταν κάτι που ο ίδιος το χρειαζόταν.

b0739d506f2040a2c67784b0aee02b28.jpg

Ήταν έτσι κι αλλιώς παιδί χωρισμένων γονιών απ’ όταν εκείνος ήταν 9 χρονών έχοντας στερηθεί από πολύ νωρίς το μητρικό χάδι, αφού μεγάλωσε με τον αυστηρό πατέρα του.

«Όταν χώρισαν οι γονείς μου, έμεινα με τον πατέρα μου. Ήμουν μόλις εννέα ετών. Δεν είναι μια καλή ηλικία γιατί καταλαβαίνεις τα πάντα. Το αίσθημα της οικογένειας είχε φύγει, σαν κάτι να είχε σπάσει», έχει πει χαρακτηριστικά γι΄αυτή την περίοδο της ζωής του ο τρεις φορές πρωταθλητής.

Σα να μην έφτανε αυτό το περιστατικό, ο «Super Max» δεν είχε ποτέ την εμπιστοσύνη από τον πατέρα του για τις ικανότητές του. Το αντίθετο μάλιστα, του έλεγε συνεχώς πως θα καταλήξει να είναι οδηγός φορτηγών ή λεωφορείων.

Μία άλλη φορά, τον έβαλε να περπατήσει μια τεράστια χιλιομετρική απόσταση με την στολή και το κράνος του από το μέρος που έκανε καρτ ως το ξενοδοχείο.

Max-Verstappen-and-Jos-Verstappen-in-Abu-Dhabi-2021-GP.v1-1024x683.jpg

Ο ίδιος ο Τζος Φερστάπεν παραδέχτηκε μερικά χρόνια αργότερα, πως ήταν ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στον γιο του, αλλά πως αυτή ήταν μια μέθοδος για να τον κάνει καλύτερο.

Αυτοί οι αμφιλεγόμενοι τρόποι για να γίνει ο μικρός Μαξ ο πρωταθλητής του σήμερα, δεν αποτέλεσαν τροχοπέδη στην σχέση των δύο αντρών με τον πατέρα του να παρευρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος των αγώνων του γιου του στηρίζοντάς τον σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες του.

Έτσι και τώρα η νίκη του Φερστάπεν και την τωρινή σεζόν ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, με τον 26χρονο να κερδίζει σε όλες τις πίστες εκτός από τρεις έχοντας καταρρίψει ήδη όλα τα ρεκόρ.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0