Πρόσωπα

Παναγιώτης Ρέτσος: Ο επιμένων νικά (και επιβραβεύεται)

Παναγιώτης Ρέτσος: Ο επιμένων νικά (και επιβραβεύεται)

Βρέθηκε στο… μάτι του κυκλώνα. Αμφισβητήθηκε όσο λίγοι, αφέθηκε σε κοινή θέα να τον φάνε τα «όρνια», όμως δεν λύγισε. Ο Παναγιώτης Ρέτσος στα προκριματικά του καλοκαιριού θύμισε τον παίκτη που φιγουράρει στην 4η θέση των ακριβότερων ελληνικών πωλήσεων όμως κυρίως βρήκε το χαμόγελό του, βάζοντας και για… κερασάκι στην τούρτα ένα γκολ. Έτσι, για το καλό.

Το ημερολόγιο καρφιτσωμένο στη δεύτερη μέρα του Απρίλη του 2023. Ο Ολυμπιακός του Μίτσελ έχει αρχίσει να κάνει το αδύνατο, δυνατό. Το… τρένο της κορυφής της Super League με τα δύο γρήγορα άλογα κούρσας, ένα πράσινου και ένα κίτρινου χρώματος, το οποίο έμοιαζε με όνειρο απατηλό, πλέον απείχε λίγα μόλις μέτρα. Οι παθογένειες όμως των Πειραιωτών της σεζόν 2022-23 επανήλθαν στην πιο κρίσιμη καμπή, στο πιο κομβικό σημείο. Σαν η συνήθεια να μην αφήνει την επιθυμία και το σώμα να ακολουθεί το… χαλασμένο μυαλό.

Σε εκείνο τον αγώνα κόντρα στον Άρη (2-2 από 2-0 στο τελευταίο 20λεπτο), το… μαχαίρι για το χαρακίρι το τράβηξαν αρκετοί. Εκείνος όμως που άκουσε τα εξ΄ αμάξης ως ο βασικός υπεύθυνος, ο ΥΠΑΙΤΙΟΣ, ήταν ο Παναγιώτης Ρέτσος. Αυτός ο λάθος υπολογισμός του, η αδράνειά του τον έθεσαν ως… καταζητούμενο. Και εκεί που πάλευε να ορθοποδήσει, να μοιάσει στο παιδί εκείνο που έκανε κοτζάμ Λεβερκούζεν να δώσει ένα «σκασμό» λεφτά για να τον κάνει «ασπιρίνη», πάλι φτου και από την αρχή.

Οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν ήθελαν να τον βλέπουν ούτε… ζωγραφιστό. Στην ιδέα και μόνο πως θα αποτελέσει κομμάτι της επόμενης μέρας, της φρέσκιας, δυσανασχετούσαν στην καλύτερη των περιπτώσεων. Τα πράγματα όμως άλλαξαν άρδην και δεν συνέβη από κανένα δούρειο άνεμο και καμία τύχη. Έγινε με δουλειά, πίστη και προσπάθεια. Και ιδού τα αποτελέσματα. Ως γνωστόν άλλωστε, «ρόδα είναι και γυρίζει».

Ο Παναγιώτης Ρέτσος σε αυτό το μίνι-μαραθώνιο της Ευρώπης από το οποίο ο Ολυμπιακός πέρασε… αλώβητος, ήταν εκεί, «βράχος». Ξεκινώντας και στα 4 παιχνίδια στο αρχικό σχήμα και έχοντας εξαιρετική παρουσία σε αυτά, ο 25χρονος κεντρικός αμυντικός δεν κέρδισε πόντους μονάχα στο «ερυθρόλευκο στρατόπεδο» και την απαιτητική πάντα κερκίδα των Πειραιωτών αλλά κυρίως κέρδισε ο ίδιος τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος ήταν μαζί με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη οι κορυφαίοι του νέου Ολυμπιακού του Μαρτίνεθ όταν η ομάδα τους είχε ανάγκη. Απέναντι στην ενίοτε απειλητική Γκενκ, ο διεθνής κεντρικός αμυντικός είχε καίριες επεμβάσεις, ήταν καθοριστικός, άκρως επιδραστικός. Ένας από τους βασικούς λόγους που η εστία των «ερυθρολεύκων» παραβιάστηκε μονάχα μία φορά και ως εκ τούτου βρίσκονται και πάλι στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος όμως δεν ήταν συνεπής μονάχα στα αμυντικά του καθήκοντα. Σταθερός στις μεταβιβάσεις του, δεν φοβόταν να κουβαλήσει τη μπάλα μερικά μέτρα για να ανοίξει κάποιο ρήγμα και να πάρει κάποιον αμυνόμενο πάνω του, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για του συμπαίκτες του. Και όλα αυτά χωρίς υπερβολές, υπερφίαλες κινήσεις πέρα από τις δυνατότητές του. Μυαλωμένος και σε εξαιρετική φυσική κατάσταση.

Φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού πως ο στόπερ του Ολυμπιακού δούλεψε πολύ σκληρά τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες. Δούλεψε το σώμα του αλλά και το μυαλό του. Έκανε κανονική και γεμάτη προετοιμασία, ένιωσε και πάλι σημαντικός και εκείνος, στο πρώτο αυτό σημαντικό κομμάτι της περιόδου, το γύρισε πίσω σε όσους τον πίστεψαν, αρχής γενομένης από το προπονητικό staff.

Το γκολ κόντρα στην άσημη για το μέγεθος του Ολυμπιακού Τσουκαρίτσκι, ήρθε ως φυσικό επακόλουθο των μόχθων του. Η εξαιρετική παρουσία του Παναγιώτη Ρέτσου στα Πειραιώτικα μετόπισθεν «σφραγίστηκε» με τον καλύτερο τρόπο στη Σερβία και ήρθε να τον ανταμείψει έμπρακτα για τη θεαματική αλλαγή των τελευταίων μηνών.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0