Πρόσωπα

Ο Αλεξάντερ Κάλενς «λατρεύει» τον Ironman, αλλά για το MLS, Ironman ήταν ο ίδιος! (video)

Ο Αλεξάντερ Κάλενς «λατρεύει» τον Ironman, αλλά για το MLS, Ironman ήταν ο ίδιος! (video)

Το «who is who» του νέου κεντρικού αμυντικού της ΑΕΚ, δεν είναι μία ιστορία που γράφεται σε δύο γραμμές. «Γνώρισε» θρύλους, λάτρεψε σούπερ ήρωες, και σε κάθε ευκαιρία που του δόθηκε, τους μιμήθηκε!

Σχετικά Άρθρα

Συνηθισμένη περίπτωση ποδοσφαιριστή; Μάλλον όχι. Ο Αλεξάντερ Κάλενς βρέθηκε σε ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον γεμάτο θρύλους, κι όχι απλώς επιβίωσε, αλλά κατάφερε να λογίζεται ως εξίσου σημαντικός!

Συνεργάστηκε -και συνεργάζεται- με τον Νταβίντ Βίγια, κέρδισε τον σεβασμό του Αντρέα Πίρλο, του Πατρίκ Βιεϊρά, αλλά και ολόκληρου του MLS, που έκανε αφιερώματα επί... αφιερωμάτων, αμέσως μετά τη μεταγραφή του στην Τζιρόνα.

Ως προς το ερώτημα, «ποιος είναι ο Αλεξάντερ Κάλενς;», έχει φροντίσει ο ίδιος, να δώσει την απάντηση: «Είμαι ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος κάθε φορά που μπαίνει στο γήπεδο, νιώθει σαν παιδί».

Και αυτή μοιάζει να είναι η βασική ιδέα, στο σενάριο της καριέρας του νέου κεντρικού αμυντικού της ΑΕΚ.


Η ισπανική «παιδεία», το διαβατήριο της εκτόξευσης

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του Αλεξάντερ Κάλενς, δεν ξέφυγαν από τον «κανόνα» της Λατινικής Αμερικής. Έζησε φτωχικά στο Καγιάο του Περού, όπου και γεννήθηκε στις 4 Μαΐου του 1992. Μέσω του ποδοσφαίρου, όμως, κατάφερε να αποκτήσει ό,τι ονειρευόταν.

Αρχικά, έστρεψε πάνω του το βλέμμα της Ρεάλ Σοσιεδάδ, η οποία και τον απέκτησε το 2011 από τη Σπορτ Μπόις, προορίζοντάς τον για τη δεύτερη ομάδα της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, από τα 19 του, άρχισε να αφομοιώνει την ισπανική ποδοσφαιρική κουλτούρα και στο σήμερα, εκτός αυτής, έχει και το ισπανικό διαβατήριο, ένα τεράστιο «όπλο» για μία μεταγραφή.



Το καλοκαίρι του 2015 μετακινήθηκε ως ελεύθερος στη Νουμάνθια και μέσα σε μόλις 1.5 χρόνο, έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του.

Η Νιου Γιορκ Σίτι, ομάδα-ορόσημο για το City Football Group, τον απέκτησε τον Ιανουάριο του 2017 και «άνοιξε» άλλους ορίζοντες για την καριέρα του.


«Πατώντας» σε... πλάτες γιγάντων!

Ο Αλεξάντερ Κάλενς ξεχώρισε από την πρώτη του σεζόν στο MLS. Επιβλητικός στον «αέρα» (ύψος 1.86), αριστεροπόδαρος, ικανός με την μπάλα στα πόδια και χρήσιμος στο build-up, έκανε τους πάντες να αναρωτιούνται, «ποιος είναι ο τόσο καταλυτικός 25χρονος -τότε- Περουβιανός, στην αλλαγή της αμυντικής εικόνας της ομάδας». Ο λόγος; Πως στην κανονική περίοδο του MLS, πριν την έλευσή του, δηλαδή το 2016, η Νιου Γιορκ Σίτι είχε δεχθεί 14 γκολ παραπάνω!

Κι όμως, σε έναν σύλλογο-αστέρων, όπως ο Νταβίντ Βίγια, ο Αντρέα Πίρλο, αλλά και ο προπονητής του, Πατρίκ Βιεϊρά, το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, είχε βρει τον δικό του τρόπο, για να λογίζεται ως εξίσου σημαντικός. Και συνεχίζει να λογίζεται, ειδικά για τον πρώτο (Βίγια), αφού είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης του γραφείου management, που εκπροσωπεί τον Κάλενς!

callens.png

Επιστρέφοντας στο αγωνιστικό κομμάτι, στις πέντε πρώτες του σεζόν, ξεκίνησε ως βασικός στα 136 από τα 137 ματς της κανονικής διάρκειας του MLS, ενώ στην έκτη, με τις αρετές του, «ανάγκασε» τον προπονητή να διαμορφώσει κατάλληλα το σύστημα 4-2-3-1, ώστε να τον καλύπτει ένας αμυντικός χαφ και να κάνει συχνότερα ανεβάσματα, όσες φορές αγωνιζόταν ως αριστερός μπακ!

Λίγο οι σερί εμφανίσεις -άρα ελάχιστοι τραυματισμοί- λίγο ο δυναμισμός του, έφεραν και το παρατσούκλι «Ironman». Αν και δεν ήταν αυτοί, οι μόνοι λόγοι!


Στο σπίτι Marvel, στο γήπεδο σούπερ ήρωας!

«Μικρός χάζευα τις βιτρίνες καταστημάτων, αλλά δεν είχα τα χρήματα για να αγοράσω κάτι. Τώρα όλα έχουν αλλάξει» είχε εκμυστηριευθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του. Τι ήταν αυτό που ήθελε να αγοράσει; Υλικό από χαρακτήρες της Marvel!

Ο νέος σέντερ μπακ της ΑΕΚ δηλώνει -ακόμη και σήμερα- «τρελαμένος» με τους σούπερ ήρωες της συγκεκριμένης εταιρείας, τα κόμικς, τη ζωγραφική, αλλά και τα anime! Ειδικά με το Dragon Ball Z και τον Goku. Μάλιστα, κοινά ενδιαφέροντα τέτοιου είδους, είχε και ο άλλοτε συμπαίκτης του και νυν αριστερός μπακ του Άρη, Ρόναλντ Ματαρίτα!

Πάντως, ο Κάλενς μπορεί να περηφανεύεται, πως υπήρξαν στιγμές, στις οποίες «ένιωσε» για λίγο σούπερ ήρωας! Ή τουλάχιστον έγινε τέτοιος, στα μάτια των οπαδών της Νιου Γιορκ Σίτι.

callens_ironman.jpg

Ως βασική του θέση, λογίζεται το κέντρο της άμυνας. Στις αρχές της καριέρας του, όμως, υπήρξε σέντερ φορ! Και μάλλον, από εκεί προέκυψε η έφεση στο σκοράρισμα, αλλά και τα ψυχικά αποθέματα που απαιτούνται, όταν όλα κρέμονται από μία κλωστή!

Και οι δύο τίτλοι στην ιστορία της Νιου Γιορκ Σίτι, αλλά και στην καριέρα του Αλεξάντερ Κάλενς, δηλαδή το MLS Cup του 2021 και το Campeones Cup του 2022, φέρουν την «υπογραφή» του.

Ως προς τον πρώτο (MLS Cup), σκόραρε το κρισιμότερο και νικητήριο πέναλτι τόσο στη «ρώσικη ρουλέτα» του τελικού, όσο και σε αυτήν της φάσης των «8». Ως προς τον δεύτερο, ήταν αυτός που «άνοιξε» το σκορ, μόλις στο 4ο λεπτό του τελικού.







Αυτές οι στιγμές, καθιέρωσαν τον Αλεξάντερ Κάλενς ως έναν εμβληματικό παίκτη, όχι μόνο για τη Νιου Γιουρκ Σίτι, αλλά για το MLS και το Περού γενικότερα. Άλλωστε, έχει φορέσει 37 φορές τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του και από το 2021, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της.

Δεν είναι τυχαίο, πως στη σειρά «Iconic Players» του Apple TV+, έχει τη δική του θέση. Ένα βίντεο διάρκειας τριών λεπτών, που μπορείτε να παρακολουθήσετε ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες, με ένα κλικ εδώ.

*Απαιτείται μία απλή εγγραφή μέσω email. Εισάγετε τον κωδικό επιβεβαιώσης που θα έρθει στο email και έπειτα, επιλέγετε το «Add later» ως τρόπο πληρωμής. Ανανεώνετε τη σελίδα μετά την εγγραφή σας και το βίντεο θα είναι διαθέσιμο.

callens_new_york.png


Η Μπόκα, η La Liga, ο Ματίας και η ΑΕΚ!

Το «αντίο» στη Νιου Γιορκ Σίτι δεν ήταν εύκολο, έστω κι αν η πλειοψηφία παραδέχτηκε, πως του άξιζε μία νέα ευκαιρία στην Ευρώπη. Φαίνεται και από τα σχόλια των φίλων της κάτω από το βίντεο, μέσω του οποίου αποχαιρετά τον σύλλογο, μετά από έξι χρόνια παρουσίας.

Εύκολο, όμως, δεν ήταν και το διάστημα παρουσίας του στην Τζιρόνα, μία ακόμα ομάδα, που ανήκει στον όμιλο του City Football Group.



Στη δεύτερη θητεία του επί ισπανικού εδάφους, αγωνίστηκε για μόλις 114' στη La Liga. Ένας παίκτης που έξι μήνες πριν, βρέθηκε στο στόχαστρο του μισού MLS και της Μπόκα Τζούνιορς.

Η συγκυρία ευνόησε την ΑΕΚ. Η περίπτωσή του προτάθηκε, εξετάστηκε από το τμήμα scouting, υπήρξε θετική εισήγηση και εν τέλει, ο Ματίας Αλμέιδα άναψε το «πράσινο φως» της απόκτησής του. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, έπαιξε το γεγονός πως γνώριζε τον Κάλενς από το MLS και μάλιστα, τον ήθελε στην τελευταία του ομάδα, τη Σαν Χοσέ!

Κάπως έτσι, «ντύθηκε» στα κιτρινόμαυρα ένας ποδοσφαιριστής, που δείχνει πως έχει όλο το πακέτο για να προσφέρει. Αν θα το πράξει; Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, το γήπεδο είναι ο μόνος «καθρέφτης».

Πάντως, όσα πέτυχε κι όσα γράφτηκαν για αυτόν στο MLS, δείχνουν πως έχει τα φόντα για να το κάνει. Και μην γελιόμαστε. Το πρωτάθλημα των ΗΠΑ είναι ανώτερο του ελληνικού.



Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0