Πρόσωπα

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ισπανική ομοσπονδία μπασκετ είναι γεγονός - Στην Ελλάδα πότε;

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ισπανική ομοσπονδία μπασκετ είναι γεγονός - Στην Ελλάδα πότε;

Η θρυλική παίκτρια Ελίζα Αγκιλάρ φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία της ισπανικής ομοσπονδίας μπάσκετ, μία κίνηση - γροθιά στο… στομάχι για τα τεράστια βήματα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την ισότητα των φύλων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως όλα δείχνουν ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα θα παραδώσει τα «σκύπτρα» του στην Ελίζα Αγκιλάρ που πληροί όλες τις προϋποθέσεις (τουλάχιστον το 15% των 120 μελών της συνέλευσης) για να δηλώσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ισπανικής ομοσπονδίας μπάσκετ, ενώ είναι μάλιστα το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την θέση.

Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη η 46χρονη πρώην μπασκετμπολίστρια αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντα της στις 2 Οκτωβρίου ενώ πριν εκτελούσε χρέη διευθύντριας διοργανώσεων.

Τα ισπανικά αθλήματα προσπαθούν να κάνουν το βήμα προς την πρόοδο έχοντας γυναίκες στα «πιλοτήρια» διάφορων ομοσπονδιών. Η Αγκιλάρ, που έχει την καθολική στήριξη των μελών του συμβουλίου, έρχεται πίσω από ην Ασανσιόν Λορέντε στην ομοσπονδία της κωπηλασίας και την Ιζαμπέλ Γκαρσία στην ομοσπονδία διάσωσης και πρώτων βοηθειών.

f87046f7-4757-4143-993b-3dbe275deb03.jpg

«Αντιλαμβάνομαι ότι το να βρίσκεσαι σε μια θέση ευθύνης πρέπει να βασίζεται στις ικανότητές σου. Δεν είναι το φύλο που πρέπει να ορίζει καταστάσεις. Θα διεκδικήσω την Ομοσπονδία, όχι γιατί είμαι γυναίκα, αλλά γιατί θεωρώ ότι έχω το προσωπικό και το επαγγελματικό υπόβαθρο για να τα καταφέρω και μπορώ να προσφέρω πολλά στον θεσμό» ανέφερε σχετικά σε συνέντευξή της η μέλλουσα πρόεδρος.

 Η Αγκιλάρ πάντα κατείχε θέσεις ισχύος στην ομοσπονδία κάνοντας αισθητή την παρουσία της. Συνόδευσε μάλιστα την ομάδα στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ με τον ρόλο της διευθύντριας των αγώνων, ενώ πέρα από την τεράστια επαγγελματική της πορεία μέσα στις 4 γραμμές του παρκέ τόσο στην Ισπανία, όσο και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, έχει και σπουδαίο ακαδημαϊκό υπόβαθρο μιας και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην διοίκηση του αθλητισμού και στην προπονητική.

elisa.jpg

Η Ισπανίδα μπασκετμπολίστρια έχει «λάμψει», ειδικά σε εθνικό επίπεδο, μιας και είναι από τις παίκτριες με τις περισσότερες συμμετοχές, ενώ αποσύρθηκε κλείνοντας την καριέρα της με το χρυσό μετάλλιο το 2013 στο EuroBasket στη Γαλλία.

Αφενός αυτή η συνθήκη αποτελεί μία χαραμάδα φωτός στον… σκοταδισμό για τις ευκαιρίες εξέλιξης που δίνονται σε γυναίκες όσον αφορά τις θέσεις ισχύος, αφετέρου υπογραμμίζει με έντονο τρόπο το πόσο πίσω βρίσκεται η Ελλάδα σε αυτούς τους τομείς.

Στην χώρα μας τα πράγματα βρίσκονται έτη φωτός πίσω, με το παράδειγμα της Αγκιλάρ να αποτελεί ελπίδα και έμπνευση για όσες γυναίκες θέλουν να διεκδικήσουν την κορυφή.

Έως το 2019 ουδέποτε υπήρξε στην Ελλάδα , έστω ως μέλος του ΔΣ της ομοσπονδίας γυναίκα, με την Άννυ Κώνσταντινίδου να είναι εκείνη που «έσπασε» το… ρόδι το 2021 όταν εκλέχτηκε για πρόεδρος ο Βαγγέλης Λιόλιος.

konstantinidou.jpg

Ο «θηλυκός Γκάλης» όπως αποκαλούν την θρυλική πρώην πλέι μέικερ, κατάφερε να αποκτήσει «φωνή» μέσω της εκλογής της στο ΔΣ της ΕΟΚ, κάτι πρωτοφανές για τα μέχρι τώρα ελληνικά δεδομένα.

Ίσως η κορυφαία μπασκετμπολίστρια που ανέδειξε η χώρα μας, που πολλοί την παρομοίαζαν με τους άντρες αστέρες που διέπρεπαν στην εποχή της, τον Νίκο Γκάλη και τον Μάτζικ Τζόνσον, έγινε η πρώτη γυναίκα με διοικητική θέση στην ομοσπονδία, ενώ μέχρι τότε υποψηφιότητα είχε θέσει άλλη μία, η Κατερίνα Ντακούρη, το 2004.

ΔΣ-ΕΟΚ.jpg

Για να μιλήσουμε και με αριθμούς, τα τελευταία 40 χρόνια υπήρξαν όλες κι όλες 2 υποψηφιότητες για το ΔΣ της ΕΟΚ ακόμα κι αν το καταστατικό προβλέπει ότι το 20% (δηλαδή τουλάχιστον 4 μέλη) πρέπει να είναι γυναίκες.

Τα βήματα περί ισότητας, αν και μικρά, αρχίζουν και γίνονται και το παράδειγμα της Ελίζα Αγκιλάρ μόνο θετική επιρροή μπορεί να αποτελέσει για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες που ψάχνουν έμπνευση και κίνητρο ώστε να κατακτήσουν την κορυφή.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0