Πρόσωπα

Ο Κοτάρσκι τα Clean Sheets, ο ΠΑΟΚ τις προκρίσεις (video)

Ο Κοτάρσκι τα Clean Sheets, ο ΠΑΟΚ τις προκρίσεις (video)
Ο πρώτος ευρωπαϊκός στόχος του ΠΑΟΚ δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, αλλά για την έως τώρα πορεία του, ο Ντόμινικ Κοτάρσκι έχει βάλει το... χεράκι του! Όσες φορές κι αν χρειάστηκε.
Η πρόκριση του ΠΑΟΚ στα Play Off του Europa Conference League, φέρει την προσωπική «σφραγίδα» του Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Τα δύο δικά του γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο της ρεβάνς με τη Χάιντουκ, έδιωξαν το όποιο άγχος από τις πλάτες των συμπαικτών του. Πριν συμβούν όλα αυτά, όμως, ένας άλλος παίκτης του ΠΑΟΚ είχε υψώσει τείχος μπροστά από την «ασπρόμαυρη» εστία. Και όχι μόνο στη ρεβάνς της Τούμπας, απέναντι στους Κροάτες.

Το 3-0 δίνει την εικόνα μίας εμφατικής νίκης και είναι πράγματι, στο τέλος της ημέρας. Πριν διαμορφωθεί το τελικό σκορ, όμως, και στην πορεία του ΠΑΟΚ έως το τελευταίο «σκαλί» πριν τους ομίλους, ήταν ο Ντόμινικ Κοτάρσκι αυτός που κράτησε τους Θεσσαλονικείς στα δύσκολα.

Η ρήση πως στα ματς των προκριματικών οι εμφανίσεις δεν έχουν καμία αξία, παρά μόνο οι προκρίσεις, είναι κανόνας. Και σε αυτό το χρονικό διάστημα, που οι ομάδες ακόμη ψάχνουν τα πατήματα και τρεξίματά τους, το προνόμιο της παρουσίας ενός σταθερού τερματοφύλακα κάτω από τα γκολπόστ, εκτοξεύει της πιθανότητες επιτυχίας του αρχικού στόχου.

Ο ΠΑΟΚ έχει κάθε λόγο να νιώθει πως ανήκει στους προνομιούχους σε αυτόν τον τομέα. Το γνωρίζει από πέρυσι, όταν ο 23χρονος Ντόμινικ Κοτάρσκι, κατέγραψε 15 Clean Sheets σε 24 ματς της κανονικής διάρκειας της Stoiximan Super League. Όχι παίζοντας σε κάποιον από τους πρωτοπόρους, αλλά στην 4η ομάδα της τελικής βαθμολογίας.

kotarski.jpg

Στην έναρξη της σεζόν 2023/24, φρόντισε να κρατήσει το momentum του. Απέναντι στην Μπειτάρ, στο πρώτο επίσημο φετινό ματς για τον ΠΑΟΚ, ήταν απλός θεατής έως το 65ο λεπτό.

Παρότι δεν ήταν «ζεστός», όπως συνηθίζεται να λέγεται για τους τερματοφύλακες, στη μοναδική μεγάλη απειλή, το σουτ του Νικολαέσκου, δήλωσε «παρών».



Στη ρεβάνς, «κράτησε» τον ΠΑΟΚ αποκρούοντας πέναλτι στο 42ο λεπτό. Σε ένα πολύ κομβικό, όχι μόνο γιατί διατήρησε το 1-0 υπέρ της ομάδας του, αλλά γιατί ένα γκολ σε συνδυασμό με την αποβολή του Ντάγκλας Αουγκούστο στην ίδια φάση, θα είχε πολύ διαφορετικό ψυχολογικό βάρος από αυτό στο 45+7', όταν οι Θεσσαλονίκεις είχαν σκοράρει για δεύτερη φορά.



Στο πρώτο ματς με τη Χάιντουκ δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά. Το δεξί και το αριστερό δοκάρι της εστίας του έκαναν τη... δουλειά γι' αυτόν.

Στη ρεβάνς, όμως, παρότι όλα θα μπορούσαν να έχουν «στραβώσει» στο 8ο λεπτό, μετά το τραγικό του λάθος, υπήρξε καταλυτικός.



Είπε «όχι» στον Μπενραχού στο 67', ενόσω το ματς ήταν ακόμη στο εύθραστο 1-0, ενώ στις καθυστερήσεις, κι ας είχαν κριθεί τα πάντα, έδειξε ξανά την κλάση του, απομακρύνοντας με φοβερή επέμβαση το πλασέ του Λιβάγια.



Θα ήταν αμαρτία, μία τόσο καλή εικόνα σε σερί αναμετρήσεις, και μάλιστα στις τέσσερις πρώτες της σεζόν, που ο βαθμός ετοιμότητας ατομικά και συλλογικά δεν είναι μεγάλος, να χαλάσει από ένα μόνο λάθος.

Ο Κοτάρσκι δείχνει πως εκτός από ταλέντο, έχει το know how να είναι έτοιμος, ψυχολογικά και πνευματικά, στις στιγμές που τον καλεί το καθήκον. Σε μία θέση, που από τη φύση της, θα χρειαστεί λίγες φορές μέσα στο ματς, αλλά είναι από αυτές που μένουν και καθορίζουν συχνά ένα αποτέλεσμα. Στην προκειμένη περίπτωση, μία πρόκριση.

Τα προκριματικά του Europa Conference League δεν μας έκαναν... σοφότερους ως προς την περίπτωσή του. Από πέρυσι φάνηκε ότι ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει διάνα στην περίπτωσή του. Αυτό το ένα γκολ σε τέσσερα ματς, ωστόσο, δεν παύει να είναι μία επιβράβευση, για έναν ποδοσφαιριστή που έφτασε έως το σημείο να... χλευαστεί το καλοκαίρι, καθώς το όνομά του συνδέθηκε μεταγραφικά με τον γίγαντα του γερμανικού ποδοσφαίρου: την Μπάγερν Μονάχου.

Αν οι Βαυαροί τον έχουν στη λίστα τους ή αν θα κινηθούν εν καιρώ για την απόκτησή του, κανείς δεν το γνωρίζει. Το μόνο βέβαιο είναι πως με τέτοιες εμφανίσεις, ειδικά εκτός συνόρων, «σειρήνες» θα -συνεχίσουν να- υπάρχουν.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0