Πρόσωπα

Εμπαπέ – Κόλο Μουανί: Σαν δύο άκρα μιας αόρατης γραμμής μ’ αφετηρία τα στενά του Παρισιού! (video)

Εμπαπέ – Κόλο Μουανί: Σαν δύο άκρα μιας αόρατης γραμμής μ’ αφετηρία τα στενά του Παρισιού! (video)

Η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια. Δύο μονοπάτια διαφορετικά, δομημένα με τέτοιο τρόπο, για να φτάσουν στον ίδιο προορισμό. Ένα προάστιο του Παρισιού αποτελεί τον κοινό παρονομαστή του Κιλιάν Εμπαπέ και του Ραντάλ Κόλο Μουανί. Μα η αόρατη κλωστή που τους ενώνει, φρόντισε να τους συνδέσει ξανά, κάτω από τη «στέγη» της Παρί Σεν Ζερμέν.

Σαν κάποιος να κινεί συγκεκριμένα νήματα, ώστε να συμβούν ορισμένα πράγματα. Ένας «συγγραφέας» που πλάθει με το μυαλό του ιστορίες για πρόσωπα και καταστάσεις. Δε χρειάζονται πολυσύνθετα γεγονότα. Λέξεις απλές να ξεδιπλώνουν τη ροή, κρύβοντας μία πτυχή της αφήγησης, η οποία «φωνάζει» για ν’ ακουστεί.

Η κορυφή του παγόβουνου είναι πάντοτε το απλό μίας υπόθεσης. Αυτό που φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού. Το ενδιαφέρον, όμως, έγκειται σ’ αυτό που παραμένει κρυφό σε μία γωνία και περιμένει να το ανακαλύψεις. Κάτι σαν την πόλη Μποντί του Παρισιού.

Εντοπίζεται κάπου στα βορειοανατολικά προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, κάπως άσημη, συγκριτικά με τη μαγευτική «Πόλη του Φωτός». Όμως, έχει «κλέψει» κι εκείνη μερική από τη λάμψη που προσφέρεται στον περίγυρο του Πύργου του Άιφελ.

Η Παρί Σεν Ζερμέν κυριαρχεί στη Γαλλία την τελευταία δεκαετία. Φροντίζει να προσθέτει κάθε «αστέρι» που μπορεί να προσεγγίσει, έστω κι αν εκείνα που κοσμούν το σεντόνι του Champions League, την πληγώνουν σε ετήσια βάση. Όταν αποχωρίζεται κάποιο κομμάτι από το πλούσιο ρεπερτόριό της, προβαίνει στην επάξια αντικατάστασή του.

mbappe.jpg

Το φετινό καλοκαίρι, είχε δύο σημαντικότατες απώλειες. Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ αποφάσισαν να πάρουν το αεροπλάνο για νέους προορισμούς, μακριά από την Ευρώπη. Ο Κιλιάν Εμπαπέ έκανε δημόσια την επιθυμία του να αποχωρήσει από τον σύλλογο μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου του, κάτι που τον έθεσε εκτός ομάδας. Προσωρινά, ωστόσο, αφού πλέον έχει επιστρέψει και αγωνίζεται κανονικά.

Στο πρόσωπο του Ραντάλ Κόλο Μουανί, οι Παριζιάνοι βλέπουν τον επόμενο σταρ τους. Ίσως και τον ποδοσφαιριστή που θεωρούν ως άξιο διάδοχο του Εμπαπέ. Παράλογο δεν είναι. Με τις εμφανίσεις του στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, άλλωστε, σε συνδυασμό με τον τρόπο παιχνιδιού του, έχει συγκριθεί ακόμα και με τον σπουδαίο Τιερί Ανρί.

Η Παρί έβγαλε από τα ταμεία της ένα ποσό κοντά στα 95 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να τον αποκτήσει από τους «αετούς». Για την επόμενη σεζόν, θα είναι στο πλάι του Γάλλου σούπερ σταρ. Μα η κοινή τους παρουσία στο «Parc de Princes», δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που τους ενώνει.

Μεταφερόμαστε περίπου 25 χρόνια πίσω. Στις 5 Δεκεμβρίου του 1998. Ο Κόλο Μουανί γεννιέται στο Μποντί, 15 μόλις ημέρες πριν έρθει στον κόσμο ο Κιλιάν Εμπαπέ. Ένα μέρος βέβαια, που δεν είναι τυχαίο. Εκεί, μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν αμφότεροι! Το ταξίδι τους στη ζωή και κατ’ επέκταση στον κόσμο του ποδόσφαιρου, είχε μόλις ξεκινήσει από την ίδια αφετηρία!

Οι διαδρομές που ακολούθησαν, ωστόσο, ήταν εξ ολοκλήρου διαφορετικές. Ο 24χρονος πρώην επιθετικός της Άιντραχτ, με καταγωγή από το Κονγκό, πήρε την ευκαιρία του στη Ναντ και την άρπαξε από τα «μαλλιά». Κέρδισε έτσι ένα συμβόλαιο στη γερμανική ομάδα το καλοκαίρι του 2022, δείχνοντας το ταλέντο του από την αρχή. Παρέμεινε μόλις μία σεζόν μέχρι να ξαναγίνει κάτοικος Παρισιού, αλλά πρόλαβε να σκοράρει 23 τέρματα σε 46 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, μοιράζοντας και 17 ασίστ.

Το… έτερον του ήμισυ, πήγε από άλλη οδό, καταλήγοντας, αρκετά συντομότερα, στον ίδιο προορισμό. Ο Εμπαπέ βγήκε στην επιφάνεια, φορώντας τη φανέλα της Μονακό, ήδη πριν την ενηλικίωσή του! Το ταλέντο του θεωρούνταν μοναδικό, γεγονός που τον έχρισε ως… ηγέτη της εθνικής Γαλλίας στο Μουντιάλ του 2018, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Οι «μπλε» πάντως δικαιώθηκαν φτάνοντας στην κορυφή του κόσμου, ενώ η Παρί που τον είχε κάνει δικό της το 2017, δε δίστασε να σπαταλήσει 180 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δύο Γάλλοι ποδοσφαιριστές έχουν τεθεί αντιμέτωποι σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις. Όλες για τη Ligue 1, σε αναμετρήσεις του παριζιάνικου συλλόγου με τη Ναντ. Μετρούν από δύο νίκες, με τον Κόλο Μουανί να βρίσκει δίχτυα σε τρία ματς και τον Εμπαπέ σε δύο.

Ως συμπαίκτες έχουν αγωνιστεί σε οκτώ ματς για την εθνική Γαλλίας, μεταξύ των οποίων και ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στην Αργεντινή στα γήπεδα του Κατάρ. Πλέον, όμως, θα μοιράζονται τον αγωνιστικό χώρο αισθητά περισσότερο.

gallia.jpg

Ο κύκλος φτάνει στην ολοκλήρωσή του και συνάμα στην αρχή! Κάποτε γυρνούσαν ως παιδιά στα ίδια στενά του Παρισιού. Μπορεί να μη γνωρίζονταν, να μην είχε περάσει από το μυαλό ούτε ως ιδέα η ανέλιξή τους στον ποδοσφαιρικό χάρτη, μα η αόρατη γραμμή στην οποία βάδιζαν, τους έφερε ακριβώς στο ίδιο σημείο. Μαγικά, μυστήρια, αναπόφευκτα!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0