Πρόσωπα

ΜακΆλιστερ, Κούμαν και Μπόατενγκ: Από τους τσακωμούς του δωματίου, σε ματς που έκοβαν την… ανάσα

ΜακΆλιστερ, Κούμαν και Μπόατενγκ: Από τους τσακωμούς του δωματίου, σε ματς που έκοβαν την… ανάσα

Το… αίμα νερό δεν γίνεται, αλλά το ποδόσφαιρο παραμένει ποδόσφαιρο. Οι μεγάλες αδελφικές «μάχες» που χώρισαν ολόκληρες οικογένειες στην… μέση.

Η αδελφική αγάπη είναι από τα πιο δυνατά πράγματα στο κόσμο, όμως ακόμη και αυτή μπορεί να κάνει στην άκρη για 90 λεπτά. Όταν η μπάλα ακουμπάει την σέντρα και τα δύο αδέλφια φορούν διαφορετικό χρώμα φανέλας. Τότε όλα μπορούν να ξεχαστούν, ειδικά όταν μιλάμε για το υψηλότερο επίπεδο (Champions League, Europa League, EURO, Μουντιάλ).

2018/19 UEFA club competitions revenue distribution system | Inside UEFA |  UEFA.com

Πολλά αδέλφια έχουν βρεθεί αντιμέτωπα σε εγχώριες διοργανώσεις. Εκεί όμως που κρίνονται διεθνή και ευρωπαϊκές προκρίσεις η λίστα μειώνεται δραματικά, ενώ το άγχος και η πίεση χτυπούν στο… κόκκινο.

Αλέξις και Κέβιν ΜακΆλιστερ (Λίβερπουλ - Ουνιόν Σεν-Ζιλουάνς όμιλοι Europa League 2023)

Η αφορμή του κειμένου αυτού αποτελεί η οικογενειακή «μάχη» των ΜακΆλιστερ στην Αγγλία, με τους Αργεντινούς να συναντιούνται για άλλη μία φορά στο γήπεδο αλλά τώρα όλα ήταν διαφορετικά. Πλέον δεν ήταν συμπαίκτες στην Αρχεντίνος Τζούνιορς αλλά αντίπαλοι στο Europa League.

 Η Λίβερπουλ αντιμετώπισε την Ουνιόν Σεν-Ζιλουάνς και ο μικρός (κατά ένα χρόνο) Αλέξις κέρδισε τον Κέβιν με 2-0 μέσα στο Άνφιλντ.

 Με το τελευταίο σφύριγμα της λήξης όμως οι δυο τους απόλαυσαν μερικές στιγμές μαζί πριν ο καθένας πάρει τον… δρόμο του για τα αποδυτήρια.

Mac Allister Brothers' Riveting Rivalry Takes Center Stage in Europa League

Φλορεντίν και Πολ Πογκμπά (Σεντ Ετιέν – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φάση των «32» Europa League 2017)

Είναι μόλις έξι χρόνια πίσω αλλά με όλα αυτά που έχουν συμβεί στην οικογένεια Πογκμπά τον τελευταίο καιρό, μοιάζει σαν να έχει περάσει ολόκληρος αιώνας. Από τις κατηγορίες για εκβιασμούς, λύτρα, έως και… βουντού. O Φλορεντίν Πογκμπά αφού πέρασε μερικά βράδια στην φυλακή πλέον απαγορεύεται να πλησιάσει τον αδελφό του Πολ.

Άλλωστε αυτός τώρα έχει τα δικά του προβλήματα με τα ντόπινγκ τεστ που τελευταία «δυσκολεύεται» να περάσει.

Τότε όλα έμοιαζαν πιο απλά, δυο αγαπημένα αδέλφια πάλεψαν για 180 λεπτά με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να παίρνει εν τέλει την πρόκριση επί της Σεντ Ετιέν με συνολικό σκορ 4-0.

Paul Pogba's brother Florentin joins ATK Mohun Bagan on two-year deal | Goa  News - Times of India

Γκράνιτ και Τάουλαντ Τσάκα (Ελβετία – Αλβανία EURO 2016 και Άρσεναλ – Βασιλεία όμιλοι Champions League 2016)

Τα αδέλφια Τσάκα σε ένα ημερολογιακό έτος αναμετρήθηκαν συνολικά τρεις φορές, δύο με διαφορετικές ομάδες και μία με την εκάστοτε Εθνική τους.

Οι δυο τους αναμετρήθηκαν στο EURO 2016 όταν Ελβετία και Αλβανία κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο με τον Γκράνιτ να παίρνει την νίκη με 1-0.

Taulant Xhaka: 'Granit needs to be patient at Arsenal but he can progress  there'

Οι μοίρα το ήθελε να ξανά συναντηθούν μόλις λίγους μήνες μετά, όταν Άρσεναλ και Βασιλεία βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο του Champions League. Ο Γκράνιτ κατέληξε να νικά τον Τάουλαντ και στις δύο αυτές αναμετρήσεις με αποτέλεσμα η αδελφική «καζούρα» στα οικογενειακά τραπέζια των Τσάκα να έχει πάει πλέον σε άλλο… επίπεδο.

Granit Xhaka describes Arsenal win over Basel as "perfect" after getting  the better of brother Taulant - Mirror Online

Τζερόμ και Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ (Γκάνα – Γερμανία όμιλοι Μουντιάλ 2010 και 2014)

Άλλο ένα «ζευγάρι» που επέλεξαν διαφορετική υπηκοότητα. Τα αδέλφια Μπόατενγκ συναντήθηκαν όχι απλώς μία, αλλά δύο φορές στην μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου, το Μουντιάλ.

Τόσο σε αυτό της Νότιας Αφρικής (2010) όσο και σε αυτό της Βραζιλίας (2014), η Γκάνα με την Γερμανία πήγαν μαζί χέρι-χέρι στους δύο ομίλους.

Το 2010 ο Τζερόμ με δυσκολία κατάφερε να πάρει τη νίκη με 1-0, καθώς η Γκάνα με κατάθεση «ψυχής» πάλεψε το παιχνίδι μέχρι τέλους.

Black History Month: A Boateng brotherhood divided - Stars and Stripes FC

Το 2014 όμως μπορεί η Γερμανία στο τέλος της διαδρομής να σήκωσε το ολόχρυσο αγαλματίδιο όμως απέναντι στον Κέβιν Πρινς «κόλλησε» στο 2-2.


Brothers Jérôme Boateng and Kevin-Prince Boateng face off at the World Cup  | For The Win

Γκάμπριελ και Ντιέγκο Μιλίτο (Μπαρτσελόνα – Ίντερ ημιτελικά Champions League 2010)

Τα αδέλφια Μιλίτο έχει τύχει να βρεθούν αντιμέτωποι στον αγωνιστικό χώρο συνολικά πέντε φορές. Μία από αυτές όμως ξεχωρίζει σε απόλυτο βαθμό από τις υπόλοιπες. Δεν είναι και λίγο άλλωστε τα ημιτελικά του Champions League.

Η Μπαρτσελόνα του Γκάμπριελ φιλοξένησε την Ίντερ του Ντιέγκο για τον δεύτερο γύρο μετά την μεγάλη νίκη των «νερατζούρι» με 3-1 στο Μιλάνο (με τον Γκάμπριελ να βρίσκεται στον πάγκο και τον Ντιέγκο να σκοράρει το τρίτο γκολ της ομάδας του).

Το κατάμεστο Καμπ Νου «έσπρωχνε» με το δικό του μοναδικό τρόπο τους παίκτες του Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Πικέ κατάφερε στο 83’ να κάνει το 1-0 αλλά η «μαεστρία» του Ζοζέ Μουρίνιο έδωσε την πρόκριση στην Ίντερ δημιουργώντας ανάμεικτα συναισθήματα στην οικογένεια Μιλίτο. Μία μάνα σε απόγνωση, να χαρεί για το ένα της παιδί ή να στεναχωρηθεί για το άλλο;

A sibling rivalry was the real story of Inter's famous win over Barcelona

Ρόναλντ και Έρβιν Κούμαν (Αϊντχόφεν – Μέχελεν διπλός τελικός Super Cup 1989)

Στην τελευταία του χρονιά ως ποδοσφαιριστής της Αϊντχόφεν, ο Ρόναλντ Κούμαν τα… έβαλε με τον αδελφό του στον διπλό (για τότε) τελικό του Super Cup το 1989. Οι Ολλανδοί βρέθηκαν απέναντι στην Μέχελεν και δέχθηκαν από τον πρώτο κιόλας παιχνίδι μία τεράστια έκπληξη.  

Οι Βέλγοι έριξαν «3αρα» ξαφνιάζοντας ολόκληρη την Ευρώπη. Το μόνο που κατάφερε η Αϊντχόφεν στον επαναληπτικό ήταν να μειώσει με ένα γκολ το συνολικό σκορ σε 3-1, χωρίς όμως να καταφέρει κάτι παραπάνω, με την Μέχελεν να σηκώνει πανάξια τον τίτλο του Super Cup.

Στο τέλος της χρονιάς ο Ρόναλντ πήρε μία σπουδαία μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα και έγραψε μερικές από της «χρυσές» σελίδες του συλλόγου. Η Αϊντχόφεν Κούμαν έχασε, Κούμαν πήρε, καθώς ο Έρβιν επέστρεψε στην Ολλανδία για χάρη της παλιάς ομάδας του αδελφού του.

Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0