Πρόσωπα

Βίκτορ Καμαράσα: Να πάψει να χρειάζεται κουράγιο η απόφαση για ψυχική υγεία…

Βίκτορ Καμαράσα: Να πάψει να χρειάζεται κουράγιο η απόφαση για ψυχική υγεία…

Ακόμα ένας αθλητής που κάνει παύση. Αποφάσισε ότι δεν μπορεί. Ότι θέλει χρόνο. Ότι πρέπει το μυαλό του να ηρεμήσει. Και είναι ok. Ο Βίκτορ Καμαράσα κάνει ξανά τον αθλητικό κόσμο να … πέφτει από τα σύννεφα για το θέμα της ψυχικής υγείας, αποδεικνύοντας πως ουδείς σκέφτεται όπως πραγματικά θα έπρεπε…

Γράφει ο Κώστας Ζάλιαρης

«Ακόμα κι αν κάνεις τη δουλειά που λατρεύεις, ακόμα κι αν απολαμβάνεις τα μεγαλύτερα προνόμια, ακόμα κι αν η κατάσταση της ζωής σου είναι τρομερά καλύτερη από την διπλανό σου. Ακόμα και τότε, σε «χτυπάει».

Αυτό είναι το μεγαλύτερο νόημα και αυτό που θα πρέπει να καταλάβει όλος ο κόσμος. Πριν από λίγο καιρό, ο Ρίκι Ρούμπιο ανακοίνωσε πως σταματά για κάποιο διάστημα, προκειμένου να βάλει συναισθήματα και σκέψεις σε μια τάξη και να καταφέρει να επιστρέψει πιο δυνατός στο μπάσκετ. 

Απουσίασε από το Παγκόσμιο Κύπελλο των Φιλιππίνων γιατί έβαλε – ορθά – τον εαυτό του και την ψυχική του υγεία πάνω από τη μεγαλύτερη διοργάνωση και την παρουσία του εκεί ως εκπρόσωπος της πατρίδας του.

Τώρα, ο Βίκτορ Καμαράσα. Σε ηλικία 29 ετών. Με προβλήματα πνευματικής φύσης. Με καριέρα σε Λεβάντε, Αλαβές, Κάρντιφ, Κρίσταλ Πάλας, Μπέτις και την τελευταία τριετία δίνει το «παρών» στην Οβιέδο, με την οποία βρίσκεται στην Segunda Division.

Έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τραυματισμών. Το καλοκαίρι του 2020 υπέστη και ρήξη χιαστού χάνοντας ένα ολόκληρο χρόνο. Στα τέλη του 2021 έλειψε για 2,5 μήνες και έχασε σχεδόν όλο το 2022 με νέο πρόβλημα στο γόνατο.

Τον Απρίλη του 2023 για πρώτη φορά έπειτα τρία χρόνια βρέθηκε σε 11άδα αναμέτρησης! Αυτό το παιδί έπρεπε να παλέψει πολύ, να ξεπεράσει τα εμπόδια στο σώμα του, να ξεπεράσει τα εμπόδια στο μυαλό του και να προετοιμάσει την ψυχή του για την ευτυχία της παρουσίας στο γήπεδο.

Κι όμως, αυτή η ευτυχία δεν βρέθηκε… Έχοντας τρεις συμμετοχές ως βασικός κι ένα γκολ στη φετινή σεζόν, το πήρε απόφαση. Stop. Μέχρι να νιώσει καλύτερα. Και έκανε το καλύτερο πράγμα. Δεν είναι παραίτηση, δεν είναι δειλία, δεν είναι λιγόψυχος. Εκεί είναι που το χάνει ο κόσμος αναφορικά με την ψυχική υγεία.

Η πιο δύσκολη στιγμή για κάποιον είναι ν’ αναγνωρίσει το πρόβλημα και να το αποδεχθεί. Γιατί μπορεί να μην περνάει καλά, να έχει χάσει την χαρά για την καθημερινότητα, τα θετικά συναισθήματα στα πράγματα που τον ευχαριστούσαν παλαιότερα κι όμως να μην καταδέχεται ότι κάτι έχει «πειραχτεί» στον ψυχικό του κόσμου.

Και θέλει τεράστια προσπάθεια για να πει κάποιος το stop. Να κάνει την παύση, ν’ αποστασιοποιηθεί και να καταλάβει τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και να ηρεμήσει το μυαλό του ώστε να χαμογελάσει ξανά αληθινά κι όχι προσποιητά. Ο Καμαράσα το έκανε. Κι όμως, του δίνουν μπράβο για το κουράγιο του. 

Δεν είναι μόνο το κουράγιο. Είναι ανθρώπινη ανάγκη και ό,τι πιο υγιές σε μια κατάσταση που δεν είναι υγιής. Και είναι το πρώτο βήμα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0