Πρόσωπα

Ντεσπόντοφ: Το «τέκνο» του Στόιτσκοφ που θέλει να λατρευτεί… και στον ΠΑΟΚ (video)

Ντεσπόντοφ: Το «τέκνο» του Στόιτσκοφ που θέλει να λατρευτεί… και στον ΠΑΟΚ (video)

Από την καθοδήγηση του Χρίστο Στόιτσκοφ και τους διαδοχικούς τίτλους με την Λουντογκόρετς, στον ΠΑΟΚ. Η καριέρα του Κιρίλ Ντεσπόντοφ είναι ανοδική, διατηρεί έντονο το… ελληνικό στοιχείο και ετοιμάζεται να «σαγηνεύσει» τον κόσμο του «Δικεφάλου», όπως έκανε και στις προηγούμενες ομάδες του.

Το όνομά του ακούστηκε ιδιαίτερα για τον Ολυμπιακό, όμως στη συνέχεια προέκυψε πως ο ΠΑΟΚ ήρθε σε συμφωνία με εκείνον και την ομάδα του και ολοκλήρωσε την απόκτησή του.

Ο Κιρίλ Ντεσπόντοφ έρχεται στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης για να προσφέρει ποιότητα στην μεσοεπιθετική γραμμή και τα όσα έχει βιώσει έως τώρα στην καριέρα του, τον μετατρέπουν σε μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Despotov.jpg

Το «βάπτισμα του πυρός» από τον Στόιτσκοφ και το όνειρο του εξωτερικού

Ο Ντεσπόντοφ γεννήθηκε στην Κρέσνα της Βουλγαρίας, στις 11 Νοεμβρίου 1996. Από την ηλικία των 12 ετών ανήκε στις ακαδημίες της Λίτεξ Λόβετς και ξεχώριζε αμέσως, με τον πρώην επιθετικό της Μπαρτσελόνα, Χρίστο Στόιτσκοφ, να είναι αυτός που του έδωσε πρώτος την ευκαιρία να αγωνιστεί.

Ήταν μόλις 15 χρονών και 183 ημερών και ο Βούλγαρος επιθετικός έκανε το ντεμπούτο του στη νίκη με 5-0 επί της Καλιάκρα (12 Μαΐου 2012). Από τότε, τα μίντια της χώρας του είχαν εντυπωσιαστεί και οι συνεντεύξεις έπονταν η μία την άλλη. «Ο Στόιτσκοφ θα μπει μαζί σου στο γήπεδο και θα σου δείξει για να μάθεις», έλεγε χαρακτηριστικά για εκείνον και τα όσα αποκόμισε από αυτόν.

«Οι φιλοδοξίες μου είναι μεγάλες. Θέλω να υπερασπιστώ την Βουλγαρία, αλλά το συντομότερο δυνατόν θέλω να αγωνιστώ στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος ανάπτυξης», ανέφερε ο 15χρονος τότε Ντεσπόντοφ, με πλήρη επίγνωση των όσων ήθελε να πετύχει στην καριέρα του.

stoichkov.jpg

Η αγάπη που έγινε… μίσος και η «λατρεία» στη Λουντογκόρετς

Υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο λίγο αφότου «έκλεισε» τα 18 και δύο ημέρες αργότερα σκόραρε απέναντι στη Λέφσκι Σόφιας, χαρίζοντας τον βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα του (2-2, 66’). Ο κόσμος άρχισε να ενθουσιάζεται από τις δυνατότητες του, αλλά και από τον χαρακτήρα και την αποφασιστικότητα που αναδείκνυε στο γήπεδο.

Tην σεζόν 2015/16 οι φίλοι της Λίτεξ Λόβετς είδαν την κορυφαία του εμφάνιση, κόντρα στην ίδια αντίπαλο. Στα προημιτελικά του Κυπέλλου Βουλγαρίας, πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή στο 76ο λεπτό, με το σκορ στο 0-0 και την ομάδα του να παίζει με έναν παίκτη λιγότερο. Στη διαδικασία της παράτασης, έκανε πράγματα και… θαύματα, πέτυχε δύο γκολ και σφράγισε το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση (3-0).

Μαζί πήρε και μεταγραφή το επόμενο καλοκαίρι για την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, όπου εκ νέου ο κόσμος «σαγηνεύτηκε» από εκείνον, μετά από το γκολ στο «ντέρμπι αιωνίων» που σημείωσε (Λέφσκι Σόφιας). Το συναίσθημα, όμως, αυτό άλλαξε τον Ιανουάριο του 2019, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει για την «μισητή» αντίπαλο, Λουντογκόρετς Ράζγκραντ.

Ο Ολυμπιακός, ο Νταμπράουσκας και ο κερδισμένος ΠΑΟΚ

Έφυγε τελικά για το εξωτερικό, αλλά ούτε στην Κάλιαρι, κι ούτε στην Στουρμ Γκρατς κατάφερε να καθιερωθεί. Επέστρεψε στη Λουντογκόρετς, ως δανεικός με οψιόν αγοράς, και «έβγαλε» τον καλύτερο του εαυτό. Κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα Βουλγαρίας, ενώ αγωνίστηκε και στην Ευρώπη όπου αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό.

Προπονητής του τότε, ήταν ο νυν τεχνικός του ΟΦΗ, Βάλντας Νταμπράουσκας, ο οποίος είχε τα καλύτερα λόγια να πει για τον Ντεσπόντοφ. Έπειτα από ένα ντέρμπι με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, στο οποίο οι αντίπαλοι οπαδοί του πέταγαν αντικείμενα, σε μία απόπειρα να τον αποπροσανατολίσουν, τόνισε για τον 26χρονο: «Είναι πολύ δυνατός χαρακτήρας. Πρέπει να έχεις πολύ δυνατό χαρακτήρα για να ανταπεξέλθεις σε μία τέτοια κατάσταση».

dambrauskas.jpg

Το πρωτάθλημα που κατέκτησαν μαζί με τον Λιθουανό, τους έφερε στο δρόμο του Ολυμπιακού, στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League (2021). Δύο ισοπαλίες άφησαν εκτός συνέχειας τους «ερυθρόλευκους», με τον Ντεσπόντοφ να σκοράρει με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο «Γ. Καραϊσκάκης» (1-1).

Μπορεί να αγωνιστεί και στις δύο πλευρές της επίθεσης με την ίδια άνεση και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά. Η αποτελεσματικότητά του έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό και πέρυσι είχε 14 γκολ και 14 ασίστ με την Λουντογκόρετς.

Για αυτό, άλλωστε, ενδιαφέρθηκε και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ για την απόκτησή του. Οι Θεσσαλονικείς θα τον κάνουν «δικό» τους με περίπου 3 εκατ. ευρώ και είναι ξεκάθαρο πως προσθέτουν πολύ ποιότητα στο επιθετικό τους παιχνίδι και ενδέχεται να έχουν βρει και έναν τέλειο αντικαταστάτη του Κάλεντ Νάρεϊ

Χρήστος Σκούρας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0