Πρόσωπα

Πολ Πογκμπά: Το «χρυσό» αστέρι της Γαλλίας έπεφτε για χρόνια, αλλά πλέον.. γκρεμίστηκε

Πολ Πογκμπά: Το «χρυσό» αστέρι της Γαλλίας έπεφτε για χρόνια, αλλά πλέον.. γκρεμίστηκε

Η ταλαίπωρη καριέρα του Πολ Πογκμπά ξεκίνησε με τους καλύτερους «οιωνούς», αλλά πλέον σε ηλικία μόλις 30 ετών φαίνεται πως η ιστορία πρόκειται να τον θυμάται ως μία «καρικατούρα» παρά έναν ποδοσφαιριστή παγκόσμιας κλάσης, που κάποια στιγμή υπήρξε.

Ένα παιδί των «κόκκινων διαβόλων» που οι φιλοδοξίες του τον οδήγησαν στο Τορίνο, καθώς τα αγωνιστικά λεπτά στο Μάντσεστερ δεν ήταν ικανοποιητικά για τον ίδιο.

Ο Πολ Πογκμπά αποτελούσε ένα «ακατέργαστο διαμάντι» που στην Γιουνάιτεντ δεν έδωσαν τον χρόνο που χρειαζόταν για να εξελιχθεί. Η Γιουβέντους τέτοιες ευκαιρίες δεν τις χάνει και «κλείδωσε» τον νεαρό Γάλλο ως ελεύθερο.  

Manchester United's 2011 FA Youth Cup final winning team: Where are they  now? | Football News | Sky Sports

Τα φώτα της δημοσιότητας ξεκίνησαν να πέφτουν πάνω του από την πρώτη σεζόν (2012/13) όταν και ο Αντόνιο Κόντε δεν δίσταζε να «πετάει» τον 19χρονο στην βασική 11αδα της Γιουβέντους δίπλα στους Πίρλο και Βιδάλ. Η χρονιά έκλεισε ιδανικά με τον Πογκμπά να κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ-20 με την Γαλλία και ως ο πολυτιμότερος του τουρνουά.

Paul Pogba Wins FIFA U20 World Cup Golden Ball Award, Assufiah Takes Golden  Boot | The Youth Radar

Η τετραετία που πέρασε με τα ασπρόμαυρα ήταν αδιαμφισβήτητα τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του. Καθιερώθηκε ως ένας από τους… κινητήριους μοχλούς στην μεσαία γραμμή της «μεγάλης κυρίας», σε μία περίοδο χάριτος στην Ιταλία, κατακτώντας το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο.

Το 2016 η Γιουνάιτεντ θέλοντας να διορθώσει το λάθος της, που του επέτρεψε να φύγει, τον έκανε την ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο (για τότε) και τον έφερε πίσω στο Μάντσεστερ προμοτάροντας το χάσταγκ #Pogback.

Μπορεί πλέον τα εννιαψήφια νούμερα για ποδοσφαιριστές να τα βλέπουμε πλέον σχεδόν σε κάθε μεταγραφική περίοδο, τότε όμως πολλά σαγόνια… έπεσαν στο πάτωμα για το άνοιγμα της Γιουνάιτεντ.

Το οξύμωρο είναι πως στα έξι χρόνια που ο Πογκμπά αγωνίστηκε στην Αγγλία, τα καλύτερα του παιχνίδια τα έκανε με την Εθνική του ομάδα. Η συνεργασία με τον Καντέ στο Μουντιάλ του 2018 ήταν… ονειρική και οδήγησε τους «μπλε» στην κορυφή του κόσμου.

Manchester United, Paul Pogba a fait ses preuves lors de la Coupe du monde  pour Zlatan Ibrahimovic | Goal.com Français

Στο Μάντσεστερ από την άλλη πλευρά όποιον και αν έβαζαν ως παρτενέρ του Γάλλου στην μεσαία γραμμή, με κανέναν δεν… κόλλαγε.

Ούτε ο Ερέρα, ούτε ο Μάτιτς, ούτε ο Μακ Τόμινεϊ, ούτε ο Φρεντ. Κανένας δεν μπορούσε να βγάλει στον Πογκμπά τις δημιουργικές-επιθετικές του αρετές στο γήπεδο. Η Γιουνάιτεντ φαινόταν σιγά σιγά να πραγματοποιεί μεταγραφές στο κέντρο μόνο και μόνο για να βρει το κατάλληλο «ταίρι» του Πολ, κάτι που εν τέλει δεν το κατάφερε και ποτέ.

Τώρα ότι ένας ποδοσφαιριστής αξίας 105 εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορούσε από μόνος του να παίξει καλά, είναι μία άλλη «πονεμένη» ιστορία για τους φίλους της ομάδας.

Ο Γάλλος ήταν μόνιμα ασταθής στην απόδοση του και η επιθετική του πλευρά που «μεσουρανούσε» στην Γιουβέντους αλλά και με την Γαλλία παρέμενε… άφαντη στο Ολντ Τράφορντ.

Το συμβόλαιο του Πογκμπά ολοκληρώθηκε το 2022 και αφού αρνήθηκε όχι μία, αλλά δύο προτάσεις από την Γιουνάιτεντ επέστρεψε στην αγαπημένη του Γιουβέντους για να καταφέρει να βρει και πάλι τον… χαμένο του εαυτό.

Κάπου εδώ θα μπορούσε να τελειώσει η ιστορία με το «και ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα», αλλά επειδή η ζωή δεν είναι ένα παραμύθι τα χειρότερα για τον Πογκμπά ακόμη δεν είχαν έρθει…  

Από την Αγγλία κιόλας το ιατρικό του μπλοκάκι ήταν αρκετά γεμάτο αλλά με την επιστροφή του στην Serie A «ξεχείλισε».

Ένα σοβαρό πρόβλημα στο γόνατο, του επέτρεψε να αγωνιστεί μόλις 10 φορές την σεζόν που μας πέρασε, ενώ και φέτος αφού πήρε μερικά λεπτά συμμετοχής μπήκε και πάλι στα «πιτς» με προβλήματα στη μέση. Όλα αυτά ενώ η Γιουβέντους τον «χρυσώνει» με ετήσιες απολαβές κοντά στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Καθόλου αμελητέο ποσό, ειδικά τώρα με τον αποκλεισμό της ομάδας από την Ευρώπη.

Paul Pogba's season effectively over after Juventus confirm thigh injury  sustained against Cremonese | Goal.com UK

Η κορύφωση όμως ήρθε πριν μερικές ώρες όταν σε έλεγχο ντόπινγκ τα αποτελέσματα του βγήκαν θετικά και το μέλλον του πλέον δείχνει πιο αβέβαιο από ποτέ…

Ο Πογκμπά παράτησε το ποδόσφαιρο ή το ποδόσφαιρο παράτησε τον Πογκμπά. Ο καθένας μπορεί να βάλει ότι του ταιριάζει περισσότερο. Και σαφώς η αναφορά δεν γίνεται τόσο για τους τραυματισμούς του, αλλά για τις παράνομες ουσίες που όπως φαίνεται έκανε χρήση.

Επιπλέον σίγουρα αυτό το βίντεο, μετά τον τελικό του Europa League μπορεί να μην λέει πολλά, παραμένει πάντως μία «αστεία» σύμπτωση...

Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0